Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Некоректни играчи - коментари

Некоректни играчи - коментари

17.07.2013 /   Андрејић, Владица (2210)

Поводом раније објављеног обраћања ФМ Милана Радивојевића имамо коментар Николе Остојића, а и ја сам нешто написао...

13.07.2013 / ФМ Радивојевић, Милан Р (2292) : Некоректни играчи

На текст Некоректни играчи који је пре неколико дана написао ФМ Милан Радивојевић, добили смо коментар од ИМ Николе Остојића. Хајде најпре да то прочитамо...

Никола Остојић, Београд, 14. јул 2013

Osecam se prozvanim da kao sudija koji sudi i igra Zemunske cuger turnire vec pune tri godine odgovorim na objavljenu pljuvacinu FM Milana Radivojevica pre svega na komentar da je na Zemunskim cugerima sve dozvoljeno za razliku od cugera u SSB. U prilog tome navodi slucaj Stojanovic Vlastimira sto nebih komentarisao osim da dodam da navedeni igrac redovno ucestvuje i na cugerima SSB a nevidim da je tamo kaznjavan. Potom navodi i poziciju u kojoj je ponudio remi Bozidaru Marinovicu za koju tvrdi da je dobijena za njega i da su je vrteli tridesetak poteza dok mu nije pala zastavica, kao prvo nijedan sudija mu u takvoj poziciji nebi uvazio reklamaciju ni po jednom tempu igre a kao drugo tridesetak poteza je bas dosta da se ostvari dobitak u takvoj poziciji za bele i to sa verovatnim matiranjem. Dodajem i sledece, FM Milan Radivojevic je veoma i to veoma redak gost Zemunskih cugera tako da nepoznavanje osnovnih principa korektnosti koji tamo vaze moze da mu se oprosti jer za razliku o SSB na Zemunskim cugerima reklamacije remija se uvazavaju i to svi vrlo dobro znaju. SSB ima svoj sistem postupanja sa takvim slucajevima i on je za uvazavanje u Zemunu smo ipak koncipirali stvar tako da igraci i sami neigraju one pozicije koje su inace predvidjene da budu proglasene remijem po drugim tempovima obzirom da sam na reklamacije vise puta reagovao pozitivno ukoliko su smislene u punoj meri. Drugo mislim da je FIDE pravilo o nemogucnosti reklamacije pomalo preterano ali da ima puno smisla na zvanicnim FIDE cuger turnirima. U uslovima gde svu opremu obezbedjuje organizator a narocito satove kao u Zemunu i SSB mora se iznaci nacin da se spreci unistavanje satova u takvim situacijama i to je vrlo konkretan problem sa kojima se suocavaju organizatori ova dva cugera. Napominjem jos jedno a to je da nista nije idealno a na cugerima bilo koje vrste narocito.

Заиста не знам каква се правила поштују на цугерима у Земуну, али смо на основу Остојићевог текста стекли неки увид. Што се тиче текста Радивојевића, верујем да могу да разумем његово огорчење настало у неким спорним ситуацијама на цугер турнирима. Желео бих да са вама поделим нека своја размишљања на ту тему.

На овим просторима се у давна времена играло по "Југословенским правилима". Она су предвиђала да уколико играчу падне заставица, а противник има само једну фигуру, при чему играч има бар ту фигуру или јачу, а не постоји форсирани добитак за противника, партија се проглашава за реми.

Касније су се у наше животе увукла ФИДЕ правила. Основна идеја ФИДЕ правила је да не треба описивати неке специфичне завршнице (као што су то радила ранија правила) јер онда ће се природно појавити питање где подвући црту. Та идеја је сасвим у реду, и она заиста лепо ради уколико партију играју пристојни играчи.

Ја лично не могу да оправдам да играч који нема никаквих реалних мотива да добије партију одбије понуду ремија. Конкретно, на пример, то може бити чиста позиција топ на топа са два на један на истој страни (ситуација коју је поменуо Радивојевић). Знамо и да неки наши играчи воле да играју на победу позицију топ на топа. Памтимо и кад је Дражић играо на победу против Арсовића, ловац на ловца и пешака.

Играчи који тако воле да заиграју на победу, често се позивају на правила ФИДЕ, где по њиховом тумачењу они само играју у складу са правилима. Наравно, много штошта зависи од тумачења тих правила. Међутим, постоји члан 12.1 који каже да играч не сме да се понаша тако да шаховску игру изнесе на лош глас. Ако мене питате, овај члан треба применити на ове горенаведене случајеве и кажњавати некако по члану 13.4.

Наравно, готово ниједан шаховски судија то тако не третира, па се поставља питање како решити "спорну" ситуацију. Ево и неких могућих решења која ми падају на памет.

1) Уопште не играти такве цугере! Лично мислим да је у данашње време бесмислено играти турнире на убрзани завршетак (они на којима треба повући бесконачно потеза у коначном времену) и да се свака шаховска дисциплина (класични, рапид, цугер) треба играти са инкрементом од бар две секунде. Убрзани завршетак доводи до лупања по сату, нешаховским завршецима партија, пуно посла за судије, док минимални инкремент све то ескивира. Члан 10.2 у том случају не важи, па не морамо да зависимо од тога како ће судија да процени позицију, а ко хоће нек игра топ на топа, није проблем.

2) Безобразлук на безобразлук! Кад вам противник одбије реми у позицији топ на топа (рецимо), можете, на пример завући руку иза сата (претпостављам да је у питању класични аналогни сат) и завртети противнички сат тако да му падне заставица. Е сад нека он објасни судији како му је пала заставица. Долазимо до члана 6.7.ц. по којем играч мора сатом руковати прописно, а да ће непрописно руковање бити кажњавано у складу са чланом 13.4. Ваш противник тврди да у правилима нигде не пише да се не сме играти позиција топ на топа, док ћете ви тврдити да у правилима нигде не пише шта је непрописно руковање сатом. А овај члан 13.4 је исти онај по коме треба казнити играча који износи шаховску игру на лош глас...

3) Брутално на безобразлук! Одмах морам да кажем да уопште не заступам ову методу, али искрено био сам јако близу (опростићете ми био сам млад) да је применим против једног нашег велемајстора на неком цугер турниру пре десетак година. Одбијен ми је реми у позицији топ и пуно на топ и два. Наставио сам да играм, а онда сам у позицији топ и три на топа и једног "констатовао" реми. На његову, а и на моју срећу, дотични велемајстор је тада прихватио реми. Сама метода је тривијална и базира се на физичком контакту...