Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Извештај са Кадетског европског првенства 5

Извештај са Кадетског европског првенства 5

22.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517)

Са сајта ШК Тадић преносимо извештај са петог дана Кадетског европског првенства велемајстора Бранка Тадића.

17.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 1
18.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 2
20.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 3
21.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 4

Иза нас је и пето коло у коме се за лепе вести поново побринуо Велимир Ивић победом над Ломасов Семенов (1954) у конкуренцији дечака до 10 година. Руски представник се одлучио за француску одбрану која је позната као веома чврсто отварање. Као типичан представник Руске школе Ломасов је показао добро разумевање позиционе игре, али је Велимир после жртвованог пешака успео да заоштри позицију. Притиснут недостатком времена Ломасов се не сналази и подлеже тактичком удару после којег бели остаје са фигуром више и лако добијеном позицијом. Са 4.5 поена Велимир заузима четврто место и сутра у мечу против Пољака Сзпар Милосз (1612) има прилику да дође корак ближе медаљи. За успех на овако важном турниру потребно је, осим неопходног знања, и наравно доза среће. Оно што могу истаћи је да Велимир зрачи самопоуздањем и вером у себе што је важан предуслов за велике резултате. Наравно, партију шестог кола можете пратити у преносу уживо.


Остали наши представници су се, као по договору, нашли на три поена после пет одиграних кола. Победе у овом колу остварили су Михајло Радовановић (до 12), Никола Радовановић (до 16), Бојан Јовановић (до 18), Маша Миливојевић (до 10), Теодора Ракић (до 14), Ксенија Томин (до 16).

Ремизирали су Дејан Оморјан (до 10), Михаило Савић (до 12), Младен Рајковић (до 14).

Нажалост, у овом колу су поражене цимерке до 12 година Теодора Ињац и Марина Гајчин и у наредним партијама очекујемо од њих повратак у горњи део табеле.

Друге две цимерке, Теодора Ракић и Ксенија Томин, су ефектним победама решиле да крену ка врху табеле. Према њиховим речима обе су биле тактички инспирисане.

У конкуренцији дечака до 12 година Михајло Радовановић је у средишњици позиционо надиграо представника Норвешке и крунисао добру игру тактичким ударом.

Младен Рајковић је био надомак победе против Енглеза, али је са два пешака више наивно допустио да настане завршница разнобојних ловаца са реми расплетом.

Богдана Нонковић је веома брзо запала у цајтнот што је интернационални мајстор из Израела вешто искористила.

У конкуренцији до 8 година Лазар Ивић је морао да честита Летонцу после три и по сата игре.

Очекује нас веома важно шесто коло. Победом готово сви имају шансу да ухвате прикључак са горњим делом табеле, док нас Велимир Ивић држи у нади да ћемо после дужег времена доћи до неке од медаља са овако великог такмичења.

Поздрав из Прага-велемајстор Тадић