Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Нови српски велемајстори

Нови српски велемајстори

26.04.2013 /   Андрејић, Владица (2209)

Овог месеца Србија је добила једног велемајстора и једног женског велемајстора...

На актуелном Шампионату Србије у Врњачкој Бањи посебну битку водио је ИМ Александар Инђић, иначе члан ширег списка Абрамове репрезентације Србије од прошле године. На свом дебију на шампионатима прошле године направио је 50% и заузео седмо место. Овога пута борио се за велемајсторски бал. Након пораза у 7. колу од Дамљановића бал је деловао превише далеко, али победе у 8. и 9. колу дале су нову рачуницу: потребан је један плус у наредне три партије.

Прво је играо против Богосављевића (10. коло) са жељом да му директно отме титулу најмлађег српског велемајстора, али Боги је издржао у сјајној серији у којој има огромне шансе да се окити титулом шампиона Србије. У наредној партији (11. коло) испречио се Аца Ковачевић и ремијем спречио велебал. Међутим, данас у 12. колу Инђић је белим фигурама славио против Николе Седлака и тако се докопао велебала!

Инђић је свој први велебал освојио на Првој лиги ЦС 2012, а други на опену у Капел ла Гранд. Он се још раније ненаметљиво ушетао у друштво 2500+ тако да остаје да уплати таксу и онда ће Србија добити најмлађег велемајстора у историји. Што се тиче ових наших екс Ју простора рекордер ипак остаје Борки Предојевић (17 година 6 месеци 19 дана). Браво Бецо!

Није лоше напоменути да је овог месеца ЖВМ Јована Војиновић и званично прешла са црногорске на српску рејтинг листу. Самим тим Србија је добила и новог женског велемајстора.

Очекујемо да се ова два нова имена нађу у одговарајућим репрезентацијама Србије већ у наредном окупљању.