Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Титула нишког ФИДЕ мајстора

Титула нишког ФИДЕ мајстора

17.03.2013 /   Андрејић, Владица (2209)

Последњих година Србија је постала једна од водећих земаља у штанцовању рејтинга, балова, титула, турнира. Ево мале илустрације како тотални пацер може освојити титулу нишког ФИДЕ мајстора...

Како тотални пацер може да постане мајстор ФИДЕ, питање је на које Ниш има веома једноставан одговор. Започнимо најсвежијим примером од пре мање од месец дана.

Турнир под називом Конак 2013 "игран" је, како пише на ФИДЕ сајту, у Нишу од 20. до 24. фебруара 2013 као двокружни Бергер са 6 играча, са свакодневним дуплим колима од 9 и од 15 часова. Осим нишких играча (ИМ Н.Костић, ФМ Г.Терзић, ФМ Д.Станковић, ФМ Ђ.Радоја, мк А.Нечевски) на турниру је учествовао и Jawhar Ben Fredj из Туниса! Ко је дотични господин? Искрено да вам кажем, немам појма, претпостављам да је у питању неки организатор шаховских турнира по Тунису, а не би ме чудило и да је и неки функционер њиховог савеза приде. У сваком случају ФИДЕ сајт каже да је ове године постао ФИДЕ инструктор, што је један од нижих нивоа шаховског тренера који признаје ФИДЕ. Наредни ранг је ФИДЕ тренер, али за тај ранг неопходно је у својој играчкој каријери доћи до 2300 рејтинг поена.

Jawhar Ben Fredj је човек који не игра шах (мислим на шах за таблом, пошто се појављује на неким дописним партијама), заправо ФИДЕ евидентира да је у животу одиграо само један рејтинг турнир. У питању је Tournoi 7 novembre 2010, што је вероватно био регуларан турнир са стотинак играча у 9 кола по швајцарацском систему. Ако погледамо резултате дотичног господина видећемо шест рејтингованих партија: победа над 1869, ремији са 2174 и 2093 и порази од 2342, 2112 и 1992. На то треба додати и још три победе над нерејтингованим играчима. Овом резултату од 2 из 6 на просеку 2097 одговара рејтинг перформанс од 1972, како је ускладиштено у ФИДЕ, међутим то се сада не рачуна јер је од тада протекло више од две године!

Овога пута он игра са много искуснијим играчима: са Костићем и Терзићем два ремија, са Нечевским победа и пораз, док Станковића и Радоју побеђује 1½:½ и осваја турнир. Охо, колико пара је нерејтингован гост зарадио за освојено прво место на турниру? Тежак минус? Имамо 6 из 10 на просеку 2277, тј ФИДЕ перформанс 2349, али због потребе изласка на рејтинг листу иду мало другачије рачунице. Сваких пола поена преко 50% награђује се са 15 поена преко просека, тако ће господин изаћи на 2307 рејтинг поена, а онда ће платити таксу и постати мајстор ФИДЕ.

Вреди напоменути, да овакве егзибиције уопште не коштају играче рејтинга, јер резултат партије нерејтингованог против рејтингованог улази у калкулације само нерејтингованом. Додуше овде су се неки ситни рејтинг поени учесника слили у џепове Нечевског. Како вас бре није срамота? Колики је био хонорар за позивни Бергер?

Ових 2307 рејтинг поена ми звучи страшно познато, те ако неко мисли да је ово иновација, грдно се вара. Погледајте Меморијал Дејан Живић 2008, игран, гле чуда у Нишу, 25. јула до 1. августа 2008. Извесни Американац, Cyrus Razavi био је једини нерејтинговани играч на овом Бергеру са 12 играча. Човек лако (ако се зна да су неки играчи морали да му поклоне реми, а да остале партије играју како хоће) прави 50% и излази на рејтинг листу са 2307! Наравно одмах је уплатио титулу ФМ у ФИДЕ. Deja Vu!

Ако проверите овог америчког пацера на ФИДЕ сајту видећете да је ово једини турнир који је дотични одиграо у животу! Тако ће бити и са овим туниским, при чему ће он можда појачати своју тренерску ФИДЕ титулу, држаће часове шаха некој деци, узимати им новац док ће деца веровати да раде са јаким играчем, јер мајстор ФИДЕ није мала ствар.

И тако док ја улажем поприлична средства и годинама играм да бих поправио рејтинг (у једном моменту сам био на двадесетак поена до ФМ) и дошао до титуле, неки то остваре на само једном турниру, и то код мојих земљака Нишлија... Док неки спортисти (тенис, рукомет, фудбал) добијају тешке суспензије за намештање мечева, код нас се такве ствари охрабрују...

Видећемо како ће дисциплинске комисије да одраде свој посао...