Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Несуђени репрезентативац

Несуђени репрезентативац

11.09.2012 /   Андрејић, Владица (2195)

Пре десетак дана добили смо коментар на сајт поводом критеријума за избор кадетске репрезентације, а ако желите да сазнате зашто то није одмах објављено наставите са читањем...

На почетку ћемо прочитати коментар који смо добили.


Ратковић Милоје, Мраморак, 1. септембар 2012

Куда иде омладински шах?

По ком критеријуму су бирани кадети за Олимпијаду? Ако је по рејтингу, онда је Ратковић Милоје требао бити међу првих пет играча. Ако је интерес селектора у питању онда не знамо куда иде српски шах! Исто тако, традиционални интервју у "Политици" са победником Омладинског првенства Србије је изостао. То су добри стимуланси за даље напредовање самониклих (што рече Дејан Несторовић) упркос делању малих моћника!

На почетку желим да приметим да је питање постављено 1. септембра, дана када се увелико играла Кадетска олимпијада у Истамбулу. Лично мислим да је безобразно постављати таква питања у време док се игра турнир. Није коректно нарушити мир играчима и селектору баш онда кад им је најпотребнији без обзира на то да ли је екипа селектирана како ваља. То је и разлог зашто коментар нисам одмах објавио, већ сачекао да се турнир заврши.

Поставља се питање по ком критеријуму су бирани кадети за Олимпијаду. Зашто се са тим питањем одмах наступа у јавности? Ако је неко хтео да сазна критеријуме могао је у приватном разговору да упита селектора Зорана Арсовића и добио би комплетну информацију. Или можда да позове канцеларију ШС Србије па да се информише?

У сваком случају ја сам данас обавио разговор са селектором и сазнао да су критеријуми одавно познати и прилично јасни. Приоритет има државно првенство, док рејтинг долази до изражаја уколико кандидат има преко 100 поена више од шампиона.

Када говоримо о кадетској репрезентацији до 16 година сви амбициозни кандидати јако добро знају да је Кадетско првенство Србије од виталног значаја. Место шампиона државе доноси огромне бенифиције, као што су на пример учешће на Европском кадетском и учешће на Светском кадетском првенству, а наравно и на позицију у евентуалној кадетској репрезентацији.

Ако погледамо коначно стање на табели Кадетског првенства Србије до 16 година, видећемо да су турнир са 7 из 9 завршили Никола Радовановић и Павле Димић, при чему је првопоменути захваљујући нешто бољем Бухолцу постао првак. Шта је са Милојем Ратковићем? Он овај турнир није ни играо, а у том термину наступао је на турниру Опен Карпош у Скопљу, где сам и ја играо. Рејтинг је много лакше зарадити у Скопљу (ја зарадио 20 поена) него ли на Кадетском. Ако неко не поштује државни шампионат зашто се жали што није у репрезентацији?

Ако говоримо о рејтингу морамо да приметимо да на узрасту до 16 година то није поуздано мерило. На пример погледајмо рејтинге (јул, август, септембар) наших кандидата: Чабаркапа (2254, 2282, 2255), Кумић (2216, 2230, 2223), Вучинић (2150, 2237, 2205), Радовановић (2191, 2184, 2179), Димић (2116, 2155, 2171), Ратковић (2176, 2207, 2202). Приметићемо велике амплитуде у само два месеца, на пример Димић је зарадио 55 поена, а познато је да кад човек пуно зарађује мора да игра много јачом снагом од новог рејтинга. Због тога бих, да се ја питам, рачунао перформанс који човек прави у неком актуелном временском интервалу. У сваком случају бројке за "спорне" канидате су ту негде...

У сваком случају Чабаркапа, Кумић и Вучинић су ушли по рејтингу, а Радовановић и Димић по шампионату.

Што се инсинуација о интересу селектора тиче, рећи ћу да Зоран Арсовић није тренер Павла Димића, већ његов брат Горан Арсовић. Интерес селектора је да репрезентација направи што бољи резултат и зато је изабрао како је изабрао, по многима најјачи могући састав који је могао да приушти. Ако неко мисли да је Димић споран, мислим да његова златна медаља на резервној табли говори сама за себе, а нови рејтинг поени се кумулирају...

Даље се помиње да је традиционални интервју у Политици са победником Омладинског првенства Србије изостао. Какве сад то везе има? Није било интервјуа ни са победницом Женског омладинског првенства, Леном Миладиновић, иначе ученицом селектора Зорана Арсовића. Кад смо већ код омладинског првака Милована Ратковића, не могу да се не упитам, пошто смо након прочитаног апсолвирали да је у фамилији Ратковић бројка са рејтинг листе једино меродавна, да ли ће онда он препустити своје место на Омладинском првенству света следеће године, на пример Александру Инђићу зато што има 222 рејтинг поена више?

Људи немојте се служити двоструким стандардима и немојте правити причу тамо где је нема...