Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Неодиграни потез у брзопотезном шаху (део први)

Неодиграни потез у брзопотезном шаху (део први)

31.07.2011 /   Шакотић, Владимир

Господин Владимир Шакотић нам се обратио наводећи интересантан случај из шаховске праксе. Очекујемо коментаре, а наставак приче биће за недељу дана...

Имена људи и догађаја у овом тексту нису важни, па ћу их изоставити. Елем, пре пар недеља, јавио ми се колега, шаховски судија из Црне Горе. Учествовао је на брзопотезном турниру (5 минута по играчу, без бонификације) и десио му се несвакидашњи догађај:

Мој колега је био на потезу. Ухватио је фигуру, подигао са поља где је стајала и, онако неодлучан, вратио је на то исто поље и притиснуо дугме на часовнику! Противник је зауставио сат, позвао судију, рекламирао нелегалан потез свог противника. Судија је уважио рекламацију и прогласио партију изгубљеном за мог колегу.

Он се обратио мени, а ја се обраћам читаоцима: исправно или не? И због чега? Мени је случај био јако интересантан, јер они који ме познају, знају да нерадо коментаришем хипотетичке ситуације. Ово је случај који се десио и колико ја знам први је те врсте. С друге стране, није немогуће да се неком од колега понови.

Други део ове приче објавићу кроз 7 дана.