Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  НШК - Кратак историјат

НШК - Кратак историјат

01.12.2012 /   Лазић, Милорад

Новосадски ШК, шампион Србије 2012. Прича један: Кратак историјат Новосадског шаховског клуба!

Свима је мање-више познато да је Новосадски шаховски клуб наш најстарији шаховски клуб који без прекида постоји и ради већ пуних 90 година без престанка. Наравно, на овим нашим ширим и ужим просторима, шах се играо и организовао и много раније, али је, сигурно је врло мало примера да један шаховски, и уопште, спортски колектив од свог званичног настанка толико дуго опстаје и ради без престанка. Први поуздани трагови организованог шаха у Новом Саду, датирају од 1880. године, када је, захваљујући др Јожефу Нои (Joszef dr Noa), тадашњем признатом судији, први пут основан шаховски клуб у Новом Саду.

Међутим, ти први кораци су били доста нестабилни, тако да је Нови Сад, тек из четвртог пута добио један стабилан и организован начин шаховског живота. То се догодило 12. фебруара 1922. године у просторијма хотела „Царица Јелисавета“ (данашњи хотел „Војводина“), када је основан садашњи Новосадски шаховски клуб. Иницијатори оснивања клуба су били Јован Рајковић (први председник клуба), Жарко Огњановић и Бошко Мештеровић. Од тада, популарни НШК, представља перјаницу организованог шаховског рада на нашим просторима, а често и квалитета кроз врхунске резултате, такмичарским активностима и својим чланством.


Екипа НШК-а 1937

Од свог оснивања, НШК је сваке године (осим ратног периода 1941-44) учествовао на свим организованим екипним такмичењима и био организатор и учесник у организацији многих великих шаховских турнира и манифестација (међународни велемајсторски турнири, појединачна првенства државе и многе друге манифестације).

Велики допринос, чланови НШК-а су дали и у организовању 29. Шаховске Олимпијаде, 1990. године у Новом Саду.

На крају, као закључак:

О овом, могло би се рећи феномену традиције и квалитета, можда најбоље говори и мишљење нашег најславнијег шахисте и велемајстора, Почасног члана НШК-а, Светозара Глигорића, који је, пре 15 година, поводом 75-те годишњице НШК-а, рекао: „...На овим просторима се много шта често мењало, па се 75 година постојања Новосадског шаховског клуба може доживети као својеврсно чудо трајности и дуговечности... За нас ретке врлине истрајности, упорности и поштовања традиције илустроване на бројним примерима толике шаховске активности у дугом временском периоду има посебну потврду, податком да је НШК, упркос утицајима разних друштвених система и државних заједница, по свом имену, увек остао само – НШК!...“ На крају, можемо само рећи да ове речи чувеног велемајстора, на нашу велику срећу, звуче актуелно и на 90. рођендан НШК-а, а сигурни смо да ће бити примерене и код наредних јубилеја и рођендана нашег НШК-а !