Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Година коју су појели скакавци

Година коју су појели скакавци

23.12.2012 / ФМ Живић, Драган (2260)

Драган Живић написао је јуче отворено писмо Управном одбору ШС Централне Србије. Писмо преносимо у целости, а за оне које успеју да издрже са читањем до краја нека знају да се моје мишљење о неким стварима прилично разликује.

Отворено писмо Управном одбору ШС ЦС

„Година коју су појели скакавци“

С обзиром да не могу присуствовати УО ЦС од 22.12.2012. г., а сем тога, нисам ни члан УО, нити имам било какву функцију у ШС ЦС, у име великог броја шахиста, шаховских радника и љубитеља шаха, који мисле да би многе ствари требало радити другачије и доста тога променити, обраћам се овим писмом. Овај чин има искрене намере, са жељом да се настави све оно што је добро у раду ШС ЦС, али, да се пре свега исправе бројни недостаци и појаве, за које сам мислио да су биле превазиђене још крајем 40-тих година прошлога века:

ТРАНСПАРЕНТНОСТ У РАДУ:

Чињеница је да смо у земљи Србији тек код слова „Д“ у азбуци демократије.

Међутим, просто је несхватљиво, зашто је 2012. година ( а и неколико година уназад), барем на шаховској сцени у ЦС, дотакла дно дна, по том питању! Набројаћу неколико најдрастичнијих примера, барем оно што је опште познато:

Усвајање Статута ШС ЦС је било толико тајновито, као да се усваја нека државна платформа, а на крају су и поједини чланови Статута, у најмању руку, недостојни самог документа, и шаховских радника и центара, који су тиме деградирани и ометени у раду на територији где живе и раде. Нпр.: Члан 2. који каже ко чини ШС ЦС, а и члан 47. Статута ЦС, који је створио потпуну конфузију код неких клубова и шаховских радника, а појединцима омогућио да тиме манипулишу, на штету шаха у својим срединама . Члан 29. је потпуно неуставан, а наслеђен од претходне гарнитуре, која је сличан члан донела, ради манипулисања бројем делегата и резултатима гласања. Теоретски је довољно да региструјете 5 клубова у неком округу, који ће форме ради, одиграти Окружну лигу, једнодневну или дводневну, а чак и не мора да се такмичи, и имаће 2 делегата, док ће Округ који има 4 клуба у другој лиги ЦС ( квалитетној) имати 1 делегата. Члан 35. није предвидео да ли и када ће бити коптирани у УО, по 1 представник Топличког и Пиротског округа? Прошли сазив Скупштине ЦС је био активан годину и по након престанка мандата, надамо се да се то више никада у историји српског шаха и спорта неће догодити. Нацрт Статута ШС Србије је био доступан свакоме, и стајао је на сајту ШС Србије, 3 месеца пре усвајања!! Нацрт Статута ШС ЦС је био доступан неколико дана пре саме Скупштине ЦС, која је, трајала свега 20. минута и оцењена је као један од најуспешнијих у историји! То су и сви медији објавили и за неупућене је направљена идилична слика „Потемкинових села у ЦС“! На Скупштини РШС Ниша, од 11.03.2012. г. донета је одлука да се ШС ЦС упути допис, са предлогом промене Дневног реда Скупштине ЦС , у којој се тражи „Стављање ван снаге одлуке о новом систему такмичења у ЦС“ и да се на самој Скупштини гласа по том питању, но о томе ни трага ни гласа. Коментари великог броја шаховских радника у ЦС, са којима сам био у контакту , слушао њихова мишљења а и још увек се коментарише, су крајње негативна о начину доношења најважнијег документа нашег Савеза.

Измена система такмичења лига ЦС: слично мишљење влада о томе, као и о усвајању Статута! Већина шахиста и шаховских радника је изузетно негативно дочекала промену система такмичења, које је опет урађено крајње нетранспарентно , на ивици легалности и „на силу“- понављањем гласања и уценом на гласању, на Управном одбору ЦС, децембра 2011. године. Додао бих и да је члан УО ЦС из Ниша, гласао за тај систем такмичења, иако није имао сагласност базе, нити је затражио мишљење у средини коју представља. Ако сматрате да је и ово круцијално важно питање, за битисања више од половине шаховских клубова, директно и индиректно у ЦС, требало овако, што би народ рекао, урадити „испод жита“, онда се већина оних истинских шаховских радника пита, чему служи ШС ЦС? Сличан начин рада је довео до формирања ШС ЦС, а сада се дешавају и горе ствари по шах у ЦС, једино је иста адреса ( Београд, Нушићева 25) са које добрана мањина, врши „терор“ према већини, и доносе законе и системе лига и куп такмичења, ван свих регуларних правних и моралних норми.

У име већине шахиста ЦС, молим да се одмах донесе одлука о повратку на стари систем такмичења, што не ремети пласман и статусно стање клубова.

Измена система такмичења Купа ЦС: још један велики „хокус-покус“ експеримент у нашем Савезу. Нови систем доигравања Купа, по швајцарцу, има доста следбеника и као једна врста „Пролећног дела лиге“ је поделио мишљења шахиста, за и против. Проблем је што се ( а ово је „патентирани изум“ појединаца у ЦС и из претходних сазива УО ЦС) догодило нешто, што скоро да није виђено нигде на свету, у било ком спорту: систем играња и календар такмичења су промењени током Купа!!! Мишљења већине шахиста и шаховских радника, да је у ЦС оживљено нешто што више не постоји нигде на свету! По први пут у историји догодило се да су људи чекали парове „н-тог“ кола Купа, да је дошао и дан када је коло требало одиграти, а да је тек сутрадан објављено на сајту ЦС, да се мења систем такмичења и истакнути су парови и услови!

Ове појаве последице су и стања у држави, као и „клацкалица по кључу“ у ШС Србије. У нормалним земљама, са уређеним прописима и одговорним руководиоцима не би могло да се догоди да: 3 подсавеза играју лиге са различитим бројем играча; да се Куп игра по различитом систему такмичења; да неки подсавези имају Омладинска првенства а да други то организују под окриљем друге врсте такмичења, са темпом за рапид; слично је и за постојање омладинских и женских екипа; на територији једног подсавеза суде искључиво судије са листе тог подсавеза, а да у другом подсавезу суде судије са листе другог подсавеза….

Конкурс за доделу организације такмичења: било је обећање (мислим да је и донета одлука), да ће 45 дана пре сваког такмичења ( лига, куп, кадетски фестивали, омладинска лига итд.) бити истакнути услови конкурса, на сајту ЦС, а да ће након завршетка истог бити истакнути резултати на сајту. Но, зашто би радили транспарентно и поштовали властите одлуке, када овако можемо „ловити у мутном“, било да су финансије у питању, или „домаћинство за глас-систем“…

Градски шаховски савез Ниша, у сарадњи са 3 нишка клуба, је 2011. г. конкурисао за домаћинство Лиге ЦС – група Југ и понудио 20.000 динара за трошкове такмичења, куповину пехара, и дао додатну понуду у виду свечане вечера за капитене или представнике свих екипа и руководиоца такмичења и гостију из ЦС. У међувремену је од нас тражена и набавка формулара и још неких детаља, који никоме нису тражени, нити стоје у конкурсу. Домаћинство је добила Пролом Бања, о чему смо прочитали на сајту ЦС. Усмено смо прво затражили од ген. секретара писмени извештај Такмичарске комисије, па пошто то нисмо добили, а сумњајући у усмени извештај и прича „рекла-казала“, ГШС и 3 нишка клуба су поднели жалбу на одлуку Такмичарске комисије ЦС, на коју нисмо добили одговор ни после годину и месец дана!!

Елементарна ствар је да се на сваки писмени захтев, службено одговори. Поједини функционери ЦС и службеници, се понашају као да је ШС ЦС њихова приватна прћија.

Математика за предшколце је могла да израчуна колико је понуда ( а до дан данас се не зна које је услове понудила Пролом Бања и који су стварни трошкови ШС ЦС, тј. ко је купио пехар, ко је платио судије, и колико је добио „директор лиге“ и ко је платио боравак неколико функционера Регионалног ШС Ниша у Пролом Бањи, октобра 2011. г. ) Нишке Бање, за клубове била повољнија: преко 50% играча те лиге је из Ниша, а већина од њих је у радном односу и тога дана су изгубили 1 радни дан; када се израчуна разлика у путним трошковима, опет је понуда Нишке Бање јевтинија; ШС ЦС је већ кроз новац од регистрације клубова и новац за котизацију лига, покрио трошкове такмичења, па је услов Нишкој Бањи, тј. Градском ШС Ниша и клубовима Економист, Свитања и МИН-Центар, био, жаргонски речено, дочекан као додатни „рекет“.

Овоме још треба додати да су члан Такмичарске комисије из Ниша, и председник Регионалног ШС, такође, из Ниша, подржали Пролом Бању, која је скоро 80 км од Ниша. Нас због тога није зачудила „Ивкова слава“ у Пролом Бањи „заслужних људи“.

Судијска пријава против фм Драгана Динића и Војислава Динића: дана 16.5.2012. г. сам поднео Дисциплинску пријаву против горе наведених лица, због непримереног понашања и чак физичких претњи, за време Рапида у Књажевцу, 13.5.2012. г., где сам био главни судија, а мој колега је био и ИА Илија Кнежевић, члан Судијске комисије ЦС. Неколико пута сам преко канцеларије ШС ЦС и ген. секретара покушао да сазнам да ли је донета одлука по мојој пријави. Звао сам и пред. Дисциплинске комисије, г-дина Чеду Врањанца, који је био и очевидац догађаја. Више пута се чуо и са пред. Судијске комисије, г-дином Б. Шухартовићем. Прошло је 6 месеци, а одлуке по пријави нема. Дешавања на мечевима лига ЦС и мечевима који нису одиграни, логична су последица не предузимања радњи против хулигана и људи којима није место у свету шаха. Комплетан случај и пријаву можете прочитати на сајту: http://www.perpetualcheck.com/show/new.php?lan=cp&data=1201

Када надлежне комисије и функционери у ЦС не решавају пријаву судије највишег судијског ранга и председника шаховског савеза највећег града у ЦС, како ће тек проћи писмо или пријава неког судије нижег ранга и из мање средине.

ПРОМЕНА КАЛЕНДАРА ТАКМИЧЕЊА

Ово је још један од „изума“ нашег Савеза! Почеци, или први крупни кораци, су били 2009. г. када је садашњи председник УО ЦС, био председник Такмичарске комисије: Женска лига ЦС је додељена Нишу, тј. ШК „Челин камен“. На пар дана од почетка лиге, термин и место се волшебно померају ( касније се сазнало због ког клуба и играча, а у старту су добијена 2 гласа Зајечара у изборној години)!! То што је Челин камен морао да плати играчици из Бугарске 200 евра, иако она није ни долазила у Ниш, је мање битан податак, од податка да је од тада дефинитивно завршено са екипним врхунским женским шахом у Нишу. Идеја и преговори са свим врхунским нишким играчицама и са људима у граду су пропали. Уместо дрим женског тима, који је већ био „скоцкан“ и добијена чврста обећања у граду око финансирања истог, остала је трајна празнина и суноврат женског шаха, коме се крај не назире.. У истом месецу се слично дешавало са II Лигом ЦС, па је термин играња 2 пута мењан ( незванично су термин диктирале свадбе или слична славља у Голупцу), и опет је жртва био ШК „Челин камен“, који је због промене термина играо ослабљен без 2 важна играча, и није се пласирао у I Лигу ЦС!

Тај специјалитет је обилато примењен ове године: кренуло се са Купом ЦС, а наставило са измештањем Лиге ЦС Запад 7 дана унапред и Лиге Исток 7 дана уназад!! Генерални секретар и њему блиски функционери су „приватизовали“ ова такмичења и нечувено је да се такве ствари дешавају. Велики број шахиста, судија и функционера, своје годишње активности, одморе, слободне и зарађене дане, месецима унапред планира и уклапа, да би могли да одиграју лигу или да организују екипу и нађу средства. Нечувено је да се због једног функционера или двојице чланова неке екипе, читаво коло, или цело такмичење у једном месту, помера. Појединци су умислили да је ШС ЦС њихова приватна фирма, па се понашају слично онима, због којих је и дошло до формирања ЦС 1996. г.

У прилог томе иду и дешавања у полуфиналу и финалу Друге и Прве лиге исток.

Начин вођења Лига ЦС, и велики проблеми и мечеви на ивици регуларности, широм ЦС: Једино је на мечевима у лигама ЦС, сасвим нормално да меч суде капитени, или вођа домаће екипе. Првенствени разлог је избегавање плаћања судијске дневнице! Скандалозно је да се дозвољава да се и мечеви полуфинала плејофа играју без судије ( једна од гостујућих екипа на „југу“ је драстично оштећена и после испала, а таквих је примера широм ЦС).

Дакле, мора сваки меч да буде са судијом, који ће имати налог, или као што је пракса, да већ у понедељак стоји листа судија са паровима, за меч идуће недеље. Такође, мора се обновити саветовање судија, на рецимо 4 подручја ( север, исток, југ и запад) и да само судије које буду добиле документ да су похађали дводневни семинар или консултације, могу бити на листи судија лига и купа…

Комесари лига или координатори:

С обзиром да велики број клубова, велику географску територију коју треба покрити и нагомилане обавезе генералног секретара у ШС Србије, треба увести 4 или 6 комесара или координатора лига, који ће водити лигу, доносити одлуке, затим у сарадњи са Судијском комисијом делегирати судије, а и у сарадњи са ген. Секретаром и Дисциплинском комисијом, доносити правовремене одлуке. Такође, требало би, за почетак, отворити 2 или 3 испоставе, ради регистрације и овере чланских карата, јер има доста коментара и притужби ( лично сам замољен од стране 3 нишка клуба, да покренем то питање) да се многе лиге и заврше, а да клубовима нису стигле чланске карте из Београда. То се безболно може решити, да где већ постоје просторије шаховских клубова и где имамо квалитетне и одговорне шаховске раднике, да се тај проблем реши. Требало би коначно решити и питање канцеларије на природној-географској територији ЦС!

Такође, недопустиво је да је ШС ЦС или група функционера, изнад Закона о спорту и изнад Министарства спорта, и да се дозволило да клубови који нису пререгистровани ( неформално око 25 у ЦС) по новом закону о спорту, до 12.04.2012. г. играју лиге и уопште функционишу, док не испуне ту законску обавезу. Наш савез ми могао да претрпи озбиљне консеквенце, ако се о томе буде расправљало на неким вишим инстанцама .

Дакле, ове године услов при регистрацији клубова: ФОТОКОПИЈА решења АПР!

Ниподоштавање судија у ЦС и злоупотреба угледа Судијске комисије, и њихово потпуно деградирање: Генерални секретар ЦС је на неким нашим манифестацијама приватизовао одређивање судија, пре свега на турнирима из серије ГП. Председник Судијске комисије је рекао да уопште њега нико није питао око суђења на неколико турнира ГП ЦС!? Како је могуће да пред. Судијске комисије, чланови Судијске комисије буду заобиђени и ко одређује судије на турнирима који носе назив ЦС и немају никакве везе са ШСВ и ШСБ? Да ли је могуће, да поред 20-так судија са титулом ИА и ФА, и то углавном активних судија, нико није делегиран да суди у Гучи, Јагодини, Лебану? Да ли је јевтиније за организатора да плати пут судијама из других савеза? Да ли су наше судије мање вредне или на територији ЦС не постоји компетентан судија, па мора доћи неко ко није на судијској листи ЦС! Томе се хитно мора стати на пут и да се уваже људи који живе, раде и организују шаховски живот у ЦС, а МОРА бити на судијској листи ЦС!

Постављање чланова комисија и сл. без мишљења и подршке базе: дуго година се води полемика о постојању неколико „струја“ у Нишу, и проблему да се усагласе ставови. Коначно смо установили, а ја на својој кожи пар пута осетио одакле „ветар дува“, а он долази из Нушићеве 25! Невероватно је да је свака гарнитура шаховских функционера на власти, у ШС ЦС али и у ШСС, и оне претходне, а поготову ова садашња у ШС ЦС, користила (раније је било за једнократну употребу) поједине функционере, или оне који су то некада били, да би нејединством у Нишу, остваривала своје циљеве, и протежирала неке своје функционере…Један од последњих примера је Скупштина Регионалног ШС Ниша, од 11.03.2012. г., када неколико дана пре Скупштине, тј. изгласавања поверења председнику, једном вечитом функционеру је додељена „значајна функција“ у једној од комисија, потпуно безначајна за шах у Нишу. На гласању, са тесним исходом, тај потез је пресудио резултат и део агоније у нишком шаху, продужио и продубио. Слично се догодило децембра прошле године, пре Скупштине Градског ШС, прве редовне, годину дана после избора, у последње 2 деценије у Нишу, и мало је фалило да се не усвоји Статут и да се Градском ШС Ниша, који је имао највише турнира и активности у 2011. г. у целој ЦС, не усвоји извештај о раду и да Скупштина буде неуспешна. Затим, годинама уназад, без подршке базе и консултација о члановима комисија ЦС, неко из Нушићеве 25, узима себи за право, да поставља на функције људе, који немају или нису тражили подршку базе. Не могу да замислим да у неком руководству где сам и ја, постављамо људе, по нашем нахођењу, из било које општине у ЦС, а да претходно нисмо добили документ подршке савеза који тамо делује.

Кандидат за било коју функцију у ШС ЦС, убудуће мора бити предложен од стране савеза који представља, са одговарајућим документом Окружног савеза који га делегира!

Омладинска табла на лигама, Кадетско ЦС и Омладинско ЦС, Омладинска лига

Било је и добрих а и одличних потеза за мандата овог УО ЦС: увођење млађег сениора, је покренуло проблем са мртве тачке. Једино што је одличан потез остао у сенци термина „млађи сениор до 26. г.“, што доста подсећа на нека давна времена. Требало је да и та табла буде омладинска до 20. г. Увођење осме-омладинске табле, је врхунски потез, а мој предлог је да седму таблу игра омладинац до 20. г. а осму кадет до 16. г., као што сада раде у Грчкој и Турској.

Крајње је време да се тај принцип уведе и за Прву лигу ЦС, код клубова који имају највише могућности, као и у Првој лиги Србији. Дванаест и пет је да сви савезни лигаши у земљи морају да имају омладинску екипу, и да се игра Омладинска лига Србије и ЦС, као и да се приступи решавању проблема у женском шаху. Симболична казна од „10 црвених“ , за оне који немају омладинску екипу ( а најсмешније што их секретар касније „јури“ да и ту цркавицу наплати) служи за нове вицеве на рачун савеза. Треба похвалити екипу ОШК „Параћин“ која је са скоро јуниорском екипом играла значајну улогу на Првој лиги ЦС, а нешто слично је урадио Спартак на Првој савезној лиги. Статистика о просеку година у екипама ЦС, од скоро 44. г. је више него алармантна, али ако не кренемо од прволигаша, тј. оних који су углавном на градско-општинском буџету и који креирају шаховски живот усвојим срединама.

Треба донети одлуку да све екипе у Првој лиги ЦС играју на 8 табли или да један од играча у мечу, мора бити до 20. г. старости и такође донети одлуку, да странци не могу играти између себе.

Такође, треба наћи решење да савезни лигаши формирају женске екипе и да морају играти женску и омладинску лигу, као и Куп, или неће моћи да се такмиче у лигашком делу.

Интересантна је појава, да чак и на омладинским лигама, у саставу од 4 играча, у једном мечу наступају 2 играча који имају двојне регистрације?! Тиме се губи сврха увођења двојних регистрација, јер онда је лакше „купити“ него уложити у децу, а ипак се ради о младим генерацијама. Треба донети одлуку да на Омладинској лиги, у једном мечу мора да буду 3 играча са основном и само 1 са двојном регистрацијом, а евентуално повећати број резерви.

Још један „велики изум ШС ЦС“ је начин спајања Омладинског ЦС и Кадетског старијих група ЦС! Можда би „требало изумитељи“ да добију награду за изум у Бриселу! На страну то, што у неким градовима и општинама( као што је могуће у Нишу), 3 првопласирана у ЦС или Србији, могу конкурисати за ученичке стипендије (наравно, постоје и други услови које морају испунити, нпр. успеха у школи…), па у таквим хетерогеним групама, на швајцарцу, много детаља може утицати да такмичар буде испод трећег места, које му по квалитету припада. Темпо игре је такође, неадекватан , а ШСБ и ШСВ нису на овакав начин експериментисале са својом будућношћу. Функционери ШС ЦС уместо да смисле начине и правилнике, да стимулишу квалитет, и да се улаже у омладинце, урадили су контра?! Спојили неспојиво, а то се пре свега радило да би се заштитили клубови, који по логици ствари треба највише да уложе у ту децу!

Под хитно вратити Омладинско мушко и женско, и прописима натерати све клубове да имају омладинске и женске екипе. Такође, прилагодити термин Омладинског ЦС, и захтевати да се термин Омладинског Србије усклади са календаром ЕКУ и ФИДЕ!

И за крај да вас укажем на један парадокс, да један од највећих шаховских центара у земљи, скоро да није заступљен у органима ШС ЦС, тј, представљају нас људи који нису добили подршку базе или су чланови клубова или делегати клубова ван Ниша. Нишки представник у УО ШС Србије, је делегат ШК „Зелени врх“ из Сврљига! Нишки представник у УО ШС ЦС је био делегат клуба потписника овог писма, а да нити једном од почетка мандата није имао контакт са клубом чији је делегат у УО ШС ЦС, преко РШС, а од марта 2011. г. му је клуб укинуо делегатску базу, па практично шаховски Ниш, нема свог делегираног представника у ШС ЦС. Члана Такмичарске комисије из Ниша, је поставио директно председник УО ШС ЦС, да нико из града није о томе консултован, а и један од делегата у Скупштини ШС ЦС је мимо одлуке Скупштине РШС, на којој су изабрани делегати за Изборну Скупштину 2009. г., потпуно нелегално члан Скупштине ШС ЦС.

Надам се да ће сваки будући сазив и Скупштине и УО ШС ЦС, радити транспарентно и у циљу развоја шаха на целој територији ШС ЦС, као и да ће нас и у телима ШС ЦС и у телима ШСС представљати људи које је регуларан начин изабрала база и који ће за свој рад одговарати савезу који га је делегирао….

Овим путем вас информишемо да је крајем фебруара 2012. г.конституисан Шаховски савез Нишког округа, који је регистрован код АПР и већ почео свој систем такмичења, а 8.,9. и 15.12. 2012. г. Окружни савез је организовао Кадетско округа у 4 категорије, са 71 учесником!

Свим шахистима и шаховским радницима у ЦС и Србији желим све најбоље у предстојећој 2013. години и срећне све хришћанске празнике

Проф. Драган Живић, ФМ и ИА, Председник Градског шаховског савеза Ниша

У 2012. г. Градски ШС Ниша је организовао или помогао следеће:

ГП Медијана Ниш 2012, 11 брзопотезних месечних турнира, а финале ће бити током новогодишњих празника

ГП Кадета Црвени Крст Ниш 2012. 4 рапид турнира ( први у земљи кренули у циклус од 9 месечних турнира, са финалем у јуну, за по 10 такмичара, у 4 категорије: М1-4 разред, Ж1-4, М5-8 и Ж5-8)

Светосавски рејтинг турнир, 24-26. фебруара 2012

ОПЕН Ниш ( 2.000 евра фонд), 11-18. март 2012

Рејтинг турнир „Медијана“ 30.4. до 2.5. 2012.

4. Осмомартовски женски турнир, 28.2.2012. ( рапид, са фондом од 300 евра, 38 такмичарки)

Организовали турнир пензионера, Градска кадетска и ОШ, помогли финансијски одлазак нишке деце на Балканијаду у Грчкој, помогли ШК „Цар Константин“ око организације 2 рејтинг турнира…купили 25 комплета фигура, па сада имамо 35….