Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Обраћање јавности клубова и репрезентативаца Црне Горе

Обраћање јавности клубова и репрезентативаца Црне Горе

05.10.2013 / ВМ Ђукић, Никола (2543)

Обраћање јавности клубова Премијер лиге и репрезентативаца Црне Горе

Обраћање јавности клубова Премијер лиге и репрезентативаца

У Будви је 28. септембра отворено Првенство Европе у шаху за младе, које ће трајати до 9. октобра. У истом граду је од 24. до 27. септембра одржано Првенство Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху. Велика је част за све шахисте и шаховске раднике, па и за саму државу, што је Шаховском савезу Црне Горе (ШСЦГ) додијељена организација тих значајних манифестација. Циљ овог обраћања, нажалост, није промоција ових такмичења, већ жеља да се јавност упозна са основаном сумњом да су оба првенства злоупотријебљена ради стицања финансијске користи од НВО Потез из Никшића и НВО Центар за развој шаха из Београда, иза којих стоји актуелни предсједник ШСЦГ г. Владимир Шакотић. Умјесто да наш Савез заради поприлична средства од организације ових, изузетно профитабилних, такмичења, то је на нетранспарентан и незаконит начин омогућено поменутим НВО. Запрепаштени и огорчени чланови дољепотписаних шаховских клубова, позивају надлежне државне органе да испитају цијели случај, с обзиром на то да Управни и Надзорни одбор ШСЦГ нијесу на вријеме реаговали, иако су били обавијештени о свим спорним аспектима овог посла, као и о очигледном конфликту интереса код предсједника Савеза г. Владимира Шакотића и члана Управног одбора г. Миодрага Пријовића који, уз функције у Савезу, истовремено, први незванично, а други званично, воде НВО Потез (до организације Првенства практично непозната шаховској јавности).

Уговором склопљеним без одлуке Управног одбора и без јавног конкурса, сва права на организацију оба првенства су са ШСЦГ пренијета на НВО Потез за надокнаду од 25.000 еура. У Будви ће током првенства боравити близу 2.000 младих шахиста и њихових пратилаца и остварити преко 20.000 ноћења по изузетно високим цијенама (од 46 до 69 еура), од чега значајан дио средстава иде организатору (тачан износ није могуће утврдити без увида у уговор са хотелом, који није достављен Управном одбору ШСЦГ). Уз то сви учесници плаћају и немале уписнине, а ту су и други приходи (превоз учесника, организационе таксе, спонзори...), па ће остварени профит највероватније прећи износ од 200.000 еура. Имајући те податке у виду, јасно је да ће од читавог посла Савезу припасти миноран дио зараде, док ће већина профита завршити код НВО Потез и људи повезаних с њом. Недопустиво је да једна НВО приходује толика средства, те да велики дио добити остане неевидентиран, а самим тим и неопорезован, а да Савез, по слову нелегално склопљеног уговора, добије свега 25.000 еура.

Врло је споран и податак да учесници из Србије уплате врше у динарској противвриједности преко НВО Центар за развој шаха из Београда, чији је извршни директор супруга предсједника ШСЦГ, што је још један случај очигледног конфликта интереса. Дио новца на тај начин неће ни стићи до Црне Горе, а нејасно је ко је и кад донио одлуку да се и друга НВО укључи у овај посао. Сматрамо да су наведене радње незаконите и неморалне, а прије свега непоштене према ШСЦГ, према црногорским младим шахистима и родитељима а након свега и према нашој држави. Познато је у колико незавидној финансијској ситуацији се налази Шаховски савез. Организацијом ПЕ за младе дошли смо у прилику да зарадимо средства за функционисање Савеза у наредних неколико година. Та средства се пред очима јавности на дрзак начин преливају у приватне џепове. Позивамо надлежне државне органе да истраже наше сумње, те да на вријеме спријече било какве нелегалне радње.


ШК Мимоза Тиват
ШК Румија Бар
ШК Љубомир Ђурђић Бијело Поље
ШК Бијела Крушо Нискоградња
ШК Херцег Нови

ВМ Никола Ђукић
ВМ Милан Драшко
ИМ Блажо Калезић