Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  За нас шахисте од 9 до 99

За нас шахисте од 9 до 99

06.09.2011 / ВМ Стојановић, Михајло (2581)

Текст је написао Михајло, а ви прочитајте...

За нас шахисте што смо (још) ту и за оне који долазе

Ноћ пред последње коло Прве лиге Србије у шаху која се одржава у Ваљеву. Приметих исти феномен као и на Купу ове године – долазак функционера ШСС а изгледа и ШСВ... можда је ту неко и из ШСБ. Слично је било и на почетку ова два убедљиво најважнија екипна такмичења у Србији. Дакле, ти људи ће овде преноћити и затим присуствовати сутрашњем затварању турнира. Неки од њих су виђени и да бораве више дана у Ваљеву.

Једини, али велики проблем те чињенице, представља питање: Како се финансира њихов боравак овде? Претпостављам да је то овом приликом терет клубова, док за кадетске фестивале то верујем да сносе родитељи учесника. За боравак функционера на међународним такмичењима изгледа логично да то плаћа наша држава.

Суштина је да је тај трошак непотребан. Могу да разумем да неко од функционера ШСС дође на дан отварања и затварања турнира али све преко тога је бесмислено кад гледамо из угла сврхе постојања те институције: да развија шах у Србији.

Веома је једноставно: Ако тога не би било клубови би плаћали мање дажбине па би самим тим били мотивисанији да се такмиче па би за играче било више новца. Потпуно је исто за кадетске фестивале, због чега би родитељи плаћали нешто што не требају? А тек да се ама и један динар од новца који ШСС добија за репрезентативне активности од надлежног Министарсва употреби за друге ствари нарочито ми боде очи.

Нажалост, готово сви ми што се у Србији озбиљно бавимо шахом смо се углавном навикли на такво мучно стање. Професионалци су више пута покушали да се заједничким снагама изборе за оно што им по природи ствари припада, али смо ретко када успевали да будемо сложни око кључних питања. Јер, много је тешко борити се против неправде која је системски подржана. Односно, код нас у Србији и далеко важније области живота нису уређене, па је сасвим разумљиво да о шаху нема ко да размишља осим нас што смо ту добрим делом свог бића. Наравно да није све изгубљено, бар да будемо свесни стања у ком се ШСС налази, и да не заборавимо да је то ипак могуће променити уколико се удружимо до довољног степена.

Овим прилогом о стању шаха у Србији желим да поручим родитељима талентоване деце, дакле онима који су тек закорачили у шах: Да би се постигао успех у овој игри, рецимо титула интермајстора или велемајстора, потребно је веома много улагања а то неће донети ни новац ни друштвено признање осим у ретки случајевим који се у свету на прсте могу набројати. По мом мишљењу регуларно школско образовање је без поговора на првом месту, не дозволите да се то занемари на уштрб шаха. Изузев, на пример, ако вам је дете до дванаесте година ФИДЕ мајстор а ви сте спремни још много тога да уложите у његово усавршавање. Или друга варијанта, која се не може избећи, да се ваше дете једног момента одлучи професионално да се бави шахом из огромне љубави према игри.

Ту долази моја друга поента, коју се усуђујем да изнесем јер ме је такође мотивисала да се обратим шаховској јавности, коју упућујем млађим колегама: Радите, радите и радите на свом усавршавању без обзира на друштвене околности у којима живите. Водите рачуна искључиво о свом професионалном интересу са акцентом на добру организацију турнира, осим ако тиме некога повређујете. Знајте да вас чека много рада и када освојите међународне титуле и да број добрих играча у свету расте што се за новац не би рекло – у сваком случају ништа вам није гарантовано осим вашег личног задовољства да сте постигли успех у ономе што сте хтели. Има шансе да нешто зарадите и тренирањем других. Иначе, размислите дебело да ли стварно желите да вам шах буде професија.

Михајло Стојановић

ПС
Још један непријатан детаљ: У хотелу су очигледно знали за нове госте па смо вечерас имали нешто бољу храну него претходних дана... јасно је људима да је важно функционере да угосте јер ће онда можда добити организацију и следеће године а за шахисте није толико битно!