Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Мартовско лудило

Мартовско лудило

01.03.2012 /   Андрејић, Владица (2164)

Најјаче шахисткиње Србије у марту месецу очекују велика искушења која ће бити од суштинског значаја за избор репрезентације...

Мартовско лудило је популарни назив за саму завршницу америчке универзитетске кошаркашке лиге (NCAA). Завршни део колеџ првенства је једно од најузбудљивијих и најпраћенијих спортских догађаја и одвија се у марту месецу, те отуда и име. Што се нашег женског тиче ове године имамо мартовско лудило, односно пуно јако битних дешавања позиционираних у марту месецу, а она ће вероватно и бити кључна за одабир женске репрезентације који ће на крају обавити селектор Игор Миладиновић.

На самом почетку марта месеца крећу три турнира на коме ће учествовати најбоље шахисткиње Србије. Најважније од тих турнира је свакако Женско европско првенство (2-13. март) у турском Газиантепу, а тамо ће на дугачких 11 кола битке водити: Наташа Бојковић, Марија Манакова, Марија Ракић, Ирина Чолушкина и Љиља Дрљевић. На великом опену у Капел ла Гранд у Француској (3-10. март) учестоваће Анђелија Стојановић и Сандра Ђукић, док у Београду на Осмомартовском турниру (3-11. март) остају Јована Ерић и Ана Бендераћ. Након ових турнира и мало одмора на програму је Женски шампионат Србије са термином од 22. марта до 1. априла како стоји у календару ШС Србије. На Шампионату ће највероватније учестовати све горе наведене жене осим Наташе Бојковић која одавно није играла тај турнир. Селектор је обећао будућој шампионски Србије место у репрезентацији тако да ће то бити додатни мотив за доказивање.

Након две сезоне које је као селектор упропастила Ана Бендераћ, а о чему смо често писали, стандардном ад хок техником ШС Србије за селектора је (без конкурса) изабран Игор Миладиновић, који је у претходној сезони био тренер. Из штампе смо сазнали да ће будућа шампионка Србије имати обезбеђено место у репрезентацији, а да ће критеријуми за избор бити резултати на европском првенству и још неким турнирима, тренутна форма, рејтинг... Селектор је објавио и шири списак репрезентације од 8 имена: Бојковић, Манакова, Стојановић, Чолушкина, Бендераћ, Ракић, Дрљевић и Ерић. Алисе Марић нема јер је одлучила да пропусти још једну репрезентативну акцију због слатких мајчинских обавеза.

Вратимо се на предстојеће турнире и покажимо да неће све кандидаткиње за репрезентацију имати исти посао на почетку марта. Капел ла Гранд је огроман опен са доста играча преко 2600 и ту се од кандидата за репрезентацију (провизорни ниво од 2300) очекује да направи 5 или 5½ поена на 9 кола, дакле плусић или два. На Осмомартовском турниру састав је слабији, и ту је очекивање око 5½ поена (два плуса) на 9 кола. На Женском европском првенству учествују најјаче шахисткиње Европе и очекивање кандидата је око 5½ поена, али на 11 кола. Дакле то ће реално бити најјачи турнир где је сваки реми добар и треба их сачувати до краја и направити око 50% да би се оправдао долазак.

Уколико ми време дозволи избацићу и неке статистичке детаље који се тичу кандидаткиња за репрезентацију и потенцијалних критеријума. Што се тиче мог тренутног погледа на ситуацију делује ми да су три имена неприкосновена јер својим шаховским квалитетима драстично одскачу од осталих, а у питању су Бојковић, Стојановић и Манакова (у датом редоследу). Најближе за преостала два места су по мени Бендераћ и Ерић. Наравно мартовско лудило може променити доста тога и бити пресудно за сам избор. Били смо сведоци да претходне две сезоне шаховска снага није било мерило за избор тако да ћемо избор новог селектора прокоментарисати тек пошто га направи. До тада завалите се у фотеље, изаберите своје фаворите и пратите мартовско лудило...