Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ин мемориам - Светозар Глигорић

Ин мемориам - Светозар Глигорић

15.08.2012

14. августа у београдском Ургентном центру од последица можданог удара преминио је Светозар Глигорић.

14. августа у београдском Ургентном центру од последица можданог удара преминио је Светозар Глигорић. Комеморација ће се одржати у петак 17. августа у 11 сати у сали Скупштине града Београда (Стари двор), а сахрана истог дана у Алеји великана на Новом гробљу у Београду у 13:30.

Поводом смрти велемајстора Глигорића, у Шаховском савезу Србије (Нушићева 25), отворена је Књига жалости, 15-17. август од 9 до 17 сати.

Ивица Дачић, Председник Владе Србије:

Светозар Глигорић био је велемајстор и легенда, узор многим генерацијама спортиста Југославије и Србије. Његов одлазак представља велики губитак за Србију.

Алиса Марић, Министар омладине и спорта у Влади Републике Србије:

У име Министарства омладине и спорта и у своје име изражавам дубоко саучешће и тугу поводом смрти највећег српског шахисте свих времена и изнад свега племенитог и благородног човека, велемајстора Светозара Глигорића.

Наш Глига је пронео славу југословенског и српског шаха у свету и био учитељ и узор генерацијама младих шахиста. Била ми је част деценијама познавати га и учити од њега.

Нека му је вечна слава.

Љубомир Љубојевић, велемајстор:

Смрт нашег Глиге дубоко ме је потресла. Глига је био величанствена шаховска личност и један од мојих узора. Његова изражена сензибилност за уметност, културу и шах уз резултате које је остварио учинио је да наша земља постане шаховска велесила током низа деценија.

Глигорићева неизмерна љубав према музици којој је последњих година био такође одан као шаху, показује о свестраности и богатству његовог лика.

Жарко бих желео и верујем да је загрлио последње тренутке свог живота са оном мелодијом коју је усавршавао до последњег дана.

Одласком великана 20. века свет црно белих поља остаје тужан.

Вечна слава драгом Глиги.