Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Још нешто за селектора Миладиновића

Још нешто за селектора Миладиновића

21.04.2012 / ИМ Јовичић, Милош (2331)

Поводом нашег завршног текста о кандидаткињама 2012, добили смо текст господина Милоша Јовичића, једног од компетентијих људи за ову нашу проблематику. Прочитајмо!

Поштовани Владице,

Са посебном пажњом пратим Ваш сајт (и Ваше коментаре) и морам да кажем да сам изненађен што веома мали број љубитеља шаха - првенствено оних компетентних, не користи могућност да на њему изнесу своја мишљења о многим, за наш шах, веома важним темамама. Но, да пређем на разлог овог мог обраћања, а то је Ваш последњи коментар у вези женске репрезентације Србије.

Прво, апсолутно сам сагласан да треба учинити све што је могуће како би се Јована Војиновић од идуће године нашла на листи Србије. Она је млада шахисткиња која се потпуно посветила шаху - што је, за наше прилике, права реткост. О томе да је постигла високу шаховску класу показују резултати и рејтинг, а ја бих скренуо пажњу на још један њен значајан квалитет: она је одличан екипни играч и за свој клуб (Рад) игра са великом љубављу, а могу претпоставити да би за репрезентацију Србије играла са посебном енергијом и одушевљењем. Нажалост, у нашој организацији није било (и нема) разумевања за потребу да се о њој поведе посебна брига. Не могу а да се не сетим реаговања на мој предлог од пре неколико година да се она не третира као странкиња и да се тако, на посредан начин, покаже минимум интересовања за њен шаховски развој. Полазећи од уских клупских интереса Извршни одбор ШС Србије је донео "великодушну" одлуку да "не буде странкиња" само те године. Наравно да је ШК Рад такву одлуку са презрењем одбио и "даровану" могућност није искористио.

Сада би мало прокоментарисао анализу и закључак у вези састава женске репрезентације за предстојећу Олимпијаду. Морам рећи да веома поштујем егзактне (математичке) показатеље и сматрам да се у великој мери морају поштовати, али свакако не апсолутно - поготово ако нису бројчано нарочито убедљиви.

Да будем конкретан, на основу презентиране анализе нема никакве дилеме да у репрезентацији морају да играју Наташа Бојковић, Анђелија Стојановић, Марија Манакова и Марија Ракић. Рећи ћу и кратку оцену о свакој од њих. Наташа Бојковић је још увек класа за себе. Анђелија Стојановић је изузетно талентована, али је штета што није достигла ниво игре који би био адекватан реалним могућностима. Мој утисак је да се она сада налази у ситуацији (што није ништа неуобичајено) да не зна како да даље унапређује своју игру! То се види по лутању у репертоару и зато јој је на том плану неопходна конкретна помоћ. Марија Манакова је изванредан екипни играч - што се посебно манифестује кроз одличну технику реализације предности. Има значајно шаховско знање које јој омогућује да се посебно припреми за сваку противницу, али мора да избегава конкретне варијанте које недовољно познаје - јер ју је то у више наврата одвело у непотребне поразе. Марија Ракић је веома талентована, али њен репертоар отварања - посебно црним фигурама, је прилично проблематичан и на том плану јој је неопходна конкретна помоћ.

Дакле, што се тиче четири чланице репрезентације, сагласан сам са показатељима из анализе. Код пете чланице ствари нису сасвим убедљиве и селектор Миладиновић би морао имати слободу (и потребу) на "лични укус" у циљу задовољења интереса репрезентације. Да сам на његовом месту, поверење би поклонио Јовани Ерић. Без обзира што је у последњих годину дана постизала резултате знатно слабије од очекиваних, мишљења сам да би са њом могао да прави корисније тактичке комбинације. Наравно, Јована би морала да (не)потребним променама у репертоару приђе далеко темељније, јер су се на том плану, на два последња турнира - неочекивано, показале непотребне слабости.

И на крају, слободан сам да изнесем мишљење да наш женски шах перспективу може (и треба) да има у Анђелији Стојановић, Јовани Војиновић, Марији Ракић и Јовани Ерић - наравно ако се свему томе приђе на стручан и аналитичан начин.

Милош Јовичић