Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Коинциденције 2307

Коинциденције 2307

11.06.2013 /   Андрејић, Владица (2199)

Чисто да попунимо недостатке из прича о нишким ФИДЕ мајсторима...

17.03.2013 /   Андрејић, Владица (2199) : Титула нишког ФИДЕ мајстора
18.03.2013 /   Андрејић, Владица (2199) : Титула нишког ФИДЕ мајстора - реакције

Пре неколико месеци имали смо причу о нишким ФИДЕ мајсторима, али како ми се чини да је та прича остала недовршена, издвојио сам неко време у покушају да појасним неке ствари и евентуално уклоним неке непознанице...

Причамо о двокружном Бергер турниру Конак 2013 (Ниш, 20-24. фебруар 2013) на којем је осим локалних играча учествовао и нерејтинговани играч из Туниса, Jawhar Ben Fredj. Као што смо најавили, човек се после овог турнира појавио на рејтинг листи са фамозних 2307 рејтинг поена, управо онако како је то урадио и Razavi Cyrus пре пет година. Конциденција 2307, модус операнди нишких ФИДЕ мајстора!

Није мала ствар бити седми по рејтингу у својој држави, чак ни ако се та држава зове Тунис! Судећи по сајту ФИДЕ, Тунижанин #7 је ове године већ зарадио две ФИДЕ титуле. (ФИДЕ инструктор и Међународни организатор), а очекујемо да прокњижи и трећу. Искрено ме чуди што титула ФИДЕ мајстора још увек није решена, мада ко зна, можда ФИДЕ преиспитује неке материјале које је добила на читање. Проричем да ће после те титуле он појачати звање ФИДЕ инструктор у ФИДЕ тренер, па нек држи часове деци да би она једног дана достигла његов ниво...

На почетку се морамо упитати одакле тај човек у Србији. Одговор на то питање је веома једноставан, довео га је велемајстор Игор Миладиновић. Игор је прошлог септембра у Тунису играо два турнира (Memorial Mohamed Slama Open A и Grand master norm tournement) и на оба је директор турнира био Jawhar Ben Fredj! Након тога успостављена је успешна сарадња, а за ову специјалну прилику улоге су замењене, играч је постао директор, а директор је постао играч, а све то на обострано задовољство.

Наравно, Игор званично нема никакве везе са турниром Конак 2013, који првобитно наш рејтинг администратор није желео да рејтингује (треба ли да се упитам зашто). Игор је интервенисао да се то ипак реализује, али како прича и даље није прошла истурио је у први план свог пулена, Александра Нечевског, да му решава прљаве послове. Нечевски је својим методама (претње неким виртуелним тужбама и адвокатима) покушавао да издејствује дотично рејтинговање. Ако се сећате претходног чланка, Нечевски ме је после објављеног првог текста звао и са предумишљајем претио да ће ме пребити кад ме буде видео, а да ће ме свакако тужити суду...

Неки од вас се још сећају бљувотина и претњи које сам добио тог истог дана, а чије сам делове објавио у претходном тексту. Многи људи су ме питали који се то умоболник крије иза тих коментара. Заиста не знам, али могу да кажем да је та особа била на интернету барем од поноћи до поднева 18. марта 2013. преко ИП адресе 109.121.56.158. Та адреса нас даље доводи до провајдера Орион Телеком, а пуком коинциденцијом у питању је омиљени Игоров провајдер.

Но вратимо се сада на онај коментар на сајт од истог дана који је потписао Александар Нечевски. Тај његов званичан коментар ја намерно нисам објавио (зашто публиковати пискарања људи који ти прете да ће те пребити?), али је то одмах урадио Горан Томић за читаоце Шаховске хронике. У наставку овог чланка репликама ћу демонстрирати о каквом лицемеру се овде ради. Ради лакшег препознавања, коментари Нечевског су копирани и написани италик фонтом. Вежите се, полећемо.

Pre nego sto pocnem moram da priznam da sam se vise puta citajuci reportaze iz proslosti na gore navedenom sajtu, od kojih se sa nekima u potpunosti slazem, zapitao iz kog razloga gospodin Andrejic sebi dodeljuje ulogu “Sahovskog inspektora” ali do danas nisam uspeo da nadjem odgovor koji bi imao barem nekog smisla. Mogao bih da nagadjam, kao sto to on cini, ali to nikada nije bio moj stil.

Да би господин Нечевски успео да нађе смислени одговор на нека питања морао би да користи орган који се зове мозак, а приде и да користи елементарну логику. Но претходни цитат је битан због последње реченице, где Нечевски тврди да он не нагађа јер то никада није био његов стил.

Sam naslov teksta vredja i narusava ugled jednog grada koji je u proslosti, a i sada je na dobrom putu da to opet postane, bio sahovska prestonica Srbije u vremenima kada je gospodin Petar Rolj organizovao sve sto se moglo organizovati, pocevsi od turnira za najmladje pa sve do medjunarodnih prvenstava Jugoslavije kakva vise nikada nisu vidjena na ovim prostorima. Na jednom od tih turnira ( davne 1998.) i ja sam kao nerejtingovani igrac ,posle samo tri godine aktivnog bavljenja sahom, iz prvog pokusaja prebacio granicu od 2300 rejting poena. Posle sedmogodisje pauze vratio sam se sahu i uspevao da odrzim a u par navrata postizao dobre rezultate i povecevao svoj rejting. Bilo je to veliko iznenadjenje za vecinu Niskih sahista medjutim, u buducnosti se pokazalo da i nije bilo toliko veliko. Taksu za titulu FM jos uvek nisam uplatio! Kada sam procitao tekst gospodina Andrejica zapitao sam se da li bi tada, da je imao zvanje “Sahovskog inspektora” koje sada poseduje, javno i bez ikakvog dokaza dovodio u sumnju i moj rezultat?

На почетку видимо класичну замену тезе, ја никако не нарушавам углед града Ниша, већ то чине људи попут њега који раде то што раде. Кад је већ поменуо давну 1998. годину када је као нерејтинговани играч изашао на рејтинг листу са 2304 поена, ред је да и то прокоментаришем. Ја сам такође играо Међународно првенство Југославије, од 16. до 27. новембра 1998. у Електронској индустрији у Нишу. Наступио сам као првокатегорник са 2130 поена рејтинга, свакодневно путовао из Беле Паланке, направио 5 из 11 (пет ремија против мајстора) и поправио рејтинг. Међутим, тада је главна тема у Нишу била прича како је Нечевски ефектно добио, сада покојног, ФМ Миодрага Кајгановића. И то није била једина партија коју је добио на такав ефектан начин. Давно је било, неки су изгледа заборавили, вероватно и сам Нечевски, па сам мислио да није лоше да подсетим народ и на те давне бравурозне моменте.

Што се последње реченице у цитираном пасусу тиче видимо да ипак господин Нечевски воли да нагађа (иако то није његов стил ). Постоји велика разлика између опена и Бергер турнира. Нерејтингован играч на Бергер турниру може да купи све партије, а на опену само неколико, уосталом то господин Нечевски најбоље зна!

Vec u prvoj recenici teksta kaze se Турнир под називом Конак 2013 "игран" је sa navodnicima na reci igran cime jasno izrazava sumnju da je turnir uopste odigran!! O odigravanju turnira dokaze mu moze proslediti, ako to zeli, savez CS kome je turnir uredno prijavljen mesec i po dana pre pocetka sa listom ucesnika a po zavrsetku turnira su dostavljene i fotografije igraca za vreme svakog kola, partije kao i fotografije posetilaca dok je na sajtu www.chess-results.com bilo moguce videti svakodnevno azuriranje od strane glavnog sudije turnira. Utiske sa turnira, nadleznim organima, mogu preneti posetioci kojih je bilo svakog dana a narocito za vreme popodnevnog kola.

То што сте се ви сликали и срочили пгн фајл са партијама, није никакав доказ да је турнир био поштен. Они који су читали Карла Попера (Логика научног открића) знају да се теорија не може доказати већ само оповргнути, тако и овде, може се само оповргнути да је турнир био регуларан.

U prvom odeljku svog teksta Andrejic se bavi, kako to i sam kaze, pretpostavkama i kaze kako nema pojma o kome se radi ali kasnije se moze videti da je detaljno prostudirao gosta iz Tunisa koji je posle dvogodisnje pauze odigrao za njega verovatno najbolji turnir u karijeri. Navodi da osvaja prvo mesto a u tabeli se jasno vidi da je na kraju zauzeo drugu poziciju i pita se koliko je nagradu osvojio? U izvestaju sa turnira stoji da je nagradni fond bio 50 000 din. i rasporedjen je u 3 nagrade a „doticni gospodin“ ,kako ga Andrejic naziva, za drugo mesto dobio je nagradu u vrednosti od 15 000 din.

Наравно, најбитније је то што стоји у извештају. Да ли господин лицемер заиста мисли да ће неко да поверује да постоје такви шаховски доброчинитељи који ће уложити 50000 динара у наградни фонд да би гледали пет локалних играча и једног иностраног туристу? А Нишлије жељни шаха да између себе играју по две партије класичног шаха сваки дан, пет дана заредом? Велики спонзор, мотел Конак у Сићеву, по којем је турнир добио име, пријављен је првобитно и као организатор (дакле почеле и кафане да организују шаховске турнире). Нажалост није могло тамо да се игра, дивни услови, само је фалила струја...

U drugom delu teksta, za razliku od prvog u kome samo blati ime grada Nisa u sahovskom smislu i iznosi pretpostavke, on prelazi na ozbiljne optuzbe na racun svih igraca a samim tim i na racun organizatora i sudije optuzujuci sve navedene da su bili ucesnici neregularnog turnira cime im narusava ugled a samim tim i vredja i kleveta ( clan 170 i 171 krivicnog zakona republike Srbije ) bez ijednog prilozenog dokaza! Licno mene , pored optuzbi da sam ucestvovao na neregularnom turniru, interesuje znacenje recenice „Додуше овде су се неки ситни рејтинг поени учесника слили у џепове Нечевског“. Zamolio bih gospodina Andrejica da objasni kako to rejting poeni mogu da se sliju u DZEPOVE odnosno da kaze sta je time mislio?

Као што видимо Нечевски је напрасно постао и велики стручњак из области правних наука. Међутим, некако ми делује да није баш најбоље упознат са променама од 24. децембра 2012. и Закону о изменама и допунама кривичног законика. Прва занимљива ствар је да је Члан 171, по којем дотични хоће да ме тужи, избрисан! Али чланови нису само брисани крајем прошле године, неки су и додати, ево на пример једног занимљивог:

Договарање исхода такмичења - Члан 208 б
(1) Ко договори исход спортског или другог такмичења у намери да себи или другом прибави имовинску корист, казниће се затвором од шест месеци до три године и новчаном казном.
(2) Ако је делом из става 1. овог члана прибављена имовинска корист у износу који прелази четиристо педесет хиљада динара, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година и новчаном казном.
(3) Ако је делом из става 1. овог члана прибављена имовинска корист у износу који прелази милион и петсто хиљада динара, учинилац ће се казнити затвором од две до десет година и новчаном казном.
(4) За покушај дела из става 1. овог члана казниће се.

Како вас бре није срамота? Колики је био хонорар за позивни Бергер? Ovakve recenice se cesto mogu cuti na pijaci ali napisati ih na jednom uglednom sajtu, bez obzira sto je u njegovom vlasnistvu, su odraz slabe pismenosti i pravne nepismenosti jer se i iz ovih recenica moze zakljuciti da doticni gospodin, a ovog puta mislim na Vladicu Andrejica, opet iznosi optuzbe bez ijednog dokaza i to preko interneta sto spada u istu kategoriju kao i dnevna stampa ili javni skup. Zao mi je sto neko sa tako visokim zvanjem dozvoljava sebi ovakve greske ali ne zbog Andrejica nego sto, nazalost, u Srbiji to nije retka pojava.

Прилично конфузно за схватити. Како је сајт угледан ако објављује пијачне реченице од стране слабо писменог и правно неписменог власника истог? Да ли господин Нечевски мисли да новинари на сваку објављену реченицу прихефтају неколико папира доказа? Нечевски, па ти знаш, бар теби докази не требају!

Правни експерт Нечевски тврди како "оптужбе" преко интернета спадају у исту категорију као и дневна штампа или јавни скуп. Ово почиње да личи на речи још једног душебрижника из Ниша који ме упозорио да би требало да мало прочитам Закон о информисању јер у рубрици "Репортаже" с времена на време објављујем крајње субјективне текстове. Закон о информисању сам давно прочитао, али по дефиницији Перпетуал није јавно гласило, и наравно миљама је далеко од категорије дневне штампе...

Na kraju teksta, u pretposlednjem pasusu, Andrejic daje sebi za pravo i usudjuje se da pored svih gore navedenih laznih optuzbi u slicnom svetlu predstavi i Memorijalni turnir koji je u Nisu odigran sada vec davne 2008. godine. Pored toga sto kalja ugled ucesnika , organizatora i sudija turnira on iznosi jos jednu ozbiljnu optuzbu: (ако се зна да су неки играчи морали да му поклоне реми, а да остале партије играју како хоће) pretpostavljam i ovog puta bez ikakvih dokaza!

Опа, у последњој реченици господин Нечевски поново нешто претпоставља, иако смо одавно научили да то никада није био његов стил! Што се тиче "Меморијалног турнира који је у Нишу одигран сада већ давне 2008. године", ствар је следећа. Птичица ми је поприлично пре почетка турнира шапнула коначни епилог, у којем Амер излази на преко 2300. Ја сам онда мало масирао неке играче пре турнира док нису признали да ту једну партију морају да ремизирају, а остале могу слободно да играју до миле воље. Ако неки играчи морају да дају реми пре почетка турнира независно од стартних бројева који се још не знају, онда игра против осталих и нема неког смисла ако се резултати и ту не уреде. Sapienti sat!

Pored toga sto je objavljivanjem ovog teksta pocinio dva krivicna dela, zelim da stavim do znanja gospodinu Andrejicu da je iznosenjem ovih optuzbi direktno optuzio sahovski savez i rejting administratora koji su te iste turnire priznali i rejtingovali!

Ха ха ха, ова је добра! Овом приликом желим да починим још једно кривично дело, те оптужим господина Нечевског за недостатак елементарне логике у његовим резонима. Рејтинг администратор ШС Србије није желео да рејтингује турнир док не добије потврду од ШС Централне Србије да је турнир регуларан. ШС Централне Србије није издао такву потврду док није добио потврду на локалу од ГШС Ниша. На крају је ГШС Ниша својим печатом гарантовао да је турнир регуларан. А ко је тај печат лупио и зашто, то је већ питање за надлежне органе. Можемо рећи и да Борислав Иванов игра поштено јер му је ФИДЕ уредно рејтинговала све постигнуте резултате.

Najljubaznije molim Vladicu Andrejica da ukloni sporni tekst sa svog sajta i da se javno izvini svim igracima, organizatorima i sudijama turnira odnosno ljudima ciji je ugled ukaljao ovom prilikom. Sto se mene licno tice, izvinjenje mi nije potrebno jer sam cvrsto odlucio da ovaj predmet podignem na visi nivo, odnosno sud.

Каква љубазност! Спорни текст неће бити уклоњен са сајта да би суд оригиналне записе могао да користи против мене. Што се играча, судија, а понајвише организатора тиче мој предлог је да се они јавно извине шаховској јавности и тако мало ублаже "укаљани углед". Са нестрпљењем ишчекујем позив на вишем нивоу, односно суд...