Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Кадетско ЦС 2013 реплика

Кадетско ЦС 2013 реплика

28.02.2013 /   Андрејић, Владица (2209)

Додатни коментари на претходно објављени текст Кадетско ЦС 2013.

26.02.2013 /   Андрејић, Владица (2209) : Кадетско ЦС 2013

Након претходно објављеног текста у коме је отац Иване Станимировић, имао неких недоумица добили смо још неке коментаре које објављујемо.

Отац Иване Станимировић, 26. фебруар 2013

Е сад ми је мало лакше јер сам разумео баш све. Све ово је могло да ми се објасни од стране судија и одагнам сумњу коју је подгрејао судија Јефтић. Тачно је то да је Ивана требала одбити реми и бори се као и увек за победу што јој је свовствено јер реми са скоро свим фигурама није нормално али изгледа да су се јадна друге уплашиле што су ми и признале. Већ сам се извинио како Јовани тако и њеном тати јер су веома коректни. Вама се посебно захваљујем на веома квалитетном и исцрпном одговору.

Хвала још једном

На првобитни текст реплицирао је Саша Јевтић:

Саша Јевтић, 26. фебруар 2013

Лепо рекосте г-дине Станимировићу: „ко губи има право да се љути“, али сте заборавили да у тој љутњи морате имати границе, узајамног поштовања и морате се културно понашати. Не смете г-дине Станимировићу у вашој љутњи вређати друге људе и јавно износити инсинуације, лажи и клевете. То што о шаховским правилима, турнирским правилима и осталим стварима везаним за шах јако мало знате не даје вам за право да јавно пљујете по другим људима, ма ко они били. А имали сте прилику да се поправите, нисте је искористили. За време трајања Кадетског Фестивала ЦС одржан је и семинар за шаховске судије. Да сте исти похађали, научили би сте много и онда до ових редова не би ни дошло.

На почетку вашег писма, а и целим његовим током сте показали да слабо баратате чињеницама и да их не познајете. Ево ја ћу вам помоћи и исправити ваше грешке. - Моје презиме је Јевтић а не Јефтић. - На такмичењу је учествовало око 270 учесника а не око 220 као што сте рекли. - На истом такмичењу ја сам обављао улогу обичног судије. Нисам био главни судија, нити сам имао икакве везе са израдом парова на овом турниру. Те улоге обављао је ИА Драган Живић.Турнирски правилник нисам ја правио. Из тог разлога вас морам упитати: „Како сам то ја деобу првог места довео у питање?“ - Парови за сва кола истицани су одмах након завршетка претходног. - Јована Миљковић јесте дивно дете и јесте све бољи шахиста и јесте из Параћина, али није моја штићеница, нити моја ученица. Јована није члан Омладинског шаховског клуба „Параћин“, чији сам ја председник, већ Шаховског клуба „Пакс“ из Мириловца. Међутим, пошто је г-дин Живић из Ниша а ја из Параћина лакше вам је било г-дине Мићо пљувати по мени. Да је којим случајем Јована из Ниша, вероватно би комплетан текст био исти, само би се уместо мог имена нашло име г-дина Живића, да је Јована из Нове Вароши можда, онда име г-ђе Лидије Вучковић итд. А то шта ја толико дуго „копам“ по мом рачунару, након завршеног кола, није ваша брига.

Но, рећи ћу вам како бих удаовољио вашој знатижељи. Правим извештаје са такмичења, убацујем фотографије и шаљем их медијима и љубитељима шаха из Параћина и околине. Захвалио бих се г-дину Андрејићу што ми је помогао и скратио време за писање овог одговора јер је све лепо, са стручне и шаховске стране, објаснио у свом одговору на ваш текст.

Лепо сте рекли, г-дине Станимировићу, да сте већ седми пут на овим такмичењима. И зато сте ви и ваше понашање добро познати свима. На почетку турнира је увек све у реду. Ако Ивана освоји прво место, онда је све супер, Али, ако не буде прва онда у свему тражите теорију завере, вређате све оне који су у било каквој вези са турниром итд. Фишер је зе вас мало дете.

На крају г-дине Станимировићу желим да вам поручим да мало порадите на свом шаховском образовању, да поздравите те ваше „смедеревце“ коју су све „пратили“ и коју су вам показали „како то иде“ и да се оканете ћорава посла и пљувања када Ивана не постигне резултат који сте ви зацртали. Да нисте такви какви јесте, можда би Ивана, до сада постигла и много више на свом шаховском путу.

Саша Јевтић, међународни шаховски судија, ФИДЕ мајстор и ФИДЕ тренер

Добио сам и коментар једног нашег велемајстора, чије име нећу помињати, а који је разумео да је тежиште проблема за господина Станимировића заправо намештање партија последњег кола да би друга учесница имала боље додатне критеријуме. Таква појава није одомаћена на нашим турнирима, партије се намештају, али не и споредне партије које утичу на додатне критеријуме.

Као што сам у претходном тексту написао у овом конкретном случају тога није било. Разлика је била само у једној противници, а Ивана је играла са противницом са 2.5 поена коју мора да победи и да је остави на толико поена, док је конкуренткиња имала противницу са већ освојена 3 поена, што значи да није имало шта да се намешта. Међутим на турнирима са пуно играча разлике могу да буду огромне па ко зна шта се може урадити да се појача господин Бухолц.

Погледајмо на пример Меморијал Трингова 2012 играном у Пловдиву, 29.1-5.2.2012. Велемајстор Бранко Тадић добија првих шест партија (укључујући и Чепаринова), а онда ремизира последње три партије за деобу првог места са још три играча. Логика налаже да играч који први део турнира победи све, а онда до краја игра на првом столу, мора имати и велики Бухолц. Међутим на крају Тадић има најгори Бухолц у водећој групи и заузима тек четврто место, што је велики финансијски хендикеп. Пре последњег кола само је Чепаринов имао пола бода Бухолца више од Тадића, што ће се неутралисати јер ремијем у последњем колу тих пола поена оде у Бухолц, а Чепаринову не јер он побеђује да би ушао у деобу. Увидом у резултате последњег кола не видим неке претерано чудне ствари, али ето епилог је такав какав јесте...

Паде ми на памет и турнир Медитеран 2017 игран у Ријеци, 28.11-5.12.2009. где је домаћа шахисткиња, Борка Францишковић, у последњем колу драстично поправила Бухолц, што је резултирало масном женском наградом науштрб неких српских шахисткиња. Резултат сваке појединачне партије последњег кола вероватно се може лако оправдати. У сваком случају моја препорука је да се уздате само у оне ствари које зависе од вас. Чудне ствари дешавају се чешће него што људи мисле (то најбоље знају играчи тексас холдема) и конструкција теорије завере може само да вам одвуче енергију...

Надам се да смо овим текстовима архивирали причу.

Владица