Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шаховски сабор 2011

Шаховски сабор 2011

12.02.2012 /   Баралић, Небојша (2247)

Небојша Баралић је одавно написао текст за репортажу са Шаховског сабора у Гучи, али нажалост тек сада је уредник сајта успео да обради причу...

ШАХОВСКИ САБОР „ДРАГАЧЕВО 2011“

Горачићи – Гуча, 18-19. јун 2011. године

Традиција је успостављена! Десио се Други Шаховски сабор „Драгачево 2011“!

У трубачком Драгачеву, у устаничким Горачићима, на обронцима планине Јелице, окупили су се шахисти и љубитељи ове древне игре из свих крајева земље да саборишу, али на шаховски начин. Било је ту гостију и из суседних земаља: Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе…

Већ у рану зору, тог суботњег јутра, у Горачићима је било необично живо. Организатори и мештани завршавали су и последње послове за дочек гостију и такмичара, деца су припремала народне ношње, трубачи „продувавали“ своје инструменте…Око 10 сати и први учесници су почели да долазе. Кумовски пар који се први појавио у Горачићима је ужички пар, им Небојша Мисаиловић и мк Мирослав Минић. Стигао је и комби са фудбалерима из Републике Српске (Универзитет Слобомир), затим и аутобус гостију из Београда, велики број аутомобила… Одједном је постало веома живо и весело. Атмосфера је подсећала на Сабор трубача. Уз незаобилазне трубаче, победник Купусијаде у Мрчајевцима 2010 припремао је надалеко познати специјалитет - свадбарски купус. Недалеко од лонаца са купусом, „окретало“ се и печење. А било је и ракије, хладног пива на точење… Време до саборског ручка употпунио је Златиборац са својим специјалитетима.

Проф. Никола Ника Стојић, један од оснивача Сабора трубача у Гучи, одржао је јавни час историје испред Музеја Горачићке буне.
Музеј Горачићке буне 1893.

Музеј Горачићке буне је смештен у згради (полубрвнари) општинске суднице, у центру села Горачићи, непосредно уз школу и цркву рођења Свете Богородице, која је 1981. године проглашена спомеником културе. Посвећен је буни од 20. фебруара 1893. године, која је била најмасовнији и најодлучнији покрет 19. века у Драгачеву. Радикали нису хтели да признају нову наметнуту управу од стране среског начелника и либерала, који су били на власти. Око 300 сељака заузели су општинску судницу и нису хтели да предају печат и кључеве среском начелнику, због чега је дошло до оружаног сукоба у коме је погинуло 18, а рањена су 23 лица из села Горачићи, Живице и Губереваца. Документи и експонати у музеју, отвореном 1968. године, везани су за догађаје у горачићкој буни, а најновија поставка датира из 1993. Испред Музеја је споменик посвећен грађанима палим у горачићкој буни, који је подигнут 1903. године.Свечано отварање Шаховског сабора „Драгачево 2011“ одржано је на спортском терену у црквеној порти у Горачићима. Организован је пригодан културно-уметнички програм у коме су учешће узели поред ученика Основне школе „Горачићи“ из Горачића и Културно уметничко друштво „Абрашевић“, трубачки оркестар „Десимира Перишића“, фрулаши… Учесницима Сабора добродошлицу су пожелели Слободан Јоловић, председник Општине Лучани и Горан Квргић, директор Високе школе за пословну економију и предузетништво ПЕП из Београда.ШАХОВСКА КУМОВИЈАДА

Уз оправдан изостанак најбољих кумовских парова од прошле године (поједини чланови су били присутни – велемајстори Бојан Вучковић и Бранко Дамљановић), 10 кумовских екипа се борило за титулу најбољег кумовског пара у Србији за 2011. годину.

Сви учесници овог такмичења награђени су јединственим наградним фондом. Делиле су се шајкаче, вунене чарапе, ракија, мед, сир, кајмак, монографије о Гучи и Драгачеву…Најбољи кумовски пар овогодишњег такмичења су интернационални мајстор Јован Тодоровић и ФИДЕ мајстор Иван Мартић који су током читавог трајања Сабора имали велику навијачку подршку у лику „трећег кума“, доајена нашег позоришта, глумца Горана Даничића.Друго место освојили су велемајстор Борко Лајтхајм и интернационални мајстор Дејан Павловић, а треће место је припало велемајстору Ненаду Ристићу и интернационалном мајстору Зорану Новоселском.
ЕКИПНО ПРВЕНСТВО ОСНОВНИХ ШКОЛА ДРАГАЧЕВА

Победнички пехар је припао Основној школи „Горачићи“ која је у финалу била боља од Основне школе „Котража“.ТУРНИР У ФУДБАЛУ „ЈЕЛИЦА КУП 2011“

Турнир у фудбалу је пратећа манифестација Шаховског сабора и био је позивног карактера. Поред домаћина ФК „Јелица“ из Горачића учествовале су екипе Универзитета Слобомир из Републике Српске, Високе школе за пословну економију ПЕП из Београда и ФК „Дедиње Јунајтед“ из Гуче. На фудбалском терену виђене су занимљиве утакмице, а титулу најбољег освојили су студенти Високе школе за пословну економију и предузетништво ПЕП из Београда.ЈЕЛИЦА КУП У ШАХУ 2011

После Саборског ручка, у пријатној атмосфери Црквеног дома у Горачићима, одржано је и екипно такмичење у брзопотезном шаху „Јелица КУП 2011“. Учешће је узело неколико прволигашких клубова које је предводио званични шампион Србије Смедеревски ШК.

У саборским условима најбоље су се снашли шахисти „Јелице ПЕП“ (Никола Несторовић, Лазар Несторовић, Јован Тодоровић и Зоран Мијаиловић) који су освојили прво место и пехар намењен победнику.

Друго место је припало шампиону Србије, Смедеревском ШК (Милош Перуновић, Бранко Тадић, Данило Милановић и Милош М Павловић) док су трећи били шахисти „Таково Металац“ из Горњег Милановца (Иван Средојевић, Владан Рабреновић, Слобо Вратоњић и Драган Којовић).
Неколико телевизијских екипа и велики број новинара вредно је прикупљало информације како би већ истога дана послали извештаје у своје редакције. О овом несвакидашњем шаховском догађају се причало и писало дуго после његовог завршетка. Приказиване су репортаже на многим телевизијама, објављивани чланци… Стигао је ред и на Вечити шах!ГРАН-ПРИ ТУРНИР ШСЦС „ДРАГАЧЕВО 2011“ (Гуча, 19. јун 2011)

Другог дана Шаховског сабора учесници су се преселили у Гучу где се у Музеју трубе играо Гран-при турнир ШСЦС „Драгачево 2011“. Учествовало је 98 играча од чега 10 велемајстора, 11 интернационалних мајстора... Играло се девет кола по швајцарском систему са темпом игре од 15 минута по играчу за целу партију. Заједнички ручак свих учесника организован је после петог кола у кафани „Дачо“, једном од најстаријих драгачевских угоститељских објеката.Победник викенд турнира је био интернационални мајстор Зоран Новоселски из Крагујевца са 8 освојених поена. Пола поена мање освојио је другопласирани, велемајстор Данило Милановић из Младеновца, а захваљујући бољим додатним критеријумима треће место припало је велемајстору Бранку Дамљановићу испред велемајстора Милоша Перуновића.
Организатори Шаховског сабора „Драгачево 2011“ су шаховски клубови из Драгачева: ШК „Јелица“ из Горачића, ШК „Драгачево“ из Гуче и ШК „Младост“ из Лучана. Покровитељ је Општина Лучани и Центар за културу, спорт и туризам „Драгачево“ из Гуче, а генерални спонзор је Висока школа за пословну економију и предузетништво ПЕП из Београда.

Судије на турнирима Шаховског сабора „Драгачево 2011“ били су брачни пар Петар Катанић Вујић и Бранка Вујић Катанић, међународне шаховске судије из Београда, савезни судија Драгиша Жикић из Лучана. Припомагао је и Небојша Баралић, међународни шаховски судија из Гуче.


Хвала свима који су учествовали и свима који су помогли да Шаховски сабор буде бољи него прошле године. Живи били и видели се следеће године на 3. Шаховском сабору „Драгачево 2012“.

Небојша Баралић