Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Извештај са Кадетског европског првенства 6

Извештај са Кадетског европског првенства 6

23.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517)

Извештај са шестог дана Кадетског европског првенства велемајстора Бранка Тадића. Извештаје можете читати и на сајту ШК Тадић.

17.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 1
18.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 2
20.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 3
21.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 4
22.08.2012 / ВМ Тадић, Бранко (2517) : Извештај са Кадетског европског првенства 5

Поново лепе вести из Прага! Велимир Ивић се победом у шестом колу домогао првог стола и очекује га велики дерби против водећег Андреј Есипенка (2116) из Русије. Данас је виђена веома оштра борба и као што сам предвидео у извештају петог кола, за велике резултате је неопходно осим добре игре бити и миљеник среће. Пољски представник је очигледно изненадио Велимира у отварању пошто је отворио партију даминим пешаком и настала је чувена Мар дел плата, најоштрија варијанта краљеве индијке. Бели је први стигао до напада на дамином крилу, међутим пропушта да реализује предност и игра се пребацује на краљево крило. Ту је Велимир био на висини задатка и није пропустио да жртвом скакача разбије пешачку одбрану око белог краља. Када дође до тактичке игре ту је Велимир сјајан и већ гради препознатљив стил. Симболично је да је идејни творац овог отварања Светозар Глигорић, и ова партија је доказ да ће Глига живети још дуго у нашим партијама и варијантама. Партију седмог кола Есипенко - Ивић можете пратити у преносу уживо.

Од наших представника у трци за висок пласман остали су Михајло Радовановић (до 12), Никола Радовановић (до 16), Марина Гајчин (до 12), Теодора Ракић (до 14), Ксенија Томин (до 16) који имају четири поена после шестог кола.

После млаког старта Теодора Ракић и Ксенија Томин успеле су ухватити прикључак са врхом табеле и буде ли снаге и знања за добар финиш могу рачунати на висок пласман. Теодора је у позиционој борби која је настала у каро-кану савладала представницу из Словачке, док је Ксенија у италијанској партији реализовала предност квалитета више против представнице из Турске. Сутра су на тешком испиту против шахисткиња из Русије. Партије ове две цимерке можете пратити у преносу уживо.

Михајло Радовановић је свој четврти поен зарадио у алапиновој варијанти сицилијанске одбране. После надигравања у средишњици брзо се прешло у топовску завршницу у којој је Михајло реализовао предност пешака више.

Младен Рајковић је поново пропустио да реализује предност у завршници против играча из Данске и уместо добитничког међупотеза, морао је да потпише пораз.

Никола Радовановић је вешто казнио непрецизну игру домаћег представника, и са четири поена очекује га дуел против фиде мајстора који долази из Турске.

Марина Гајчин се опоравила од два везана пораза и шансу за висок пласман потражиће у партији против Мађарице. Ову партију можете пратити у преносу уживо.

Богдана Нонковић је префорсирала позицију против реално доста слабије Молдавке и додатно покварила пласман. Богдани је ово пети турнир у серији и очигледно умор чини своје.

Са нестрпљењем очекујемо седмо коло и сигуран сам да ће партије уживо наших представника бити интересантније од турских серија и Звездиног похода ка Европи без Роберта Просинечког.

Поздрав из Прага-велемајстор Тадић