Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Некоректни играчи

Некоректни играчи

13.07.2013 / ФМ Радивојевић, Милан Р (2292)

Јуче нам се обратио ФМ Милан Радивојевић кога муче некоректни играчи на цугерима...

Пријава против некоректних играча

Поштовани Владице

Милан Радивојевић је, фиде мајстор из Београда. Разлог овог мејла јесте да укажем шаховској јавности на крајњу некоректност појединих играча на блиц турнирима по Београду. У последње време их играм с'времена на време и приметно је како мање више исти играчи злоупотребљавају правила фиде за блиц партије која допуштају да се на време играју чак и теоретске реми позиције, као и јасне реми позиције.

Ја ћу овде споменути двојицу играча:

1. Стојановић Властимир - апсолутно најнекоректнији играч на блиц турнирима што многи могу да потврде. На јучерашњем блиц турниру у Земуну одбио ми је реми у позицији где он има топа и пешака, ја топа и два пешака, пешаци на истом крилу, играјући на победу јер је имао око 40 секунди, а ја око 15. Иначе познат по томе што вуче у цајтноту немогуће потезе, руши фигуре, навија сат за време партије док тече противниково време (ово је урадио јуче за време наше партије) и по низу сличних прљавштина.

2. Мариновић Божидар - од једног озбиљног националног мајстора не бисте очекивали да игра на победу ову позицију: Радивојевић (бели) Кх5, Та1, Та7, Лг6, б3, ц4, д3, е4, ф5, х4. Мариновић (црни) Кб6, Тб8, Тх8, Лб7, б4, ц5, д6, е5, ф6, х6.

Дакле овде је бели надмоћан, међутим због слабијег времена сам тражио реми, а противник је без имало стида превртао топове наредних 30ак потеза док ми није оборио заставицу. Fritz ову позицију цени као добијену за беле, али је јасно да црни апсолутно ништа не може да предузме него само да чека. Коментар дотичног играча био је: "Морао сам да казним твоје нерационално трошење времена". Ја ћу само прокоментарисати да је то крајње некоректно и врло добро осликава његову личност.

Још једна напомена: овакве позиције на озбиљним блиц турнирима као што је турнир у Шаховском Савезу Београда могу се добити једанпут, а онда ономе ко ово игра на победу прети искључење са турнира од стране организатора у наредних пар месеци. Међутим, на блиц турниру у Земуну је све дозвољено, што играчи попут горе поменутих обилато злоупотребљавају.

Срдачан поздрав шаховској јавности

Милан Радивојевић