Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Како разоткрити преваранте

Како разоткрити преваранте

01.04.2013 /   Андрејић, Владица (2209)

Како разоткрити преваранте...

Последњих година у шаху се појавио огроман број превара, а бојим се да то може означити и смрт шаховске игре. Генерално постоји два типа превара. Први тип је класични "па ти знаш" систем који вас лако може довести до 2307 рејтинг поена и ФМ титуле, док је други модерни, "па ти не знаш" систем којем је небо (или Худини) граница. Овога пута фокусираћемо се на овај други, "па ти не знаш" систем, чији је типичан представник, бугарско чудо невиђено, Хари Иванов.

Последњих неколико месеци утрошио сам да бих направио софтвер који ће дати много боље процене играча, него ли што је до сада био случај. Најчешћи критеријум за вредновање играча је сам ФИДЕ рејтинг или нека варијанта перформанса, али све те бројке добијају се искључиво из самих резултата партија. Основна идеја је да се јачина неког играча боље може изразити кроз јачину његових потеза. Мој софтвер као улаз добија партију (у пгн формату), заправо само чисте потезе (игнорише имена противника, као и њихове рејтинге), а као излаз даје процену снаге белог и црног израженог у рејтинг поенима. Измислио сам доста нових техника за овај проблем, али суштина је тражење просечне грешке у односу на топ енџине, а опет у складу са комплексношћу позиције. Неке основе ове приче можете видети у пионирском раду Словенаца...

На такав начин можемо добити квалитетније бројке него ли што је перформанс, те то можемо, на пример, поставити као један критеријум за избор кандидата и кандидаткиња за репрезентацију. Мана овог софтвера је тај што је потребно доста времена за квалитетну процену рејтинга, око пола минута по потезу, односно око 20 минута за једну просечну партију од четрдесет потеза. Оставио сам машину са базом партија наших кандидата и нека она своје срачуна, а онда ћемо објавити бројке и видети шта даље...

Бројне опструкције Харија Иванова, натерале су ме да прерадим софтвер и употребим га зе детектовање превараната. Искористио сам неке методе које је користио др Кенет Реган (који је приде интермајстор) у својим радовима. Реган је у свом обраћању Удружењу шаховских професионалаца прилично јасно доказао да је господин Борислав Иванов најобичнији преварант.

Имате једног пацера (снаге 1950), као што је Иванов, који, јадан, мора да вуче сваки Божји потез по првој линији Худинија, јер ако ли повуче неки свој потез, лако се може десити да после тога не може помоћи ни Хари ни Гари. Дакле, имате једног таквог који игра доста турнира и ви знате да он вара и опет нико не може да га ухвати са рукама у врећи. Замислите колико онда има таквих, али паметних. Замислите пристојног играча, али не толико алавог, са истом технологијом, који ће повући неколико својих па тек онда један Худини потез. Има 2200, слабије туче, с јачима реми за постепен раст на 2300. Онда испочетка са новим границама за гладак прелаз на 2400 и тако лагано и ненаметљиво даље. Никоме сумњив, људи мисле човек ради на шаху, напредује... Колико таквих интелигентних Иванова игра шах по белом свету?

Идеја је посматрати партије и уочити серије потеза за једну страну који не одударају од топ потеза топ енџина, а опет да се ради о позицијама које имају одговарајућу комплексност. Пропустио сам партије из МЕГА базе (уредно ажуриране) у последњих пет година и дошао до јако интересантних прелиминарних резултата.

Убедљиво на прелиминарној листи са највише поклапања води, очекивано, Борислав Иванов. Ту се појављује и име Алена Тејта који је бриљирао у Ријеци 2010. Људи су се смејали кад се чувени велемајстор Дражић, после пораза од Тејта, жалио да овај сигурно користи нешто. Али сурова истина била је да Тејтово разумевање шаховске игре, које је показао у анализи (са Дулетом Поповићем) после последњег кола, не прелази снагу од 2250... Међутим, најзанимљивије име које је избацио мој софтвер за упоређивање је Магнус Карлсен.

Хммм, јако чудно... или можда не. Чини се да у већини партија у кључним моментима незадрживо креће бујица топ енџин потеза. Ако занемаримо то да Магнус јако брзо вуче потезе (као и Иванов кад је прешао на рапиде) и игра буквално сва отварања, можемо приметити два различита типа ситуација. Први тип наступа када Магнус изађе лошији из отварања, те када се очекује такозвано техничење са друге стране, добијамо серију Худини чупања. На пример са актуелног Турнира Кандидата против Иванчука (5. коло), Раџабова (7. коло) и Крамника (9. коло); или рецимо недавна упечатљива партија са Адамсом у Лондону. Други тип наступа када Магнус има значајну предност и онда крене да попушта по енџину, али увек задржи довољну предност да окрене касније, такозвани систем змија-жаба (кошки-мышки што би рекла браћа Руси). На пример са актуелног Турнира Кандидата против Гељфанда (3. и 10. коло), Гришчука (4. коло) и Свидлера (6. коло); или рецимо недавна упечатљива партија са Карјакином у Вајку.

Некако ми уопште није било чудно када је прошлог понедељка Марјан Ковачевић у Политици хвалио Магнуса како има компјутерски стил. Питам се да ли је то стил и да ли је то похвално. Или рецимо уживо коментар Павела Малетина на Руском сајту у 10. колу који каже: "Гельфанд сдался... Выдающееся достижение Магнуса Карлсена! Его игра, начиная с дебюта и до 31-го хода включительно, - это действительно уровень сильнейшего шахматиста планеты. Все ходы по первой линии, притом в чисто компьютерной позиции!"

У сваком случају Турнир Кандидата се завршио. На неким шаховским форумима појавиле су се одређене сумње да је Маги користио "па ти не знаш" систем, а да је Краки рабио онај први класични "па ти знаш". Сумње увек постоје, али сачекаћемо и можда ће време показати шта је права истина. У међувремену, ја ћу морати да још унапредим свој софтвер, све док не престане да избацује име Магнуса Карлсена, мада се плашим да ће то бити тешко оствариво...