Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Титула нишког ФИДЕ мајстора - реакције

Титула нишког ФИДЕ мајстора - реакције

18.03.2013 /   Андрејић, Владица (2209)

Након објаве јучерашњег текста Титула нишког ФИДЕ мајстора одмах су уследиле реакције... Извињавам се на првој верзији текста јер није познато ко је послао неке вулгарне коментаре које сам цитирао!

На почетку морам да кажем да неке ствари које сам написао у претходном тексту нису тачне. Наиме, на промену рејтинга на кружним турнирима утичу и резултати против нерејтингованих противника, за разлику од турнира по швајцарском систему . Захваљујем Борису Будимиру што ме је на то подсетио. Покушао сам да растумачим јако компликоване методе које би ФИДЕ требала да искористи у овом случају, те сам закључио занемарљиву зараду тројке која је издржала мини меч са опаким странцем (у односу на стандарно Нечевски+2, Терзић+1, Костић+0), док ће остали у додатни минус (Станковић -6, Радоја -4). Извињавам се због почетне грешке, а такође се извињавам ако ово коначно нисам најбоље срачунао. У сваком случају ускоро ће ФИДЕ рејтинговати турнир па ћемо знати и тачне бројке.

Такође сам погрешно (а ненамерно) написао да је странац освојио турнир, ипак је турнир освојио Александар Нечевски са пола поена више. Сазнали смо да је наградни фонд био 50000 динара, а друго место је понело 15000 динара.

Но, хајде да се вратимо на тему. Неколико сати након објављивања претходног текста, звонио ми је мобилни телефон. Са друге стране везе, велики победник турнира Конак 2013, Александар Нечевски. Таман сам помислио да човек жели да урадим интервју с њим, да његов успех не прође незапажено, кад ме је питао "какве сам то глупости писао на сајту". Нажалост, мало глупости, а много сурове стварности. Онда је почео да ми прети адвокатима и да ће чим пре да поднесе тужбу против мене. Хвала лепо. А онда је почео да буде још више бахатији и да вређа, а пошто ми је пуко филм отерао сам га у три пи... половина (илити угао у којој тригонометријска функција синус достиже минимум) и прекинуо везу. Али ето новог позива, "нисам завршио разговор", каже он. Због мог писања завршићу на суду, каже. А онда ми је неколико пута поновио да ће ме првом приликом кад ме буде видео (у граду, на турниру, гдегод) пребити. Дакле, да констатујемо, човек ме је ладно звао телефоном, први пут у животу (ко ли му даде мој број?), да би ми претио пребијањем са предумишљајем. Пошто је попио још једно три пи пола поново сам прекинуо везу.

До краја дана добио сам још три позива са истог броја телефона на који више нисам желео да се јавим. Стигла је и СМС порука следеће садржине: "јави се, желим да ти укажем на грешке из текста и још неке ствари везане за тужбу која ће у најкраћем могућем року бити поднета..." Са дотичним "господином" немам више шта да причам, тако да га молим да ме више не зове. То што има да каже може његов адвокат да поручи мом адвокату. Било би сјајно да ме неко тужи због мог текста, јер то аутоматски значи више материјала за Перпетуал, а и више новца за мог адвоката. Обећавам да претходни текст нећу никако мењати, да би судија могао да види шта сам тачно написао у оригиналу, а опет не сумњам да дотични може победити справицу у Крагујевцу.

Непознати коментатор који није Нечевски је написао неколико коментара са следећим садржајима: "Ником није горјела до зоре па неће ни теби, запамтићеш добро гњидо људска и научити да се не глупираш и да гледаш себе и свој живот. Већ давно тражиш да те неко научи памети, е сад си и дочекао." У другом каже: "Ало бре мајмуне, играш се људским судбинама, воле глупи, замисли да ти неко поверује па казни људе, реци ми рупу где ћеш да се сакријеш?", а завршава са: "скидај то извини се људима и спасавај се дебилу један." Ко је аутор ових увреда, које су наравно сачувале дигитални потпис, утврдиће надлежни органи. Нема пуно људи који могу да напишу овако нешто, мораћу да се упитам ко овде има највећи интерес да се "оканем ћорава посла" и одакле уопште човек из Туниса овде...

Један коментар потписао је победник турнира Нечевски, а нећу га објавити из принципијелних разлога. Давно сам одлучио да све има своју меру, а кад се неко понаша као тешка бараба, ту више нема ни дискусије. Вечити шах је сајт који се не финансира из буџета, штавише уопште се и не финансира. Основао сам га пре више од 7 година, и у њега волонтерски уложио много свог времена и труда (у некој скромној процени тај рад вреди бар 10000 еура). Свако може за себе да одлучи да ли ће доћи на сајт и читати нешто, а последњих дана то уради око 2000 људи, али и то није мој проблем... Нека "господин" направи сајт и нек тамо објављује шта хоће, није ме брига...

Поново читам првобитни текст и не могу да видим шта је проблем у истом, само голе чињенице: био турнир, конкретни резултати, конкретан рачун, конкретан епилог... Све то сте и сами могли ископати са ФИДЕ сајта, ако знате где да тражите, једино што сам вам ја сервирао информације на тацни. Уместо да ми човек буде захвалан што сам изрекламирао турнир за који многе Нишлије нису знали да је одржан, а сада зна цела Србија (и можда мало шире), он ми прети. За две спорне тачке сам се већ извинио на почетку овог текста. Колико видим, једино што преостаје је то што сам нека два човека назвао пацерима.

Али будимо поштени, многи од наших читаоца мене (са скромних 2200-2300 рејтинга) сматрају пацером тако да то није ништа страшно. Како и не бих био пацер кад годинама играм по турнирима, а никако да дотерам до 2300, док сваки анонимус без рејтинга из неке недођије који дође у Ниш, кући се врати са рејтингом 2307 и титулом нишког мајстора ФИДЕ? Чини ми се кад би наши нерејтинговани отишли негде да не би заслужили ни 1000 да изађу на листу, али ето, суров је живот у земљи Србији...