Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Шири спискови Србије 2013

Шири спискови Србије 2013

03.06.2013 /   Андрејић, Владица (2199)

Селектори су објавили шире спискове репрезентације, време је за мали коментар.

На званичном сајту Шаховског савеза Србије, 30. маја 2013 постављена је следећа вест. Селектори женске и мушке репрезентације Србије Светозар Влаховић и Бошко Абрамовић одредили су шири списак кандидата за Екипно првенство Европе које ће се одржати од 7. до 19. новембра 2013. године у Варшави.

Често сам се питао шта значи "шири списак". Да ли ипак у репрезентацију може ући неко ко није на том списку (питање за "мушког" селектора)? Да ли се ипак ради о списку свих људи који се баве тим послом (питање за женског селектора)? Свакаквих чуда смо се нагледали у прошлости, на пример имамо упечатљив пример из 2010. године када је тадашња селекторка прво одредила репрезентацију, а тек након тога објавила шири списак... Хајде да погледамо спискове и мало прокоментаришемо.

Кандидати за састав женске репрезентације су: Наташа Бојковић, Марија Манакова, Јована Војиновић, Анђелија Стојановић, Марија Ракић, Ирина Чолушкина, Сандра Ђукић, Љиља Дрљевић, Ана Бендераћ и Јована Ерић.

Заиста занимљив избор, добили смо 10 имена, а треба на крају изабрати 5. Било ми је потребно неколико секунди да оформим критеријум ширег списка. У питању су жене старије од 20 година, које су одиграле бар 20 партија у последњих годину дана! Да ли има још жена које се уклапају у ову дуплу 20+ филозофију? Да, поред наведених 10 жена, колико ја видим на први поглед, наведене услове испуњавају још само Сузана Максимовић, Маја Величковски-Нејковић, Ирена Несторовић и Марија Петровић. Шта ли то селектор има против Ниша да ми је знати? Пази Свето, може да те позове Нечевски па си надрљао, јер може и да те пребије и да те тужи... Не видим смисао у овој вести ШС Србије, а питам се зашто се то зове "шири списак", а не само "списак".

Селектор Абрамовић изјаснио се за Ивана Иванишевића, Милоша Перуновића, Роберта Маркуша, Николу Седлака, Душана Поповића, Бранка Дамљановића, Бобана Богосављевића, Александра Инђића и Александра Ковачевића.

Овај списак селектора Абрамовића је нешто краћи, али такође није нешто битно речено. Очигледан критеријум овде је рејтинг од преко 2530, који испуњава укупно 12 играча, а поред наведених 9 фале само велемајстори Вучковић, Стојановић и Миладиновић. Прва двојица се и претходних година нису одазивали селектору, тако да ни овде немамо нешто ново.

Међутим, ствари нису баш тако сјајне како то изгледа на први поглед. Чињенично стање је да је Шаховски савез Србије брутално преварио репрезентативце у претходном мандату. Део договора за наступе репрезентативаца (Иванишевић, Маркуш, Перуновић, Седлак, Поповић) на претходној Олимпијади у Истамбулу 2012 било је и обећање да ће они о трошку Савеза играти на Европском првенству у Легници. Европско првенство је играно 5-16. маја 2013, а на њему су из Србије играли само Иванишевић (као шампион Србије, али њему је Савез требао да плати неки други турнир) и Миодраг Перуновић (који је сам себе финансирао). Шта рећи?

Видећемо како ће се ствари одвијати, те да ли ће репрезентативци добити адекватне компензације да би ипак наступили ове године у Варшави. Ако не, онда ће Абрам морати да шири такозвани шири списак. Пратићемо развој ситуације...