Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Бухолц Заврзламе

Бухолц Заврзламе

23.07.2013 /   Андрејић, Владица (2210)

Обратио нам се ВМ Горан Косановић са идејом да му разрешимо једну Бухолц заврзламу, па то и чинимо...

ВМ Горан Косановић послао нам је коментар који ћемо најпре прочитати

Горан Косановић, Стара Пазова, 23. јул 2013

Na upravo zavrsenom sahovskom turniru Sencanska bitka 2013 desio se jedan zanimljiv slucaj. Na deobi od 2 do 4 mesta nasla su se tri igraca, Dudukovic,Kosanovic,Nestorovic. Buholc je trebao da odredi plasman a samim tim i visinu nagrade. Nestorovic je imao 48, Kosanovic 50,5 i Dudukovic 50,5.Za takmicare koji dele mesta sabiraju se svi poeni njihovih protivnika pa ko ima veci zbir bolje je plasiran (definicija). Problem nastaje kada kompjuter izbacuje da je zbir poena protivnika Dudukovica 51,5. Stavljam primedbu glavnom sudiji turnira gospodinu Maravicu da to nije verodostojno te on prostim sabiranjem utvrdjuje da je kompjuter dodao jedan poen Dudukovicu. Sledi dugotrajna provera u koju se ukljucuje i Brindza Istvan medjunarodni sahovski sudija koji je dosao da poseti turnir. Vreme odmice, rezultata nema. Slede telefonske konsultacije sa Katanic Petrom a potom opet neke provere. Konacno izlazi tabela gde sada Dudukovic ima 51 poen. Znaci pola poena mu je oduzeto ali opet ima pola poena vise nego sto je zbir osvojenih poena njegovih protivnika. Kako je to moguce, odnosno kako se doslo do tog zbira ostalo je nepoznato. Bio bih veoma zahvalan ako bi neko objasnio i razjasnio ovu malu zavrzlamu.

Бухолц коефицијент развио је Бруно Бухолц (Bruno Buchholz) давне 1932. године, да би разврстао играче са истим бројем поена на турнирима по швајцарском систему. Оригинално у питању је збир поена противника, а идеја је јасна, од два играча који су сакупили једнак број поена бољи је онај који је имао јаче противнике, што ће рећи онај са већим Бухолц коефицијентом.

Тако беше оригинално, међутим, данас кад у распису прочитате да је први критеријум Бухолц, то и даље не значи ништа. Бухолц се временом превише извитоперио, а појавили су се ликови који смишљају нове и нове модификације, а које реално немају пуно смисла. Дакле, основно питање је која модификација Бухолца се користи.

Постоји средњи Бухолц, који одстрањује неколико најбољих и неколико најгорих противника из рачуна. Искључивање најбољих нема благе везе са реалношћу пласмана, па се често користи такозвани Бухолц -1 који само одстрањује најгорег противника. Моје лично мишљење је да не треба уклањати било шта, тј не треба користити средњи Бухолц, а оправдања за ову тврдњу даћу вам ускоро у посебном чланку.

Али опет долазимо до нових варијација Бухолца у зависности од тога како третирамо партије које нису игране. Класичан компјутерски метод све партије које нису игране третира као реми. Врхунац бесмисла је кад човек лагано добије 50% од броја кола (4½ поена на 9 кола) на име Бухолца за противника кад буде слободан. Мало му је што ће добити поен без игре, већ ћемо му додати 4½ Бухолца, да га којим чудом не би оштетили. О овоме ћу такође писати у засебном чланку.

Постоји опција да се Бухолц рачуна у односу на реалне поене, али то није случај у Сенти, тако да оригинална примедба Косановића не стоји. Једна од могућих опција је да се неиграна партија рачуна као реми против самог себе (о Боже, зар је могуће да неком овакве глупости падну на памет?). Последња опција (која се може наместити у Свис Менаџеру) је да се неиграна партија рачуна као партија против виртуелног противника, ма шта то значило, а управо је та опција и коришћена на турниру у Сенти.

Да не дужим са теоретским расправама, рећи ћу вам да овде постоје већи проблеми од самог Бухолца. Чуди ме да организатори из Сенте "нису приметили" неке детаље који се појављују у последњем колу ево већ трећу годину заредом. Извукао сам резултате са турнира у Сенти, по један за сваку годину, и сместио их у наредну таблицу.

# Бели Резултат Црни
 Сента 2013  Станковић, Милош(2396) --+ Дудуковић, Никола(2321)
 Сента 2012  Станковић, Милош(2369) +-- Радусиновић, Лазар(2330)
 Сента 2011  Радусиновић, Лазар(2283) --+ Радовановић, Душан(2372)

Дакле, сваке године (последње три) дешава се једна контумација у последњем колу. Занимљиво је приметити да је увек јутро преспавао играч који се слабије котира на табели после 8. кола, а да онај други ухвати неку лепу наградицу.

Не мислим да је у реду да неко не дође на партију, ако нема неко дебело оправдање. Уколико играч није способан да настави да игра на турниру, он то пријави судији и лепо се не парује за наредна кола. Да сам ја организатор турнира у Сенти, за ове конкретне радње, ја бих играче "спаваче" казнио доживотном забраном играња на том турниру. Вероватно бих казнио и ове који су "ни криви ни дужни" на тај начин узели награду.

Е сад да разрешим заврзламу до краја. Кад боље пласирани играч дође на партију, а његов слабије пласирани противник преспава последње коло, пошто партија није играна, третираће се као реми, па ће овај први добити још пола бода Бухолца приде, изгледа за претрпљени душевни бол. Дакле, конкретним намештањем контумације играч скаче читав поен и скаче пола бода Бухолца гратес.

Кад сам већ ове ствари појаснио паде ми на памет и друга страна медаље која се појавила на Првенству Ниша 2007. Партија првог кола између Дарка Станковића и Мирослава Миљковића није играна јер бели није на време дошао на партију. Из неког разлога судије су резултат те партије "-:+" лажирали са "0:1", вероватно у фазону да би Дарко уредно наставио да игра турнир (ко да судија не може да одобри да контумацирани играч настави турнир). На крају турнира испоставља се да два Мирослава, Миљковић и Тошић, деле прво место са по 7½ поена и одлучивао је компјутерски средњи 1,1 Бухолц. Са пола бода више таквог Бухолца, велемајстор Тошић је покупио победнички пехар. Међутим, да судије нису лажирале наведени резултат, партија би се за Бухолц рачунала као реми, те би обојица имала једнак број и одлучио би пуни Бухолц где би Миљковић био поен бољи и узео би пехар. Епилог: лажирање резултата одузело је Миљковићу победнички пехар, вероватно и новац (ако су делили по Хорту), али му и донела зараду од једног рејтинг поена...