Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Где је у систему Лазар Несторовић

Где је у систему Лазар Несторовић

14.02.2012 / ЖФМ Несторовић, Ирена (2063)

Јуче је Политика објавила текст "Системска помоћ младима" као интервју са актуелним селектором. Тај текст, који преносимо, био је повод да породица Несторовић напише неко своје виђење. Па прочитајте...

Где је у систему Лазар Несторовић

Годинама уназад, шаховска породица и шаховска школа Несторовић, својим званичним неоглашавањем, допушта да одлуке које су донели необавештени (шахисти), тенденциозни (функционери) и неуки људи у шаховском и педагошком смислу, прођу као сасвим оправдане и реалне a при томе наносе штету нашој шаховској школи и њеним члановима, а понајвише нашим синовима Николи и Лазару.

Епилог је следећи: наша деца су увек ту када се додељују захвалнице и плакете (па и тада има примедби), блага амнезија наступа кад су у питању шаховски турнири и рад на усавршавању које неко други финансира, или пак улаз у репрезентацију.

Шта то смета Несторовић Лазару, шестоструком прваку Србије у кадетском шаху и шаховском интернационалном мајстору да добије место у кадетском и омладинском шаху које заслужује? Да ли смета презиме, резултати (феноменални крајем 2010. и у првој половини 2011.) или смета то што је живот посветио шаху.

Прво велико разочарање десило се у јуну 2011. године када је одлука Шаховског Савеза Србије да представник Србије на Светском омладинском првенству у Индији буде Лазар Несторовић као кадетски првак Србије до 18 година, изненада промењена у корист старијег и искуснијег омладинца. Да ли треба рећи колико је било тешко објаснити младом шахисти да сви његови кадетски турнири на којима се борио искључиво за прво место са увек највећим рејтингом у групи ништа не значе. Да ли се неко икад запитао колико би Лазар виши рејтинг имао да га је чувао не играјући кадетске турнире у Србији, Европи и свету. Тада сам сматрала да су одлуку донели људи који о шаху, посебно омладинском, врло мало знају и да о томе не треба полемисати.

После објављивања ширег списка репрезентације од стране селектора, велемајстора Бошка Абрамовића, не мислим више да незнање, необавештеност и сујета могу бити оправдање за одлуке које могу имати далекосежне последице.

Веома лепо од селектора Абрамовића што подмлађује репрезентацију и мисли о будућности српског шаха. Кад толико мисли о омладинцима и талентима зашто се није запитао шта је са омладинском репрезентацијом Србије?

Анализирајући поступак актуелног селектора сениорске репрезентације Србије при чему је подмладио репрезентацију изоставивши Несторовић Лазара дошла сам до следећих претпоставки које су поштованог селектора довеле у заблуду:

1. Није упознат са чињеницом да је Несторовић Лазар омладинац или

2. Није упознат са чињеницом да је други на омладинској рејтинг листи или

3. Није упознат са резултатима Несторовић Лазара у 2011. години, најуспешнијој у његовој каријери:
-На квалификационом турниру у Београду, у јануару 2011, освојио је друго место и остварио пласман на сениорски шампионат државе.
-Трећу норму за титулу интернационалног мајстора испунио је на Сениорском шампионату у Крагујевцу марта 2011. године.
-Четврту и пету норму за интернационалног мајстора испунио на опен турнирима у Скопљу и Сарајеву 2011. године.
-Кадетско првенство Србије за 2011 годину: апсолутно најбољи кадет Србије у редовном, убрзаном и брзопотезном шаху.
-Други на омладинској рејтинг листи са рејтингом 2374 поена.

4. Упознат је са његовим резултатима али је, на жалост, у Лазаревом случају превагнуо критеријум «право селектора на сопствени избор» или преведено на језик свима разумљив - нема довољно селектору видљивог потенцијала или не свиђа му се стил игре итд.

Ово је на жалост још један пример уплитања у омладински шах, при чему се тиме не бавиш, о томе мало знаш, а туђе савете не желиш да чујеш. Последице нечије небриге могу бити погубне за младог шахисту.

Ко што рече наш селектор: «Све је ово системска помоћ младима».

Ирена и Дејан Несторовић

ПОЛИТИКА, Понедељак, 13.фебруар 2012

Интервју: Бошко Абрамовић

Системска помоћ младима

Крајње је необично да после Љубојевића нисмо створили ни једног велемајстора тог калибра - каже селектор, уводећи у шири тим Александра Инђића и Марка Ненезића.

Велемајстор Бошко Абрамовић почео је свој мандат на месту селектора – трећи после дуге паузе – солидним 12. местом на прошлогодишњем Европском првенству, упркос отказима двојице од три водећа велемајстора у земљи. Седам месеци уочи Олимпијаде у Истанбулу (27. август – 10. септембар), објавио је шири састав, са десеторицом кандидата за пет места у репрезентацији.

То су: Иван Иванишевић (2.648), Бојан Вучковић (2.628), Роберт Маркуш (2.625), Никола Седлак (2.587), Бранко Дамљановић (2.582), Милош Перуновић (2.582), Душан Поповић (2.573), Александар Ковачевић (2.557), Александар Инђић (2.427) и Марко Ненезић (2.356).

Од прве десеторице по рејтингу недостају четврти, Михајло Стојановић (2.588) - за кога селектор каже да је желео да препусти место млађима – и девети, Алекса Стриковић (2.559), већ дуго настањен у Шпанији. Само донекле су неочекивана имена Александра Инђића и Марка Ненезића , са много нижим рејтингом, јер ради се о шеснаестогодишњацима чији су успеси били најлепши догађај прошле сезоне у нашем шаху.

Који су били критеријуми за избор ширег састава?

Они који одувек постоје: рејтинг, државни шампионат, резултати на турнирима и право селектора на сопствени избор. Изабрао сам десеторицу- две комплетне екипе. Не сматрам да победник државног првенства мора да има обезбеђено место у тиму. Шампионат може да буде слаб и то је онда само један резултат, а могуће су минималне разлике између првог и другог или чак деоба места. Коме онда дати предност?

Откуда на листи двојица још неискусних шеснаестогодишњака?

Има још доста младих талената који су могли да конкуришу за шири списак. Разговарао сам и са њиховим родитељима и објаснио им своју процену да Инђић и Ненезић то у овом тренутку највише заслужују. Они су у прошлој години показали највише, освајајући интермајсторске и велемајсторске норме. Реално су још далеко од врхунских играча, али ради се о системском решењу. У тим годинама су им неопходни јаки турнири, јер морају на време да имају у рукама партије са јаким ривалима. Међутим не смеју бити сами, без тренера. Волео бих да има новаца за њих да учествују и на појединачном Европском првенству , али моје није да набављам паре за њихов развој, него да их уочим као стручно лице. Имам сам прилике да пратим и како седе за таблом и како се понашају ван ње.

Хрватска тренутно има више младих велемајстора него Србија, а њихов водећи играч (2.651) има свега 21 годину. Одакле такво заостајање за окружењем?

Колико знам, у Хрватској су однедавно многи водећи велемајстори запослени у савезу: Кожул, Цвитан, Зелчић, Палац...Имају тренерске и секундантске обавезе, а то је метод који би требало и код нас да функционише. Не могу да се отргнем утиску да је крајње необично што од Љубојевића на овамо нисмо произвели ни једног врхунског велемајстора тог калибра, а сигурно је било много талената. Улазак шаха у школе је само почетак, да би се добио цвет и плод морају се ангажовати најбољи велемајстори да са њима раде. Сећам се првог доласка у земунску Младост и шаховске школе која је ту радила. Њу је најпре водио Бора Ивков, па Петар Смедеравац, касније и ја. Ту су никли многи јаки играчи, па и данас водећи српски велемајстори Иван Иванишевић и Наташа Бојковић.

Шта очекујете од Олимпијаде у Истанбулу, а шта у напретку репрезентације на дужи рок?

На Европском првенству смо стартовали као 18. по рејтингу. На Олимпијади ће учествовати и Кина,САД, Индија, Куба... Као што сам рекао и пре Европског, успех је ући међу десет. Ако се буду одазвали све које позивам, мислим да су добре шансе да остваримо такав резултат. Дугорочно гледано, јако је лоше што су спортске стипендије укинуте старијима од 23 године. Такво ограничење је бесмислено у шаху, где ове године за титулу светског првака играју двојица велемајстора старијих од 40 година. Да није било тог ударца за шах , вероватно би и прошле године био јачи састав Србије. Међути, главни интерни проблем наше организације је што не постоји систематско прављење играча. Гледајте шта раде руски тренери по Шпанији,Турској и другим земљама.

Како видите стање у светском шаху.

По знању и квалитету игре напредак је страховит, готово незамислив. Не могу да верујем да је Кинескиња Ху Јифан са 17 година победила на Гибралтару, испред водећих мушких велемајстора! У време Капабланке причало се да шах одумире али он није могао ни да замисли оно што се данас догађа, вероватно уз кључну помоћ компјутера-испричао нам је селектор Бошко Абрамовић, пред полазак на полуфинални турнир државног првенства који данас почиње. Каже да је задовољан организацијом у Пожаревцу и да иде не само да игра, већ и да прати своје потенцијалне изабранике.