Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Светско кадетско првенство

Светско кадетско првенство

20.11.2012 / ИМ Арсовић, Зоран (2439)

Извештај са светског кадетског првенства написао је омладински селектор.

Од 07.11. до 19.11. у Марибору (Словенија) одржано је светско првенство у шаху за кадете. На овом најзначајнијем такмичењу за кадете у овој години имали смо 18 представника.

Србија је у категорији до 8 година имала 4 представника: 1. Ђорђевић Невену, 2. Будисављевић Луку, 3. Ивић Лазара и 4. Станковић Димитрија. Ђорђевић Невена је освојила 4 поена и заузела 74. место од 91 учесника. Играла је променљиво, што је спречавало да постигне нешто више. Будисављевић Лука је један од наших успешнијих такмичара (6,5 поена и 37. место од 136 учесника) који је могао уз мало среће и у сам врх табеле. Ивић Лазар је са 6 поена испунио очекивања уз солидну игру. Димитрије Станковић је са 3 узастопне победе у завршници знатно поправио свој пласман, и завршио турнир са освојених 6 поена.

у категорији до 10 година смо имали 1. Ђермановић Адријану, 2. Пештерац Катарину, 3.Шакотић Ану и Ивић Велимира. Адријана је имала 6 поена и завршила на 52. месту од 126 такмичарки. Играла је доста солидно, али превише чврсто да би се остварио бољи пласман. Катарина је могла мало више. Завршила је турнир са 4 поена. Велимир Ивић је завршио на одличном 6. месту (од чак 192 такмичара!) и био наш најуспешнији представник. Зарадио је 21 рејтинг поен. Шесто место је одличан резултат, али је Велимир по приказаној игри свакако могао и до медаље. У једном тренутку је био на 3. месту, али је у 9. колу испустио добијену позицију. Касније је смогао снаге да у последњем колу победи, и заврши на шестом месту. Од њега свакако и у будућности треба очекивати изузетне резултате!

У конкуренцији до 12 година имали смо: 1. Гајчин Марину 2. Ињац Теодору и 3. Радовановић Михајила. Гајчин Марина је завршила на 35. месту (6,5 поена) од 127 такмичарки. Играла је веома добро, и испустила шансу да се победом у десетом колу пробије у сам врх. Треба напоменути да она може играти и идуће године у овој конкуренцији, где би једна година искуства више могла много да значи у борби за висок пласман. Теодора Ињац је освојила такође 6,5 поена и завршила такмичење на 32. месту. Играла је одлично, и да је имала више среће могла је да се нађе у самом врху табеле! Треба поменути и њен реми црним фигурама са бившом светском првакињом. Михаило Радовановић је завршио са 5,5 поена. Играо је веома борбено, али то нажалост није било и довољно за неки бољи резултат. Од њега се тек очекују бољи резултати.

До 14 година представљали су нас: 1. Ракић Теодора, 2. Рајковић Младен и 3. Еделман Марко Теодора је завршила турнир са 6 поена. Играла је солидно, али имала је највише пехова пропустивши да реализује неколико изгледнијих позиција, што је спречило да оствари још бољи учинак! Младен Рајковић је играо променљиво, и турнир завршио са половичним учинком (5,5 поена) Марку је ово прво веће такмичење. Једно коло није играо због болести, а такмичење је завршио са 3,5 поена из 10 партија.

У конкуренцији до 16 година имали смо Томин Ксенију и Радовановић Николу. Ксенија је играла задовољавајуће, имала 6 поена у веома јакој конкуренцији. Зарадила је 12 рејтинг поена. Никола је играо ипак нешто испод свог очекивања, и завршио турнир са 5,5 поена.

У конкуренцији до 18 година, наши представници су били Нонковић Богдана и Јовановић Бојан. Богдана је имала 5,5 поена и завршила на 35. месту. У јакој конкуренцији може се сматрати очекиваним резултатом. Бојан је био 65. са освојених 5 поена. Могао је и мало боље, без обзира што је играо у јакој конкуренцији.

Мислим да генерално можемо бити задовољни учинком наших кадета. Поменуо бих и њихов професионалан однос према обавезама, као и веома примерено понашање како у сали где се играло, тако и ван ње! селектор Арсовић Зоран