Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ко је Џеф Сонас?

Ко је Џеф Сонас?

02.05.2013 /   Андрејић, Владица (2212)

Џеф Сонас, највећи живи експерт за рејтинг системе или обичан шарлатан и плагијатор?

Џеф Сонас (Jeff Sonas) је, каже википедија, статистички шаховски аналитичар који је измислио чесметрикс систем за рејтинг шахиста. Дипломирао је на Станфорду 1991. године на математичким и рачунарским наукама, а учествовао и на чувеном скупу ФИДЕ рејтинг комисије у Атини, јуна 2010.

Они који прате Чесбејз (Chessbase) сајт вероватно су видели да је Сонас њихов ексклузивни експерт за питања рејтинга и статистике уопште. Човек се појавио 2002. године кад је објавио чланак The Sonas Rating Formula – Better than Elo?, а онда је почео да штанцује брдо артикала на Чесбејзу.

Пре две године водила се полемика око тога да ли се Иванишевић пласирао на Светски куп, ја сам свету понудио коректан одговор, а онда објавио шта је све лоше урађено на Европском првенству 2011. Мој чланак су најпре пренели Чесвајбс и Чесдом, а онда су скоро сви битни шаховски медији у свету пренели вест. Међутим, Чесбејз није био међу њима, иако су били уредно обавештени, да би десет дана касније њихов експерт, Џеф Сонас, написао свој чланак. Погледајте датуме и линкове на објављене текстове:

05.04.2011 Perpetual Check: "European Championship Scandal"
06.04.2011 Chessvibes: "World Cup qualifiers: how to calculate?"
06.04.2011 ChessDom: "Who qualified for the World Cup? Tiebreak issue also explored"
16.04.2011 Chessbase: "Sonas: Assessment of the EU performance calculation"

Ако упоредите "оригинални" Сонасов чланак и овај мој објављен поприлично раније уочићете превише сличности. Врхунац се достиже у табели која даје алтернативни пласман на Европском првенству 2011, ако би се користили неки други поштенији перформанси. Сонас напрасно има моје идеје као и моју табелу, док мене уопште и не помиње! По неким научним нормама такво понашање је неприхватљиво, а реч која се користи за такве особе је плагијатор!

Што се тиче перформанса који сам осмислио за сопствене потребе и који у недостатку доброг имена зовем Андрејићев перформанс, Сонас је у "свом" чланку осмислио своју причицу. Он наводи име Кена Томсона, који је некад (?) предложио сличну ствар и због тога он то зове Томсонов перформанс. Да се разумемо, уопште није битно како ће ствар да се зове, већ приступ. Прочитао сам скоро све Сонасове текстове и то раније никад није помињао, нити било где другде можете да прочитате да је Томсон тако нешто предложио. Суштина је у томе да сам ја у свом тексту лепо идејно објаснио зашто је такав начин рачунања добар и поуздан, а затим поткрепио бројкама. Када је прочитао мој чланак одједном је схватио да је то добро и одједном је Томсон некад нешто рекао...

Могу да кажем да ми невероватно смешно делује када на дну "његовог чланка" прочитам како пише "Copyright Jeff Sonas / ChessBase".

Основна ствар у научном раду јесу идеје, покушај да се ствар разуме, осмисли логичан концепт, а тек онда се у игру укључе статистичке бројке које ће теорију потврдити или оповргнути. Ако прочитате моје радове о рејтингу (Истина о шаховском рејтингу и Шаховски рејтинг за лаике) видећете да све врви од идеја. Међутим, сви Сонасови радови почињу причом да поставимо неку конкретну формулу и кад срачунамо на тај начин, добијамо нешто што лепо изгледа. Код њега никад нећете прочитати логична објашњења, зашто баш тако, а не некако другачије.

Сонас у принципу има добар стартни концепт да шаховски рејтинг треба бити такав да може што боље да предвиди будуће резултате. Међутим, проблем је у томе што је то објективно немогуће јер не постоји апсолутна математичка дефиниција која ће рећи које предвиђање резултата је боље. Одабир такве дефиниције је субјективна ствар, а поред три стандардна начина за оцену грешке (средње квадратна, апсолутна и једноставан идикатор поготка) можемо креирати бесконачно много другачијих логичних оцена. Сонас у свом почетном тексту тврди да његов чесметрикс систем даје боља предвиђања резултата од неких других рејтинг система, али то је и логично јер једноставно он је свој систем и креирао тако да што боље испуни његову дефиницију бољег предвиђања.

Сонас је свој пут ка рејтинг експерту започео са линеарном функцијом рејтинг очекивања и на томе засновао свој чесметрикс рејтинг. У свом каснијем чланку ипак закључује да је логистичка крива квалитетнија. Треба ли да се упитам да ли је то последица тога што сам ја пола године раније у чланку Истина о шаховском рејтингу, размотрио логичке аргументе, затим рачунао и на крају статистиком показао да смо далеко од линеарне функције?

Свакаквих чуда се можете нагледати у његовим "радовима". Једно од њих је манија да се измери који је најјачи перформанс на једном догађају у историји шаха. Коначни закључак је да је Карпов са 11 из 13 у Линаресу 1994 са Сонас перформансом 2899 бољи од Роберта Џејмса који је 1971. тукао Ларсена у мечу са 6-0 за скромнији Сонас перформанс од 2895. Наравно нигде нећете прочитати логична објашњења зашто се користе конкретне формуле које се користе, али су бар бројеви лепи. Треба ли да кажем да се ниједно биће из свемира не би постидело Фишерове победе од 6-0 и да је ту перформанс плус бесконачно? Један шарлатан више на овоме свету...