Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Циклус за Првенство Србије

Циклус за Првенство Србије

29.03.2014 /   Андрејић, Владица (2245)

Моје виђење како треба да изгледа циклус за Првенство Србије.

Сматрам да је финални турнир Првенства Србије круна домаћег шаха и да шахисти заслужују квалитетан циклус и шансу да се нађу на том завршном турниру. Пре више од годину дана осмилио сам систем за који сматрам да је оптималан за наше услове. Овде ћу изложити своју визију правилника и покушати да образложим зашто мислим да је тако добро. Очекујем да се ШС Србије ухвати посла и што пре промени своје постојеће лоше правилнике.

Првенство Србије одржава се сваке године у термину предвиђеним Календаром такмичења ШС Србије. Првенство се игра по Бергеровом систему са 12 учесника. Право учешћа имају само држављани Србије који представљају Србију на ФИДЕ рејтинг листи.

Актуелни правилник који предвиђа 14 учесника захтева развлачење првенства на пуне две недеље, што је превише у данашњим условима. Првенство треба да задржи високи ниво, те сматрам оптималним да се игра са 12 учесника у 11 кола.

Директно право наступа одређује се на следећи начин. Прва тројица са претходног Првенства Србије. Прва тројица (не рачунајући квалификоване по претходној ставци) са рејтинг листе ФИДЕ (који представљају Србију) од 1. јануара (године у којој се одржава првенство) узимајући у обзир само активне (они који су одиграли бар једну рејтинговану партију у последњих годину дана) играче са те листе (у случају да играчи имају једнак рејтинг гледаће се претходне листе све док се не пронађе разлика). Првих шест играча са Полуфинала првенства Србије.

Потребна је дискусија у вези омладинског првака Србије. Ја лично мислим да омладинац место на финалном турниру мора заслужити преко полуфиналног турнира, али дозвољавам да други мисле другачије. Уколико се већина не слаже са мном, онда треба променити претходно тако што се омладински првак укључује директно, док се број квалификаната са Полуфинала смањује на пет. Оно што је битно је да се директни учесници знају већ на почетку године. Играчи који улазе по рејтингу морају имати тај рејтинг активан (без "i" од "inactive" на рејтинг листи), што значи да су одиграли барем једну рејтинг партију која је рачуната за неку листу у претходних годину дана. Ово ће спречити да се распис додатно компликује, што се на пример дешава сваке године директним стављањем неактивне Алисе Марић на списак учесница Женског првенства Србије.

У случају отказа неког од играча који се пласирао на основу рејтинга, резерва се позива из редова учесника Полуфинала првенства Србије (који су уредно одиграли турнир) који се нису пласирали, а на основу њиховог тадашњег рејтинга. У случају отказа преосталих играча резерве се позивају по редоследу са Полуфинала првенства Србије.

Сматрам да стара слава може да важи само на почетку, а да Полуфинале првенства Србије мора максимално бити испоштовано. Ако неко жели да игра Првенство Србије, а није директно пласиран, он мора отићи на квалификације. Тиме се спречавају лоше ствари, да неко седи кући и чека отказе да би ушао као резерва по рејтингу, уместо да својим учешћем појача састав квалификација, те пружи додатну шансу да се неко квалитетан појави на финалном турниру. Конкретни примери за прошлу годину су Бобан Богосављевић и Јована Ерић, или ове године Анђелија Стојановић, јер они су на финални турнир ушли без учешћа на квалификацијама захваљујући неочекиваним отказима. Битан детаљ је да у случају отказа директног учесника по рејтингу улази најбоље рејтинговани, али само из скупа оних који су играли квалификације. Та ствар постоји у Русији, а на актуелном Турниру кандидата постојало је слично правило које је директно слало двојицу по рејтингу, али само од оних који су играли Светски куп или Гран при циклус, што је уједно и био једини разлог што је Крамник учествовао на Светском купу, који је и освојио. На овај начин се решава питање Наташе Бојковић која не жели да игра Женско првенство Србије, тако да је поштено да место ње уђе нека по рејтингу, а не једна више са квалификација.

Полуфинале првенства Србије одржава се сваке године у истој календарској години кад и Првенство Србије, а завршава се бар 30 дана пре него што је предвиђен почетак Првенства Србије. Првенство се игра по швајцарском систему у 9 кола. Право учешћа имају само држављани Србије који представљају Србију на ФИДЕ рејтинг листи, а који се нису директно пласирали на Првенство Србије.

Алтернативно, може се размислити о 11 кола у 9 дана уколико је већи број учесника, рецимо већи од тридесет. Полуфинални турнир треба да буде шаховски празник, где ће све партије бити јаке у смислу да неће бити превелике разлике у рејтингу између противника.

Право наступа одређује се на следећи начин. Учесници претходног Првенства Србије. Играчи са рејтингом бар 2350 на било којој рејтинг листи ФИДЕ почевши од јулске листе за претходну годину. Актуелни омладински првак Србије. Актуелни кадетски првак Србије до 18 година. Актуелна првакиња Србије. Девет играча који су се пласирали са Четвртфинала првенства Србије. Један представник организатора турнира.

Потребна је дискусија у вези границе рејтинга за директан улазак на Полуфинале. Моја најбоља процена је 2350, али могуће је да су бољи бројеви 2400 или 2300, у зависности од тога шта се жели постићи.

Четвртфинале првенства Србије независно организују подручни савези. Са три таква турнира пласирају се по прва тројица, при чему се у случају отказа неког од пласираних то право даље не преноси.

Квалификације за аматере почиње од четвртфинала која ће организовати шаховски савези Београда, Централне Србије и Војводине, а на њима могу учествовати само играчи који у том моменту немају директног права наступа на Полуфиналу.

Женско првенство Србије има идентичну структуру као и Првенство Србије, с тим да право учешћа има само женски пол. Једина додатна разлика је да женске квалификације немају четвртфинале, већ је Женско полуфинале првенства Србије отворено за све заинтересоване.

Лично мислим да би овај систем значајно побољшао ситуацију у домаћем шаху и да би имали квалитетнију листу учесника за првенства државе. Слободно нам пошаљите коментаре, односно ваша размишљања на ову тему.