Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Без адекватних замена

Без адекватних замена

20.11.2011 /   Андрејић, Владица (2170)

Прошлог понедељка објавили смо два чланка у вези женске селекције, а тада је Политика објавила свој текст, који сада преносимо и коментаришемо.

14.11.2011 /   Андрејић, Владица (2170) : Селектор уместо селектора
14.11.2011 /   Андрејић, Владица (2170) : Са Машом о шаху

Прошли понедељак, Политика је објавила текст у вези наступа наших селекција на Европском првенству. Овога пута ћемо прочитати шта је тамо писало, а онда здравом логиком прокометарисати. Нећу пренети цео текст, већ само два одељка која се тичу женске селекције.


Политика, 14. новембар 2011

Бендераћ: Без адекватних замена

На другој страни, селектор Ана Бендераћ има за чим да жали:

– После шест кола могло је да буде и боље, али изгледа да нас је умор савладао и од такмичења и од припрема. Нисам могла да мењам две челне табле. Љиља није била стабилна, Анђелија је једно време такође била у кризи, па касније нисмо имале адекватну замену за Ирину и Наташу. Прва два кола нису била посебно тешка, па их нисам одмарала, то можемо да зовемо и уигравање, а тада смо Анђелију одмарали, што се показало као добро. Никако нам не одговара систем игре на меч-бодове. Да се играло по укупном броју поена биле бисмо 7-9.

Да ли сте зажалили што нема Манакове? – То је дисикутабилно. Могу да жалим за Алисом, за Манаковом, за собом у тиму, али ко зна шта би било у свим тим комбинацијама. Имала сам на располагању шест шахисткиња да бирам, Манакова је била међу њима. Сабирајући, дошла сам до закључка да је ова комбинација најбоља, а морала сам да изаберем пет.

Парадокс Швајцарског система учинио је да је мушки тим на крају успешнији, иако је имао само три тежа меча против јачих од себе: девету по рејтингу Холандију, 12. Чешку и 13. Шпанију. Сва три су изгубили минималним резултатом 2,5:1,5, као и меч са приближно једнаком Словенијом, 22 по рејтингу. Осталих пет мечева имали су знатно слабије ривале: 29. Црну Гору, 32. Исланд, 33. Литванију, 34. Турску и 37. Луксмебург, од укупно 38 репрезентација. Тајна њиховог успеха била је у томе што су мининално губили а високо побеђивали слабије. Иванишевић је изванредно држао прву таблу, Шолак је одиграо слабије него икада, а остала тројица у нивоу рејтинга. На крају су имали само три победе против велемајстора, а само једну против играча изнад 2.515 поена. По броју меч-бодова (први критеријум) били су 12-17, по укупном броју поена (други критеријум) чак шести (!), а по јачини противника (трећи критеријум) тек 29. екипа!

Шахисткиње су по броју бодова 18-21. По јачини противника би биле 20, иако су чак седам мечева играле против фаворита, а да је укупни број поена главни критеријум биле би девете! Овога пута, због места на дну горње половине рејтинг-листе, обе екипе су имале лак распоред на почетку.

У наступу мушке репрезентације може да се замери само једно – зашто се руководство тако лако одрекло двојице од четворице најбољих, Бојана Вучковића и Роберта Маркуша?

Исцрпљивање у игри без резерви

Прича о узлетима и падовима нашег женског тима није од јуче. На Олимпијади у Дрездену, 2008. године, садашњи селектор Ана Бендераћ била је резерва. Тадашњи вођа тима Ненад Ристић практично није рачунао на њу, јер јој је у 11 кола дао само две прилике (1 поен из 2 партије), иако је на претходној олимпијади била најбољи појединац. Исти третман имала је и Марија Ракић као резерва, 2007.

У Дрездену су Алиса Марић, Наташа Бојковић и Анђелија Стојановић одиграле свих 11 партија, а Ирина Чолушкина девет. Када је прва табла почела да се умара и губи, селектор је није мењао, јер долазе све важнији мечеви, а у последњем колу смо играли за сребрну медаљу и поразом од Грузије пали на седмо место.

Да ли је потера за плавом птицом из 2008. натерала Ану Бендераћ да као селектор начини исте грешке 2010. и 2011. године? Оптерећујући максимално основни састав, на Олимпијади у сибирском Ханти-Мансијску стигли смо до другог места, три кола пре краја, а онда завршили на 26, најлошијем у историји. Наташа и Анђелија су тада играле без иједног предаха, Ирина је прескочила само две партије на старту. Иако су све три одиграле изнад рејтинга, пласман је био такав јер су, преморене, освојиле поен и по из последњих 9 партија. Сада се десило врло слично – прве две табле су играле без одмора и имале поен и по из последњих осам партија. Пласман је лош, иако су и Бојковићева и Чолушкина надмашивале рејтинг и имале више подвига него наши шахисти, а Стојановићева на крају била четврта на трећој табли, замало испустивши појединачну медаљу.

Јесте Дрљевићева била ван форме – неко обично мора да буде – али онда је Ерићева морала да добије више прилика. Коначно, ако селекторка није имала поверења у њих, зашто нема у екипи Манакове, шахисткиње са много јаких партија и сталним местом у врху домаће листе. Рационално објашњење изгледа не постоји.

Пошто смо прочитали још једно у низу неубедљивих и нелогичних објашњења актуелне селекторке у стилу да се тек нешто каже и замаскира, време је да погледамо детаље. Шта је то селекторка изјавила?

"После шест кола могло је да буде и боље, али изгледа да нас је умор савладао и од такмичења и од припрема."
Чудно је то да те тако хваљене припреме одједном служе као алиби за умор. Да ли то значи да је руководство, које је тако поносно на дотичне припреме, погрешило у избору термина за исте? Мислим да је ред да се неко изјасни да ли су припреме биле добра или лоша ствар, а не коме како одговара.
"Нисам могла да мењам две челне табле."
Не? А зашто кад су све заслужиле да пре играју у репрезентацији, осим друге табле? Срамота је да Ирина одигра свих 9 кола, а шампионка државе свега 5.
"Љиља није била стабилна, Анђелија је једно време такође била у кризи, па касније нисмо имале адекватну замену за Ирину и Наташу."
Ако неко поведе 5 играча, од којих је 4 отприлике истог калибра, а дозволи да се неко на клупи, после пораза, 'лади две партије заредом, јако често тај може да буде изгубљен за екипу. Изгледа да тако не мисли селекторка, која је вероватно завршила јако добре школе, са специјализацијом за психологију играча. Анђелија је једно време била у кризи? Како вас није срамота да дајете овакве изјаве? Ако неко изгуби једну партију у борби одмах је по вама тај неко у кризи. Свакакве бесмислице можемо да чујемо, али изгледа никако да је Ирина у кризи, а још ако поменемо да та криза траје већ две године то је онда јерес... Нема адекватне замене за Ирину? О Боже, па поведите јаче шахисткиње (Манакову на пример) следећи пут, па ћете можда имати адекватне замене!
"Никако нам не одговара систем игре на меч-бодове. Да се играло по укупном броју поена биле бисмо 7-9. "
Пре бих рекао да нам никако не одговарају неспособни људи који одлучују о томе ко ће бити у репрезентацији, како ће се ређати по таблама и ко ће када одмарати. Прорицање да би се екипа нашла на 7-9. месту да се играло на поене је нонсенс своје врсте и у рангу је прорицања у старту да ће наша екипа овога пута заиста добро проћи. Разлог је веома једноставан. Наиме, када се турнир игра на поене, онда се по поенима и екипе парују. А онда када одеш превише високо са поенима добијеш и јаче екипе које те лепо спусте на земљу, тако да није лако задржати се у врху табеле по ком год критеријуму да се игра. У сваком случају далеко од тога да би се играло са истим противницима, па да се тренутни број поена може узити као референца за сопствени алиби. Препоручујем селекторки да изучи турнирске системе, те да се више не брука оваквим изјавама.
"Имала сам на располагању шест шахисткиња да бирам, Манакова је била међу њима. Сабирајући, дошла сам до закључка да је ова комбинација најбоља, а морала сам да изаберем пет."
Да ли ћемо веровати да селекторка уме да извршава прву елементарну рачунску радњу, такозвано сабирање, није толико битно, а шта се ту сабирало да Манакова отпадне мораћемо да питамо писце научне фантастике.

Шта рећи? Селекторка је још једном оправдала своју неписменост и неспособност, а да се не лажемо, ни ми нисмо очекивали боље изјаве...