Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Дисциплинска пријава

Дисциплинска пријава

22.06.2012 / ФМ Живић, Драган (2260)

Драган Живић обавестио нас је да његова дисциплинска пријава још није разматрана у ШСЦС иако је од инцидента прошло скоро месец дана... Сада можемо да прочитамо шта је написано у пријави...

ШС Централне Србије
Дисциплинској комисији, Судијској комисији
Генералном секретару, Предс. Управног одбора

Предмет: Дисциплинска пријава против ФМ Драгана Динића и ИИ к. Војислава Динића, обојице из Параћина, због неспортског понашања на ИX Викенд турниру Књажевац 2012

Поштовани,

у Књажевцу је 12. маја 2012.г. одржан традиционални, IX Викенд турнир Књажевац 2012. Изванредна манифестација, у једној од најсиромашнијој општини Србије, Књажевцу, где се не плаћа уписнина, бесплатно је освежење и сендвич, одличан наградни фонд и прегршт специјалних награда, захваљујужи ангажовању ФМ Драгана Раденковића-Пижона и ШК Књажевац.

Сенку на турнир бацило је понашање ФМ Драгана Динића и II кат. и републичког судије Војислава Динића (обојица из Параћина), након одлуке главног судије у партији VIII кола МК Михајло Миљковић- ФМ Драган Динић, након неправилне промоције, као и догађања након наставка партије и понашање и вређање, чак и претње главном судији турнира, ИА Драгану Живићу, пред почетак IX кола, а то је трајало скоро 30 минута.

Позиција у партији Мих.Миљковић-Д.Динић је била следећа: Бели: Ке4, Де6 и е7 ( 3 фигуре); Црни: Кц5, Лф4, г3 (3 фигуре), бели на потезу. Бели има 30-так секунди, а црни преко 2 минута (не сећам се тачног времена). Бели вуче 1.е8 и уместо да од судије затражи нову даму, он окреће топа, поставља га на е8 и притиска сат. С обзиром да сам био у непосредној близини, а и колега, ИА Илија Кнежевић такође, рекао сам : СТОП (због неправилне промоције пешака) и кренуо да исправим нерегуларност. Међутим, у журби играчи повлаче јос следеће потезе: након 1.е8 Т (обрнути - да замени Даму) црни вуче 1…г2, а бели 2.Дц6+ а црни покушава да одигра 2…Кц6: и креће расправа између играча, да ли је на е8 Дама или Топ. У том тренутку, ја коначно стижем до табле и сата, зауставио сам партију, узео сам часовник и вратио позицију на моменат након неправилне промоције фигуре на е8 и мог мешања у партију, након речи СТОП!

На основу ФИДЕ Правила шаха, Члана 4 : Начин померања фигура, и става 4.4. алинеје д, који каже: Ако играч који је на потезу…под д) промовише пешака, избор нове фигуре је дефинитиван када се новом фигуром додирне поље промоције.

С обзиром да је бели топом дотакао поље е8, а у овом случају га обрнуо и притиснуо часовник, донео сам одлуку да на табли промовисана фигура мора да буде ТОП.

На основу Члана 7: Неправилности и става 7.4. а) Ако се у току партије утврди да је одигран неправилан потез, укључујући неиспуњење захтева промоције…. и става 7.4. б) Након обављеног поступка из члана 7.4.(а), за прва два неправилна потеза судија ће додати 2 минута његовом противнику за сваки прекршај;…. Додао сам црноме 2 минута.

На основу члана 12.6. Забрањено је ометати или узнемиравати противника на било који начин. Ово укључује и неосноване рекламације, неосноване понуде ремија и Члана 13.4. Судија ће применити једну или више од следећих казни: а) опомена….Дао сам беломе опомену.

Да бих као судија спровео у дело поступак након заустављања игре и неправилне промоције, требало ми је неколико минута, јер је дошло до вербалне расправе, ометања и вређања од стране ФМ Драгана Динића и од стране II к. Војислава Динића.

Након што смо релативно смирили страсти, партија је настављена, али је црни - Д. Динић, наставио да коментарише поступак судије, а ја сам му доделио ОПОМЕНУ, по Члану 13.4. а на основу Члана 12: Понашање играча, став 12.1. Играчима није дозвољено да чине било шта што би угрозило углед шаховске партије, као и ставовима 12.6., 12.7. и 12.8. који гласи:Упорно одбијање играча да поштује Правила шаха, биће кажњено губитком партије. Судија ће одлучити о резултату противника.

Након моје опомене, играч црних фигура ( који иначе добија мат у пар потеза) је наставио да игра и да ме вређа и то још жустрије, након чега сам га контумацирао, и прогласио победу белога.

Уследила је велика галама и вређање главног судије Живића, од стране Драгана и Војислава Динића, а у 2 тренутка је Драган Динић претио и да ће да ме удари ако се не померим… Пробао сам да смирим ситуацију, као и остале судије и други шахисти, али вређање и примитивно понашање је трајало скоро 30. минута, све док није кренуло IX коло.

Републичком судији-Војиславу Динићу сам пробао да објасним да се на рапиду судија меша код неправилне промоције и да позове најбољег судију у ЦС и председника Судијске комисије ШС ЦС, ИА Бранислава Шухартовића, након чега је он још гласније рекао: „какав Шухартовић, ја знам правила…“.

У једном тренутку сам колеги ИА Илији Кнежевићу рекао да ако се ситуација не смири, да ћу да позовем полицију, али су сви инсистирали да се једна оваква светковина у Књажевцу заврши на што мирнији начин, без додатних инцидената.

Задње коло је одиграно у напетој атмосфери, а проглашење победника је протекло регуларно, с тим што ФМ Драган Динић и Војислав Динић, нису били у сали, па је 20-ту награду на турнир за Д.Динића преузео ИМ Младен Миленковић.

Мислим да сам као судија направио грешку, што сам паровао Д.Динића и В.Динића за последње IX коло, а и што нисам искористио могућност коју пружа нови Закон о спорту Србије, који прецизно регулише поступак овлашћених лица, у случају напада на званично лице током спортске приредбе.

Предлажем Дисцплинској комисији Шаховског савеза централне Србије, да се поведе поступак против ФМ Драгана Динића и другокатегорника Војислава Динића, и да се обојица примерено казне.

Предлажем Судијској комисији ШС ЦС да се против Републичког судије Војислава Динића, покрене поступак и да се изрекне мера забране суђења у одређеном временском интервалу. Исту меру предлажем и за Драгана Динића, уколико поседује судијску титулу (на сајту ЦС неме његовог имена међу судијама).

Молим председнике Дисциплинске и Судијске комисије, као и генералног серетара ШС ЦС, г-дина Миливоја Миливојевића, да ме писмено (путем мејла или писма) у рационалном временском интервалу, обавесте о исходу ове пријаве.

Ниш, 16.05.2012.
ИА Драган Живић, с.р.