Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Кадетска олимпијада - извештај 2

Кадетска олимпијада - извештај 2

02.09.2012

Наши кадетски репрезентативци послали су из Истамбула други извештај!

Драги шахисти и љубитељи шаха, опет вам се јављамо из Истамбула, града баклава! Јављамо вам се са победом и са два нерешена резултата.

Четврто коло играли смо са вршњацима из Турске. Меч је био веома тесан, али маестралном техником наших репрезентативаца успели смо да победимо. Чабаркапа је овај пут искористио доминацију белих поља, и ефектном жртвом топа окончао судбину неискусног Турчина. Велики нападач је овог пута био нападнут. Кумићу је жртвована фигура и подлегао је тешким притисцима са свих страна. Ипак фантастично познавање теорије га је извукло и донело победу. Никола Радовановић је изненадио противника у отварању, стекао малу предност и имао је у једном тренутку ефектну жртву ловца, али је није видео, па је изгубио. Гојко је наставио победнички низ и ефектно матирао. Овај меч је завршен са 3-1 за нас.

Пето коло играли смо са чувеним наследницима великог Ароњана. Чабаркапа није издржао пешачки налет будућег Акопиана и изгубио је партију у великом стилу. Кумић је играо веома оштру партију, али на крају није нашао реми расплет и он је изгубио такође. Али ту су доње табле да их изваде! Вучинић је кренуо стопама Каспарова и ефектном жртвом квалитета понизио црнокосог представника Јерменије. Димић, иначе светки првак, искористио је предност белих фигура и у доминантој позицији искористио слабости противника. 2-2 је завршено.

Шесто коло смо играли са увек незгодним Литванцима. Чабаркапа се на првој табли суочио са ударном таблом не тако јаке Литваније. Чабаркапа је целу партију боље стајао, али је у једном тренутку дошла до изражаја покварена храна са доручка која му је одузела драгоцено време. Он је пропустио добитак а касније у тешком цајтноту превидео фигуру у реми позицији. Радовановић је показао како се игра Семиш црним фигурама. Он се повукао на 3 реда и лукаво чекао грешку противника. Његов проблем је био то што противник није правио грешке. Када су сви мислили да је Радовановић готов, он је пронашао чудесан шах, и спасио пола поена. Гојко је изашао много бољи из отварања, и превео партију у добијену завршницу. У том тренутку када је очекивана победа Гојко је направио пропуст који је његов противник искористио и као Радовановић спасио пола поена. Ипак, Гојково расположење се веома поправило појавом банане у десерту вечере студентског дома. Он је, чак штавише, узео још једну банану док главни кувар није гледао. Димић је поново оставио противника без текста у чувеном Семишу којег као и Радовановић, одлично познаје. Меч је завршен са 2-2 иако се по позицијама очекивала наша победа.

За сада имамо 3 победе, 2 ремија, и 1 пораз и налазимо се у самом врху. Очекују нас дербији са Индијом и Ираном који ће одлучити наш коначни пласман. Надамо се медаљи и даћемо све од себе.

Велики поздрав из Истамбула ! <3