Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Проблемисти шампиони Европе

Проблемисти шампиони Европе

24.04.2012

Политика је јуче објавила, а ми преносимо велики успех наших проблемиста. Свака част Подију (вицешампион), Вучку (трећи) и Марјану који су без резерве (права на грешку) заузели европски трон!

Србија шампион Европе

На Европском првенству у решавању шаховских проблема, у Кијеву, наш тим без резерве надмашио фаворите, а у појединачном пласману Владимир Подинић други, Бојан Вучковић трећи, иза вишеструког светског првака Пјотра Мурђе

Осмо европско првенство у решавању шаховских проблема завршено је истинским подвигом репрезентације Србије. Не само што је ослабљени државни тим освојио и осмо одличје са исто толико шампионата Старог континента, већ и потпуно неочекивано злато, а Владимир Подинић и Бојан Вучковић су заузели друго и треће место у појединачној конкуренцији, иза вишеструког светског првака Пјотра Мурђе.

За 36 година светских првенстава и осам година европских, српски проблемисти су често подвизима надмашивали услове у којима раде, али сада се први пут догодило да једна екипа без резерве освоји медаљу на оваквом међународном такмичењу, и то златну! Владимир Подинић, Бојан Вучковић и Марјан Ковачевић нису имали права на грешке, јер није било четвртог, чији би се резултати рачунали у сваком колу, а већ од првог кола сви су губили поене. На крају су освојили четврту златну медаљу, поред једне себрне и три бронзане. Наравно, врло мало је недостајало и до злата у појединачној конкуренцији – али нема смисла жалити за тим у оваквим околностима.

Главни фаворити, другопласирана Пољска и трећепласирана Русија, имали су у екипама по два светска првака, као и Финска, а Британија једног. Све то увећава успех српског тима, у којем је Подинић остварио свој досада највећи успех, а Вучковић комплетирао медаље и високе пласмане на европским првенствима, где је већ био први, други, четврти и пети, а недосталао му је само треће место!

Добри резултати су постигнути и на два пратећа такмичења. На Отвореном појединачном турниру Ковачевић је био четврти, а на први пут организованом такмичењу у брзом решавању студија Подинић је заузео треће место.

Српски проблемски шах остао је у светском врху упркос све лошијем статусу у домаћим шаховским и спортским организацијама последњих година. Одлазак у Украјину омогућили су пријатељи проблемског шаха из наших водећих клубова, а посебно људи из ШК Београд, чији су чланови сва тројица репрезентативаца. Да добра воља значи колико и новчана подршка, показало се на испраћају репрезентације у ШК Београд, који је очито допринео добром расположењу у екипи, на путу до овогодишњег подвига.

Ш. Р.


Владимир Подинић, Бојан Вучковић и Марјан Ковачевић на победничком постољу у Кијеву


Коначан пласман – екипно: 1. Србија 190,25 (Подинић, Вучковић, Ковачевић) 2. Пољска 189,25 (Мурђа, Пјорун, Горски, Крољиковски), 3. Русија 177,50 (Јевсејев, Селиванов, Ажусин, Мукосејев), 4. Украјина 176,25 (Копил, Погорелов, Соловчук, Ђачук), 5. Азербејџан 168 (Рустамов, Алмамадов, Џавадов, Искандаров), 6. Литванија 154, 7. Велика Британија 148,75, 8. Финска 148,50, 9. Словачка 143,50, 10. Украјина Б 141,75, 11. Белорусија 134,75, 12. Словенија 120,50, 13. Румунија 113,50, 14. Израел 83,25.

Коначан пласман – појединачно: 1. Мурђа (Пољска) 70,75, 2. Подинић (Србија) 70,5, 3. Вучковић (Србија) 65, 4. Јевсејев 64,5, 5. Пјорун (Пољска) 62,25, 6. Искандаров (Азербејџан) 62, 7. Шивиц (Словенија) 59,50, 8. Погорелов (Украјина) 58, 9. Филиповић (Хрватска) 57,50, 10. Лимонтас (Литванија) 57,50 поена, итд. Ковачевић је 17. међу 67 такмичара, са 54,75 поена.