Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Chess Openings 24/7

Chess Openings 24/7

04.05.2013 / ИМ Марковић, Иван Ј (2471)

Данас се у промету нашао нови шаховски бренд Chess Openings 24/7, велики пројекат наших људи, који ће, надамо се, доживети пуну афирмацију.

Од 4. маја 2013. године на мапи незаобилазних станица за свакога ко се озбиљно бави шахом и прати теорију отварања заузеће своје место и сајт Chess Openings 24/7.


Слика 1: Насловна страна сајта CO 24/7

У готово двогодишњој припреми и изради шаховских садржаја по замисли ИМ Ивана Марковића и новој систематизацији и класификацији ВМ Бојана Вучковића учествовао је велики међународни тим који је окупила велемајстор Сања Вуксановић. Велемајсторски састав редакције уз Вучковића чине и Борис Аврух (шеф редакције), Вадим Звјагинцев, Борки Предојевић, Александар Ковачевић, Драган Барлов, Славиша Брењо, Драган Пауновић и Драган Шолак, уз најновије појачање – Трајка Недева.

Предвиђено је да сваког радног дана излази нова “шифра”, све до комплетирања броја од укупно 500. Прве 64 шифре су већ заузеле своје место, а од 7. маја 2013. крећу и нове, уз редовно ажурирање постојећих.


Слика 2: Завршетак шифре 203, аутор: Вадим Звјагинцев

Ради брзог прегледа обимног садржаја дат је сажетак сваке шифре са бројним издвојеним категоријама, тако да се корисник лако може определити за оно што га занима; ту су: тренутна репутација варијанте, кључне и историјски значајне партије, перспективне и опасне варијанте за белог и црног, препоручена појачања за белог и црног, као и препоручени наставци за играче разних нивоа (напредне, клупске играче и почетнике).

Суботом је на програму теоретски чланак из једне од три категорије: актуелне, мање игране или оборене варијанте. Обим проучавања је мањи него код шифара, али су зато анализе детаљније и практично могу послужити као “инстант-репертоар”. Као и код шифара, треба обратити пажњу на сажетак у дну екрана, пошто се тиме веома брзо могу сагледати кључне информације о разматраној варијанти, али и пробрати оно за шта је корисник заинтересован (све је линковано ка делу за преглед).


Слика 3: Теоретски чланак Драгана Пауновића

Целокупан садржај организован је тако да су у главним линијама најбоље оцењене варијанте, а затим се остале подваријанте нижу од јачих ка слабијима. Бржем прегледу помаже и “сакривање” подваријаната, где се приказује само први потез при гранању и коначна оцена тог огранка; на тај начин корисник може брзо да се определи само за оне варијанте које га заиста занимају и уштеди драгоцено време.

Ауторска рубрика Бориса Авруха објављује се недељом и усмерена је на његов лични избор занимљивих варијаната из актуелне праксе. По правилу се обрађује велики број нових идеја на малом простору, тако да корисник непогрешиво може да увиди зашто су Енглези смислили термин “аврухован” за некога ко је настрадао од новости коју је предложио шеф редакције CO 24/7. Наравно, обрађене су и новости његових колега, па се тако на слици може видети почетак изузетне замисли Војташека, секунданта светског шампиона Ананда.


Слика 4: Аврухов чланак о теоријској новости Војташека

Све партије чији су фрагменти обрађени у шифрама и чланцима дате су и у целини кроз приказ дрвета са многобројним статистикама које су уобичајене за сагледавање заступљености и успешности неке варијанте. Поред готово свих партија на нивоу 2600+ које су доступне од почетка објављивања званичне рејтинг-листе, обрађене су и теоретски значајне партије других играча, а посебан допринос теорији даје детаљно праћење стваралаштва дописних играча, али и дуела многобројних модула за анализу, који по правилу утиру путеве будућих трендова у савременом шаху.


Слика 5: Приказ партија и статистика у дрвету

Захваљујући програмерском умећу Јадрана Јосимовића и подршци његовог брата Стевана приликом пројектовања комплетног експертског система, читав садржај доступан је преко интернета брзо и прегледно, без посредства клијентског софтвера; довољни су Firefox, Chrome или Safari, па на тај начин и шахисти љубитељи мобилних платформи добијају нову играчку на адреси https://www.chessopenings24-7.com.

Све шифре и чланци се редовно ажурирају и допуњавају, а Небојша Баралић води бригу о поузданости и актуелности база са партијама. Нерегистровани посетиоци сајта могу бесплатно приступити једној шифри чији је аутор Бојан Вучковић (Волшки гамбит), и по једном чланку Бориса Авруха (Словенска партија – погледајте у чему се састоји новост Војташека која је приказана на једној од ранијих слика) и Вадима Звјагинцева (тзв. Чешки Пирц). Регистрација је анонимна и бесплатна (без икаквих обавеза, довољно је оставити активну мејл адресу) и омогућава регистрованом кориснику неограничен приступ садржајима 5 шифара и 5 чланака. О условима претплате и садржајима који су доступни само претплатницима можете се детаљније информисати на самом сајту, или преко мејл адресе sales@chessopenings24-7.com.