Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  НШК - Светски играчи

НШК - Светски играчи

07.12.2012 /   Лазић, Милорад

Новосадски ШК, шампион Србије 2012. Прича три: НШК и светски играчи

У богатој такмичарској историји клуба, без обзира на дугогодишњу праксу и могућност ангажовања страних играча, НШК је врло пажљиво бирао стране играче који су наступали за клуб на званичним такмичењима. Приоритет је, осим квалитета био и уклапање потенцијалног саиграча у укупну клупску атмосферу, са осталим играчима и сарадња ван самих такмичења.

Тако је најдужи стаж (можда у целој Првој лиги) забележио велики приајтељ НШК-а, румунски велемајстор руског порекла, Владислав Неведничи, који је и дан данас на разне начине присутан у животу клуба и заслужан је члан клуба. Неведничи је, у почетку, често и у скромној екипи НШК-а постизао на првој табли најбоље резултате на лигама, а учествовао је и освајању 4 трофеја на државном Купу.

Наравно и остали играчи су били драгоцени у саставу екипе, а посебно велемајстори Сутовски и Рубљевски са којима је НШК освајао и титулe првака државе.

Светски играчи који су наступали за НШК:


Захар Ефименко, Алексеј Александров, Емил Сутовски


Сергеј Рубљевски, Борис Иткис, Владислав Неведничи

Почасни чланови НШК-а

Од самог почетка рада, НШК је увео звање: Почасни члан клуба. Критеријуми за стицање овог звања су увек били изузетно високи, тако да је у девет деценија постојања клуба, ово највише клупско признање добио мали број истакнутих домаћих и светских шаховских посленика и играча.


Анатолој Карпов, Борис Спаски, Михаил Таљ


Александар Аљехин, Светозар Глигорић, Љубомир Љубојевић, Бора Ивков


Александар Матановић, Бора Костић, Милунка Лазаревић


Маја Чибурданидзе, Геза Мароци, Флоренцио Кампоманес

Колики НШК има углед у свету шаха, илуструје чињеница да су све ове светске шаховске величине са великим задовољством прихватиле ово звање и да су сви боравили у просторијама нашег клуба.