Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Повратак Јоване Војиновић

Повратак Јоване Војиновић

10.12.2012

ЖВМ Јована Војиновић затражила је прелазак са црногорске на српску рејтинг листу. Искрено се надамо да ће та акција протећи у најбољем реду. Ево шта је данас објавила Политика

ПОЛИТИКА, 10. децембар 2012

Повратак Јоване Војиновић

После шест година у репрезентацији Црне Горе 12. јуниорка света враћа се на рејтинг-листy Србије

Двадесетогодишња Јована Војиновић из Трстеника полнела је захтев за повратак на рејтинг-листу Шаховског савеза Cpбиje. Уколико буду решене финансијске обавезе према Светској шаховској организацији (ФИДЕ), наш најмлађи женски велемајстор и тренутно 12.јуниорка света (2.359 поена) нашла би се на трећем месту наше женске рејтинг-листе, одмах иза Наташе Бојковић (2.403) и Алисе Марић (2.387), а испред Светлане Прудњикове (2.349) која као и Марићева већ дуже није активна.

Војиновићева је заблистала пре једне деценије, освајањем бронзане медаље на Кадетском првенству света за узраст до 10 година 2002. Потом је била и сениорска првакиња Србије са свега 14 гoдина, али се те године није нашла ни на најширем списку кандидаткиња за репрезентацију. Затим је прешла на рејтинг-листу Шаховског савеза Црне Горе 2007. и одмах ушла у репрезентацију, са којом је одиграла три европска првенства и три олимпијаде. У периоду уговора 2009-12, сгигла је до женске велемајсторске титуле и три норме за мушког интернационалног мајстора.


Јована Војиновић

Пошто су руководиоци Фиде у међувремену увели правила о обештећењу шаховским федерацијама, овакви преласци играча су постали знатно компликованији, али међународни судија Петар Катанић-Byjић објашњава да ШС Србије у овом случају нема обавеза према црногорском савезу, јер Јована има стално боравиште у Трстенику:

- Ту су правила Фиде јасна у нашу корист, али постоји друга такса, између 1.500 и 2.000 евра, коју би ШС Србије морао да уплати у касу Фиде да би Војиновићева могла одмах да игра за Србију. У противном, морала би да чека две године.

И површни поглед на нашу женску рејтинг-листу, где је готово половина неактивних у врху, говори да би њен долазак био велики добитак, готово поклон, јер се из Црне Горе враћа као формирана шахисткиња. Јована каже да је одавно желела да се врати, али је морала да сачека истек уговора:

- У почетку ми је одговарaло да играм и напредујем више него у Србији, али је временом друга страна све мање пружала, а уговор је био сачињен тако да ја иисам могла да га раскинем. Имала сам cpeћe да ме је подржавао Милош Јовичић и годинама држао у београдском Шах-клубу Рад, иако је морао да ме третира као странкињу. Чекала сам крај ове године и надала се да ћe људи из савеза први да ме позову, јер и они знају да ми уговор истиче. Свеједно, важно ми је да играм под својом заставом и за земљу у којој живим. Наша репрезентација је и до сада играла одлично на великим такмичењима, надам се да и ја могу томе да допринесем.

После периода у ком су наши перспективни играчи одлазили (Борки Предојенић, Александра Димитријевић, Драган Шолак...), ова добра вест подсећа на повратак Наташе Јанић, уз значајну разлику да се Јована Војиновић налази тек на почетку веома изгледне шаховске каријере.

М. К.