Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Разоткривање превараната - први април

Разоткривање превараната - први април

04.04.2013 /   Андрејић, Владица (2209)

Првог априла објавили смо два текста о шаховским преварантима. Шта је истина, а шта шала?

01.04.2013 /   Андрејић, Владица (2209) : Хари Иванов
01.04.2013 /   Андрејић, Владица (2209) : Како разоткрити преваранте

Као и сваког првог априла, Перпетуал је традиционално подметнуо шалу, а то се случајно десило баш дана када је сајт оборио рекорд, а extremetracking је измерио 2949 једнинствених посетиоца. Овога пута објавио сам два текста о шаховским потенцијалним преварантима.

Први текст, Хари Иванов, уопште није шала, те иако обилује духовитим моментима све је сурова истина. Име Хари које помињем у тексту, иначе долази од Харија Худинија, по коме је Роберт Хударт назвао свој енџине, најмоћнији енџин данашњице, а не како су неки мислили од Харија Потера. Неко од вас се сигурно пита, како сам ја убеђен да је, на пример, Борислав Иванов, преварант. Где су ми докази?

Докази нису изузетан перформанс на турниру, може се десити да слаб (по рејтингу) играч добије јаког (или више њих), али проблем је начин на који се то уради, конкретно којим потезима. На пример Георги Петров (2200) је имао лепу серију на средини турнира у Скопљу: пали су Коденоти (2402), Тратар (2512) и освојен реми са Малахатком (2571). Међутим, ако погледате партије видећете да су препуне грешака са обе стране, једноставно јаки играчи су изгубили јер су играли лоше.

Код Иванова то није случај. Бугарски преварант има такав ниво сагласности његових потеза и топ предлога енџина да једноставно далеко превазилази ниво од стране било ког шахисте у историји икада! Сад ћете ви рећи да статистика није објективна, међутим, могу вам рећи да су ДНК тестови (за доказивање очинства на пример) сасвим валидни на суду јер имају велики статистички степен поузданости, а опет то је верујем прилично ниже него ли ниво погађања енџин потеза код млађаног Туте Бугарина.

Да ли ће Иванов ускоро плакати код Опре, као што је то учинио Ленс Армстронг? Наравно да неће, јер пуно је разлога зашто је неправедно упоређивати Ленса и Борислава:
- Ленс се такмичио против других такмичара, а огроман број њих су такође били преваранти.
- Ленс је преузео огроман ризик по сопствено здравље и примао инјекције свакодневно.
- Ленс је упркос свему морао жестоко да тренира да би остварио свој циљ.

Други текст, Како разоткрити преваранте је свакако првоаприлска шала. Међутим, текст има поенту, јер сам заиста забринут за шаховску игру због налета силних превараната који у току партије користе енџине. Имамо Борислава Иванова, који је очигледан преварант, јер његово разумевање шаховске игре је такво да јадник мора играти прву линију енџина, да неким својим потезом не би изгубио партију. Када њега таквог, још увек нико није званично ухватио у превари, шта рећи за оне који разумеју шаховску игру, оне који неће бити сумњиви, пре свега зато што неће стално вући прву линију неког енџина.

Шта сам измислио у овом тексту? Пре свега, морам рећи, да (још увек) нисам направио поменута два софтвера које сам поменуо у тексту. У сваком случају ради се о стварима о којима сам доста размишљао, и желео бих да у наредних неколико година реализујем те пројекте. Било би сјајно убацити партију и добити пристојну процену снаге белог и црног, изражену у рејтинг поенима. То би свакако побољшало моје анализе кандидата и кандидаткиња за репрезентацију, на пример, али и помогло да упоредимо играче из разних епоха који се никада нису срели за шаховском таблом, што је био циљ пионирског рада Словенаца који сам цитирао.

Други софтвер, био би практично користан, тако да би ваљало надоградити идеје др ИМ Кенета Регана да би лоцирали потенцијалне преваранте. Поменути Ален Тејт је такође очигледан преварант који се последњих година примирио, али је у Ријеци 2010, на турниру на којем сам и ја играо, лагано освојио велебал. Једини човек који је успео да победи и Иванова и Тејта у врхунцу славе је Борки Предојевић, мада можда захваљујући опструкцијама на лајв преносима партија. Наиме у партији против Тејта организатори су искључили пренос на 15 минута, а Боркију је то било довољно да стекне стратешки добијену позицију, док партија против Иванова није ни била преношена, а приде је одиграна после контроле која није ништа показала, а након протестног писма учесника.

У сваком случају језиво је сазнање да нам у данашњем шаху преостаје да верујемо једни другима да не користимо спољну помоћ. Што се тиче Магнуса Карлсена, актуелног изазивача за првака света, многе шахисте сам усмерио да почну сами да размишљају, тако да је циљ остварен. На питање да ли су неке партије чудне или не можете сами да покушате да дате одговор. Мислим да смо дошли до новог степена у шаховској еволуцији, те добили најјачег играча свих времена. Наравно пажљиво ћемо прати сва будућа дешавања.

За крај ево неких размишљања велемајстора чија имена нећу помињати:

Посматрам партије Карлсена и не могу да нађем који би био његов стил. Ко је и када играо на сличан начин? Нико. Када Карлсен жртвује пешака за нејасну позицију па надигра противника? Или да жртвује фигуру, а да не добија форсирано? То су одлике свих великих играча. Чак и највећи позиционисти често морају да уђу у компликације јер се предност само тако постиже. Код њега је све то реткост.

Код Магнуса се лепо измешало класично знање, таленат и модеран, компјутерски шах.

Кад год је неки критичан моменат у партији, а он има малу предност, он повуче најјачи потез који није лако видљив људским оком и ту предност повећа до одлучујуће.

Неко може да разради систем тренинга тако да се пуно подудара са машином, тако да никад не треба бити превише сигуран.

Не могу схватити да постоји толика доминација и разлика у односу на остале играче, као и да уопште не долази до пада концентрације. Најсумњивија ми је партија против Гељфанда у 10. колу када са 19.Т:д8 креће серија чисто компјутерских потеза.

Карлсен је такође екстремно јак и у рапиду и у цугеру.