Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Извештај са Кадетског европског првенства 3

Извештај са Кадетског европског првенства 3

20.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517)

Велемајстор Бранко Тадић о трећем дану са Кадетског европског првенства. Извештаје можете пратити и на сајту ШК Тадић.

17.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 1
18.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 2

Велики поздрав за све Вас који пратите извештаје са ове велике манифестације на којој учествује укупно 1173 такмичара из 46 земаља. Најбројнији су као и увек Руски шахисти којих има 186, док Чешка има 154 представника. Оно што сви овде истичу је спектакуларно отварање са петнаестоминутним ватрометом на које смо ми, нажалост, закаснили. У трећем колу наши представници су имали половичан успех. Најважнију победу у овом колу остварила је Марина Гајчин победом над гркињом Аврамидоу која има 150 поена бољи рејтинг од Марине, и на тај начин остала на деоби првог места! Играна је словенска одбрана у којој је Гајчин вешто искористила предност отворене ц-линије, и правовремено превела позицију у добијену завршницу. Техички је партија одиграна одлично, позиционо, и ни једног тренутка није било страха за резултат у тој партији. Марина је наравно веома задовољна игром и резултатом и најављује и сутра велику борбу против руске представнице Милованове (1892), која је пети носилац у групи девојчица до 12 година.


У истој групи Ињац Теодора је поражена од вишеструке првакиње Света у тој категорији Маммадзада Гунау (1924) из Азербејџана, мада је пропустила да у 14. потезу преузме иницијативу и на тај начин партију учини занимљивијом. У наредном колу предстоји јој партија против још једне представнице Азербејџана Ибрахимли (1547) у којој ће покушати да победом одржи корак са врхом. Трећи наш представник који је имао максималан учинак Велимир Ивић, морао се задовољити ремијем против још једног представника из Азербејџана. У прилично отвореној и перспективној позицији Ивић је одиграо непрецизно и дозволио противнику да преведе позицију у једнаку топовску завршницу. Сутра га очекује представник Пољске и лепа прилика да са победом уђе у врх табеле.

Победе у трећем колу су остварили Будисављевић Лука (до 8), Радовановић Михајло (до 12),Радовановић Никола (до 16), Ђермановић Адријана (до 10),Томин Ксенија (до 16),Нонковић Богдана (до 18). Ремизирали су Оморјан Дејан (до 10) и Миливојевић Маша (до 10). Радовановић Михајло је позиционо надиграо играча из Турске који осим доброг познавања теорије отварања није успео да пружи већи отпор. Сутра предстоји партија са одличним Белорусом Казаковскиy (1951).

Рајковић Младен је надиграо Литванца Стремавициус (2195) али је одиграо непрецизно у цајтноту и дозволио противнику да преокрене позицију.

Нонковић Богдана је постепено повећавала предност против Туркиње Јака, и при пуној табли фигура заробила црну краљицу. Сутра је очекује партија против Бугарке Галунове (2091).

Поздрав - велемајстор Тадић