Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Три бода за победу

Три бода за победу

15.12.2012 /   Андрејић, Владица (2223)

Шта мислим о систему који даје три бода за победу можете прочитати овде...

Пред крај турнира у Лондону на насловној страни сајта написао сам:
Којим епитетима частити људе из организације Лондонског класика где се игра 3 поена за победу, а 1 за реми, при чему је први додатни критеријум већи број победа? Није ли то исто као играти на број победа где је први критеријум број ремија? Што рече стари добри Алберт: "Људска глупост и свемир су бесконачни, али за ово друго нисам сигуран."

Сутрадан нам се јавио господин Саво Мартиновић и ево шта је написао...

Саво Мартиновић, Београд, 11. децембар 2012

ПОРАЗ РАВАН ПОБЕДИ

Тек завршени Лондон класик, на коме је победио Магнус Карлсен, игран је по специјалном, не тако давно обновљеном(!) систему бодовања. Као што је познато, победа вреди 3 а реми 1 поен. А при истом броју поена, предност има (или је победник!), играч са више победа, или, како је ваш коментатор "отркио" - играч са мање ремија! Но, највећи парадокс тек следи: У свим варијантама, при једнаком укупном броју поена, увек предност има, или је победник, играч који има више пораза! У том случју - пораз је раван победи! Поставља се питање да ли је ова "филозофија" поразна?! Но, ваља разумети и борбу против ремија, који је "као смрт" претио шаху. На крају да се подсетимо филозофског става Петросјана: "Реми је раван победи" и Фишеровог: "Реми је раван поразу".

Саво Мартиновић, књижевник (и МК)

Има људи који мисле да се број ремија у шаховским партијама може смањити тако што ће се применити правило да се победа бодује са 3, а реми са 1. Видели су да то некако функционише у фудбалу, па као то ће и овде тако... Додуше, у фудбалу се одмах појавио и контра систем "три за три" којим је та иновација одмах обезвређена, но хајде да причамо о шаху. У шаху је реми логичан исход добро одигране партије, самим тим у питању је шаховски резултат. Насилна промена бодовања одражава се на саму логику игре. Замислите, на пример, ситуацију у којој играч може поновити позицију по трећи пут и ремизирати или одиграти потез који драстично компликује позицију тако да ремија више нема. Ако у другом случају противник има 60% да добије партију, а осталих 40% иде на нашу победу, математика каже да је исплативо да уђемо у реално лошију позицију, што по мени квари логику саме игре.

Ствари се тако решавају и по лигама Србије где победа у мечу доноси 3, а нерешен исход 1 меч бод. Наравно и ту можемо направити исту логику тако што, на пример, све партије буду реми осим једне где опет играч може бирати између директног ремија и уласка у слабију позицију која неће бити реми... Фудбал се игра на бар 30 кола, док у шаху уобичајено имамо 9-11. кола и ту тај утицај није толико велики, но о томе сам већ раније писао...

Врхунац глупости, по мени, је да при систему од 3 за победу, 1 за реми, први додатни критеријум буде већи број победа, као што је то био случај на недавном одржаном класику у Лондону. Ако ћемо уопште да применимо ту 3-1 егзибицију ваљало би да први критеријум буде старо бодовање, што значи већи број ремија, односно мањи број победа. Овако испада да победа вреди више од 3 бода, рецимо 4 за победу, а 1 за реми. А опет, како се шах игра на релативно мали број кола, неће бити веће разлике у коначној табели као рецимо систем где се игра на победе, при чему је први критеријум број ремија (математички победа вреди много, а реми мало)

Што се тиче нашег региона, овај систем 3-1, који је примењиван на опену Босна са собом вуче доста негативних последица. Најпре треба рећи да на великом опену број званичних поена је битан само људима у врху табеле који се труде да ухвате неку од награда. Остали имају компензацију у уживању играња шаха, и освајању рејтинг поена, који ће се нормално обрачунавати, тј у систему 2-1. Међутим, када се уведу специјалне награде за играче до одређеног рејтинг лимита, броја година или најбоље женске играче, до награде се може доћи и у средини табеле. Тада постајемо неми сведоци где се они који немају шансу за награду лагано изврћу слабијим играчима који награду освајају, а 3 бода у ситуацији где једва да заслужују пола бода има драстично негативан утицај на турнир. Заључак можете извести сами...