Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Хари Иванов

Хари Иванов

01.04.2013 /   Андрејић, Владица (2209)

Ево профила чувеног Борислава Иванова...

Ево кратког профила бугарског чуда невиђеног, Борислава Иванова, шахисте скромног знања од око 1950 ело поена, али...

Један од тестова је имао у Сенти 2011. где је преслишао Лазу Несторовића и Михаила Вујића. Једна од егзибиција била је и у Белоградчику где је "зарадио" хиљаду еврића, о чему сте могли читати у тексту Да ли је кориштен Худини 2.0. Међутим, најквалитетније је било на турниру у Задру где је лагано надигравао Курајицу, Зелчића, Кожула, Шарића, све то за ФИДЕ перформанс од 2697. Након тога дао је интервју за Why Chess у којем је лепо објаснио да је доста тренирао са компјутерима и пошто је победио Рибку и Худинија са по 10-0 био је уверен да га нико не може зауставити... Сви су са нестрпљењем чекали његов наредни турнир, а он је у Пловдиву поново одушевио публику, овога пута ФИДЕ перформансом од 1942! Разлог за то може лежати у чињеници да је Чепаринов, који је такође играо на том турниру, изјавио да ће у случају да га парују са Ивановим, одмах нудити реми, да би избегао драматичан пораз касније. Организатори су брзо објавили да ће у складу са турнирским правилником играчи бити подвргнути изненадним претрагама пре и у току партија... Да је тај перформанс чиста случајност показао је нешто касније на Полуфиналу бугарског шампионата, где је у претпоследњем колу тако масакрирао Мархолева, да овај није знао где се налази.

Како су његове партије постале предмет анализа он се одлучио за безбеднију варијанту, рапид турнире. Пре две недеље наступио је на рапиду у Памплони. Темпо игре 20 минута уз инкремент од 5 секунди по потезу, идеално за нашег хероја. Док је у класичном шаху морао да троши време и да се тако смара, овде може одмах и да вуче, а како се потези не пишу, нити има лајв преноса, нико и не може анализирати колико јако вуче. Епилог је да је лако освојио прво место и масну награду уз седам победа и два ремија. Један реми је изборио наш Стриле у трећем колу, играо се Бен-они, једнака позиција, реми, ништа чудно. Браво Стриле, ремизирао си опуштено са 3200! Други реми "изборио је" велемајстор Барсов који је уз пратњу двојице грмаља пред партију 8. кола са Ивановим рекао дотичном: "Биће реми, разумеш ли ме, иначе..." Забележили смо и целу партију: 1. д4 д5 реми.

За комплетан угођај прелажем да погледате три видео записа које је урадио Лилов, као и да прочитате текст његовог менаџера, а ево и линкова:

Valeri Lilov, 06.01.2013, Chess Mysteries - The Cheating Scandal in Zadar (70:58)
Valeri Lilov, 13.01.2013, Chess Mysteries - The Zadar Scandal Conclusion (28:28)
Valeri Lilov, 27.02.2013, Chess Mysteries - Chess Cheating - The Zadar Investigation and New Revelations (51:10)
Alex Karaivanov, 23.03.2013, A Game of Chicken: Ivanov rides again

Погледајте јако забаван моменат из партије Иванов (2201) - Техедор (2297), Бенидорм 2012.

Иванов од почетка партије вуче искључиво Худини потезе, закуцава у чисто компјутерском стилу и после потеза црног 34...д4 добијамо позицију са дијаграма. Нападнут је коњ на ц3 и скоро сваки потез ће добити партију. Чак и да скочи уназад 35.Сд1 и даље бели има довољну предност да добије. Али опет, вероватно је најлогичније скочити у центар са 35.Се4 где после 35...К:е6 36.С:г5 Кф5 следи 37. Дд3 К:г5 38. х4 мат. Суров рачун машине за прву линију даје 35.Лх5 где иде 35...С:х5 36.Д:х5 К:е6 37.Д:х6 и испоставља се да бели одмах матира или осваја даму на ц7.

Међутим, комуникација је мало затајила или се сам Иванов сморио и лоше протумачио информацију, те је одиграо урнебесно 35.Лг4?? које нема никаквог смисла. Тај потез апсолутно нема никаквог смисла и немогуће је да га неко својевољно повуче, нема смисла ни за играча од 1700 рејтинг поена... Неко нам је напао коња, а ми играмо у празно ловцем, а што? Да би жртвовали топа на ф6 и дали још један шах дамом на е6 после чега више нема ни шахова? Тотално бесмислено, али јако близу првој линији 35.Лх5! Е мој пацеру, погодио си стативу...

Шушка се да је стативу погодио и у помињаном Белоградчику, где је у првом колу превидео целог топа и тако изгубио партију... У сваком случају верујем да нећемо дуго чекати да дотични господин добије доживотну суспензију...