Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Како то ради ШС Београда

Како то ради ШС Београда

24.02.2012

Господин Рашо Остојић послао нам је следећи текст да објавимо, па прочитајмо...

Како то ради ШС Београда

Шта све човек неће доживети бавећи се шахом. Моја ћерка Катарина Остојић /10 година и 8 месеци старости/ тражила је од мене да је пријавим да игра на турниру Аматерско првенство Београда. Дете је жељно учења и стицања искуства. Оно што јој се десило синоћ играјући 8 коло вероватно јој се нигде не би десило осим у Београду. Играла је против Богосава Машовића човека од својих 70-ак година. У једном тренутку Катарина му нуди реми а добија следећи одговор: "Ма гони се у п...у м...у ти и твој реми." Уз ову псовку следи жестоко гестикулирање руком у коме му рука пролази на пар центиметара испред њеног лица. Стојим поред стола и не могу да верујем шта сам видео. Одлазим брзо за судију Божидара Петровића који седи на другом крају сале упорно покушавајући да пронађе неко слово на тастатури компјутера испред себе. Судија долази до стола. Упознат је са оним шта се десило и пресуђује том такмичару овим речима: "Ало! Коректно се понашај". И судија одлази од стола. У том моменту још више изиритиран судијском пресудом ја прилазим Богосаву Машовићу и питам га шта му значи то млатарање рукама. Да ли то хоће да ошамари моју ћерку.

Један од родитеља ми каже да треба да напишем жалбе дисциплинској комисији на понашање овог човека и да му се забрани учествовање на турнирима јер је већ правио испаде раније кад је играо са млађима а да се судији забрани суђење јер није више способан да га води коректно. Долази до повишених тонова и псовања. И ја кажем мојој ћерки да напусти партију што она и учини. Овде се извињавам играчима који су тада још играли на краткотрајној сметњи коју сам им направио. На излазу из сале судија Петровић ми каже да није могао да реагује јер сам се ја умешао /замислите мене идиота браним своје дете од човека од 70 година/ И да је тај Богосав Машовић ЧЛАН ДИСЦИПЛИНСКЕ КОМИСИЈЕ ШС БЕОГРАДА и ПРЕСЕДНИК КОМСИЈЕ ЗА НОРМАТИВНА ПИТАЊА.

Људи немојте се смејати ја вас молим. Ово је озбиљно. Значи ја треба да се жалим комисији чијој је он члан. Када сам то чуо онда ми је била јасна реакција и лажи које судије Петровић изговара. Не може да пресуди против човека који му је колега у ШС Београда или неће јер су они чланови исте групе људи који се штите између себе јер једино тако опстају.

Шта радити у оваквој ситуацији? Све време овог инцидента поред мене стоје родитељи друге деце који могу да потврде све ово сто сам написао. Онда нема потребе да се питамо зашто је ситуација у нашем шаху таква као што јесте, зашто се дешава све што се дешава. Очигледно да смо у милости и немилости групе људи који су вечити и незамењиви /председници, судије, чланови комисија итд/ И уколико хоћемо да учествујемо на турнирима може само по њиховим правилима и никако другачије. Уместо да се подрже млади који долазе и да им се омогући развој и напредовање ми се бавимо оваквим стварима. Ко ће још да се бакће са кадетима. Ко ће да се бакће са младим судијама, ови који нам суде једино – не дај Боже - упокојење може зауставити. Али људи из ШС Београда имају преча посла и морају да пожуре. Охладише им се ћевапи а и пиво је већ одавно изнесено из фрижидера...

ПОЗИВАМ НАДЛЕЖНЕ ОРГАНЕ НАШЕ ЗЕМЉЕ ДА СЕ НАЈОЗБИЉНИЈЕ ПОЗАБАВЕ СИТУАЦИЈОМ У НАШЕМ ШАХУ НА СВИМ НИВОИМА

Рашо Остојић.