Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Кадетско ЦС 2013

Кадетско ЦС 2013

26.02.2013 /   Андрејић, Владица (2209)

Отац Иване Станимировић послао нам је коментар који у целости преносимо, а онда сам ја дао неко своје виђење...

Отац Иване Станимировић, веома талентоване девојчице која је наступала у групи до 14 година на Кадетском првенсвту Централне Србије, нам се обратио следећим текстом који у целости преносимо (једино је тескт са латинице конвертован у ћирилицу), а онда ћемо мало и прокоментарисати...

Отац Иване Станимировић, 25. фебруар 2013

Леп турнир и захваљујући Браничевском округу поред Параћина и Ниша више учесника (око 220). Ко губи има право да се љути али само у оправданим случајевима а дали је случај оправдан желео бих одговор од људи који су компетентни у свету шаха нарочито за млађе нараштаје.

Моје дете (Ивана Станимировић Г-14) седми пут заредом учествује на овом турниру са одређеним успехом (3 x прва и 3 x друга) седми пут опет друга са 8,5 поена. Надметање такмичарки прошло без проблема али ту је госп. Јефтић да деобу првог места доведе у питање. Миљковић Јована из Параћина и Ивана Станимировић из Смедерева међусобно играле реми где је ивана била црна (Ивана 5 пута црна Јована 4 пута црна). Остале нове такмичарке брзо губиле од прве две (једине са рејтингом) и у седмом колу Ивана са нешто јачим бухолцом води као и у осмом колу. Сумњајући у судију Јефтића (због ранијег искуства) Јовнином тати као и Јовани сам предложио да ако тако остане и у осмом колу (што се и десило) разигравају 3 x 5 мин и тако поштено реше првака што су и прихватиле али ту су судије које то не прихватају. На крају седмог кола сам већ чуо да је Јована првак од деце која то не могу сакрити. Па госп Јефтић сада може да се похвали како је његова штићеница првак по неком мени непознатом четвртом критеријуму (по петом би била Ивана)и оправда средства која улажу њени родитељи а вероватно и сам град. Деца су знала ако та и та табла у том и том колу добије ко ће бити први знамо шта се и како може наместити па шта си то копао Јефтићу онолико дуго по рачунару кад су сви напустили како салу тако и ходнике у фонтани. Моји смедеревци су све то пратили а и показали ми како то иде нек ти је на част, оно што ти није пошло за руком 2011 год кад сам вас растерао од стола где је опет моје дете играло и где су деца из параћина била са тобом на челу и гласно навијала Ивана је и поред деконцентрације коју сте јој створили извукла реми и била прва у групи сад си успео. Сад можеш још скупље да наплаћујеш коментаре тих дечјих партија а вероватно и да подигнеш цену тренирања.Ретки су случаји да и број поена као и бухолц буду једнаки као у овом случају али довођењем не припремљене деце то се десило овог пута у групи Г-14 и требало је фер игром и знањем па тек онда сећом разигравањем доћи до првог места. Овако разочарани и незадовољни како ћемо се борити да нам неко помогне и плати трошкове у априлу јер са другим местом то у Смедереву нема шансе. Овим путем не желим да омаловажим Јованино прво место јер би можа у том разигравању и била прва па ових редова неби ни било. На тог Судију Јефтића се многи родитељи жале обилази столове који му и не припадају и рекло би се шпијунирањем будућих противника то преноси деци (чак је 2011 год док су друга деца још играла коментарисао изгубљену партију и за тај поступак ми се чак и извинио). Исто се шета по сали иако није био званични судија јер је у управи Ш.С.Ц.Србије.

Судије на оваквим кадетским такмичењимма требају бити неутралне а то се може постићи само тако да те судије буду из другог савеза (Београда и Војводине). Овако остаје тај сукоб интереса. Судијама се плаћа па плаћа како пут тако и дневнице па то неби произвело веће трошкове. Исти проблем имају како у Београду тако и у Војводини. Сада се стварају млади нараштаји и сада уче поштеној и фер борби. Ако се сад код те деце створе комплекси намештања то ће их пратити целог живота и увек ће сумњати у неправилности а многи ће због оваквих случајева иако су надарени одустати од такмичења. Ко ту губи највише можете мислити а жеља је да се шахом Србија врати тамо где је била.

На оваквим турнирима присуство родитеља или тренера у првих 10-так минута је више штетно по децу него корисно и то треба елиминисати. Сви напустити салу за игру јер деца знају већ да пишу па коментаре могу урадити у соби или кад се турнир заврши. То је пробао Госп. Петар Катанић Вујић у Крагујевцу али неко то оспорио па пустали по пет посматрача што је довело опет до проблема јер су на смену улазили једни те исти већином тренери.

Занима ме који су то критеријуми кориштени у овом случају и каква је то предност (некад је предност имала црна фигура). Све се то можецвидети на познатим сајтовима али без тих критеријума који су требали стајати у самом распису јер сам и ја онда могао узети противницу пете табле и показати јој како да победи противницу где би моје дете имало предност у том четвртом критеријуму.

Да су деца разигравала онда никакве сумње и љутње неби било иако је ту мало битна и срећа али она је на крају. Е сад никад задовољан јер дете богами девојка излази и сво срећно каже "мама дванаеста сам" а испада да сам ја незадовољан што ми је дете заузело друго место. Задовољан сам другим местом али незадовољан начином како јој је то место припало. Иначе Мале Јоване тата као и сама Јована су у реду и они за ово су најмање криви.

Надам се неком коментару на ово без обзира какав он био.

Поздрав шахистима

Како мислим да сам довољно компетентан покушаћу да дам неке одговоре. Најпре да оправдамо коначни пласман у групи девојчица до 14 година. Јована Миљковић и Ивана Станимировић су ремизирале своју међусобну партију, а преосталих осам партија су победиле. Међутим нису обе имале исте противнице и то ће одредити која од њих је за нијансу направила бољи резултат. Једина разлика је та што је Јована играла против Анђеле Зајић, која је на крају имала 4 поена (захваљујући победи у последњем колу), док је Ивана играла против Анастасије Милосављевић, која је завршила са 2.5 поена (захваљујући поразу од Иване у последњем колу).

Постоји Правилник турнира који је уредно објављен пре самог такмичења у коме се каже да у случају деобе места (за турнир по швајцарском систему) одлучују редом следећи критеријуми: средњи Бухолц, међусобни резултат, већи број победа, Сонеборн, прогрес, жреб. Средњи Бухолц брише најлошијег противника тако да имамо једнак број ту, као и на наредна два критеријума. Тако долазимо до Сонеборна који не брише најгори резултат и ту Јована испада боља, јер је победила противницу која је на крају направила више поена и ту је све чисто.

Потенцијална сумња може бити на само паровање последњег кола. Јована је сасвим природно у последњем колу "ухватила" Јовану Вељковић која је накупила 4 (што је разлог зашто је Ивана водила на табели раније), док није сасвим јасно зашто је Ивана "ухватила" Анастастију Милосављевић од 2.5, а не Анђелу Зајић од 3 поена. Проверио сам парове и они нису штеловани, што значи да постоји разлог који вероватно лежи у превеликом броју међусобних дуела да није могло другачије, или је у обзир дошла и боја фигура, у сваком случају парови су коректни. Да је Ивана за противницу добила Анђелу онда би буквално све било исто и по Правилнику би одлучио жреб, наравно под условом да би Ивана добила и ту партију, али то не можемо знати, те закључујемо да је Јована за нијансу боља.

Постоји још једна ствар коју ваља знати, а тиче се ових чари швајцарског система. Играч који је боље котиран (конкретно онај са већим рејтингом) од почетка хвата на папиру јаче противнике, тако да је већа вероватноћа да ће при једнаком броју поена на крају он имати и боље додатне критеријуме (Бухолц, Сонеборн). То се десило и овога пута јер Јована има бољи рејтинг од Иване и сходно томе имала старни број 1.

Прича о црним и белим фигурама овде је тотално небитна јер Правилник ту не прави разлику. Ако причамо објективно Ивана је имала међусобни дуел и ту је могла да покаже да је боља, а како то није био случај, онда је сасвим у реду да нека нијанса или жреб одлучи ко је бољи. Што се тиче неког предлога о додатном разигравању то никако не долази у обзир јер сви турнири се играју по важећем Правилнику и он се не сме мењати у току турнира. Ако неко сматра да је Правилник лош потребно је на њега уложити жалбу пре почетка турнира или рецимо сада видети да се он промени у неки бољи за наредне године.

Судију турнира, Сашу Јевтића, не желим да коментаришем. У овом конкретном случају све је чисто, како парови тако и пласман. Предлог да судије ових такмичења буду из другог савеза такође нема смисла, као што нема смисла за државне шампионате доводити иностране судије. Ствар је у томе да уколико нека конкретна особа која је на турниру у својству судије ради неке непримерене ствари потребно је написати пријаву, па ће о томе одлучивати надлежна дисциплинска комисија.

Надам се да сам успео да вам разјасним већину ствари. Желим вам свако добро.

Владица