Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Повратак Гарија

Повратак Гарија

01.04.2012 /   Андрејић, Владица (2164)

Гари долази међу Србе: промоција Шаховског информатора и симултанка у Студентском граду!

Најјачи шахиста икада (по мом скромном мишљењу) враћа се у наше крајеве! Гари Кимович Каспаров ускоро ће посетити Београд! Разлога за то има поприлично, а најбоља ствар је што ћемо и ми обични смртници имати прилику да се дружимо са великим Гаријем! Дан 7. април 2012. биће забележен као велики за српски шах. Но пођимо редом.

Шаховски информатор

Основни разлог доласка Гарија у Београд је промоција Шаховског информатора, који покушава да се врати на стазе старог успеха у новом руху. Познато је да је Гаријев срећан број 13 (рођен је 13. априла, а постао 13. светски првак), тако да је он узео учешћа у тому број 113. Најновији том Информатора који ускоро треба да се појави у продаји садржи ексклузивну рубрику Гаријев избор (Garry’s Choice) у којој Гари бира неку свеже одиграну партију и анализира је. "Никада нећете погодити коју партију је изабрао за овај почетни том", тврди Јосип Ашик, директор Шаховског информатора! Гари даје критички осврт на игру модерних шаховских звезда у свом препознатљивом стилу. Више о најновијем тому Информатора названом "Clockwork edition" у новој "orange" боји (иначе "A Clockwork Orange" је назив Кјубриковог остварења из 1971. код нас познато као Паклена поморанџа , свака част Јоцо!) можете прочитати на сајту Шаховског информатора, а такође можете ишчитати и најавну репортажу на Chessbase.com сајту.

Програм

Шаховска дешавања одржаће се 7. априла у централној читаоници у Студентском граду. Програм почиње у 10 сати традиционалним четвртоаприлским турниром за студенте и професоре, поводом Дана студената. Нажалост, ја нећу бити ту да браним титулу од прошле године (један од ретких турнира који сам освојио у мојој скромној каријери). Наравно као и сваке године диригентску палицу имаће наш велики пријатељ, Небојша Баралић.

Програм се наставља у 16 часова када је на реду симултанка на 20 табли. Неки од нас ће имати прилику да заиграју против најјачег играча у историји шаха, али о детаљима симултанке ћемо на крају. По завршетку симултанке уследиће промоција новог тома Шаховског информатора, а Гари ће потписивати купљене примерке. То ће бити један сјајан шаховски дан!

Нажалост, ја морам дан раније да се упутим ка Скопљу где наступам на великом и јаком турниру Опен Карпош 2012, али неки од вас ће свакако моћи да уживају у Гаријевим чаролијама. Ужасно ми је жао што ћу морати да пропустим овај својеврсни спекатл, али одавно сам се договорио са организаторима у Скопљу да тамо наступим. Како сада ствари стоје носићу тешко бреме 83. фаворита по рејтингу.

Историјат

Каспаров је замолио организаторе да се постарају да господин Зоран Пековић буде један од учесника симултанке. Многима ће ово звучати као шала, али упућени јако добро знају о чему је реч. Наиме, на свом путу ка светском трону Гари се обрео У Београду 1984. године и одржао симултанку у Дому омладине на 40 табли. Један од хероја те симултанке био је Зоран Пековић. Пековић је имао сјајну позицију, чистог пешака више, али је пропустио неке директне шансе. Гари је три пута нудио реми, док из тог трећег покушаја није приволео Пеку на реми. Из тог доба остаје нам фотографија на којој се Пековић и Каспаров рукују!

На овој фотографији поред централног Зорана Пековића можете препознати разне ликове. У првом реду, на пример, седи Љубивоје Ршумовић. Изнад Пеке, рецимо, стоји покојни Велибор Живковић. Наградно питање за читаоце Перпетуала је: "Ко је омладинац у доњем левом ћошку?". Ваше одговоре можете слати преко коментар форме, а ја ћу се потрудити да најбржем читаоцу сајта са тачним одговором обезбедим једно од места на симултанци са Гаријем.

Зоран Пековић је секретар Шаховског савеза Србије и познат је по томе што никада у животу није добио мат по првом (односно осмом) реду. Уопште није шала, а разлог је прилично једноставан, Пека увек отварање игра исто, заправо увек ређа пермутације потеза, рецимо из перспективе црног (аналогно за беле фигуре): а6, б6, д6, е6, г6, х6, Лб7, Лг7. Ето откуда никада слаб основни ред! Ја сам додуше успео једном приликом да пробијем Пековићев бедем у турнирској партији, али ето Гари је имао великих проблема. Иначе Пековић је познат и као веома јак цугераш, а од наших играча једино никада није победио Љубојевића (јер са њим никада није играо). Основна предност на цугеру је брза игра у отварању!

Симултанка

Гари у последње време путује по свету са паролом Шах у школе. Јако често одигра и коју симултнаку, на пример пре неколико дана у Јужној Африци, а сада је коначно дошао ред и на нас. Као што смо већ рекли, Гаријева симултанка планирана је на 20 табли, а почетак је предвиђен за 16 часова. Нека места су још раније резервисана, али има још слободних места. Препорука је да сачекате да се Небојша Баралић врати са суђења (главни судија на екипном првенству ветерана које се завршава 4. априла) из Словеније, те да га онда контактирате. Иначе симултанку ће, као пре много година, судити Милунка Лазаревић.

Ускро ћете моћи да пронађете више информација о овоме догађају, како код мене, тако и на сајту Шаховског информатора, а претпостављам и на сајту Шаховског савеза Србије. Надам се да ћете барем ви уживати са Гаријем тог 7. априла кад не могу ја...