Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Ексклузивно: Повратак џедаја

Ексклузивно: Повратак џедаја

01.04.2014 /   Андрејић, Владица (2223)

Ексклузивни интервју са Небојшом Баралићем - Светлана Прудњикова се враћа шаху!

Ко је Светлана Прудњикова?

Светлана Александровна Прудњикова, рођена 18. марта 1967, је врхунска српска шахисткиња руског порекла. Наступала је под Руском заставом закључно са 1998. годином, а онда нам се десила сјајна ствар, Светлана је променила федерацију и нашла се на нашој рејтинг листи, где се и данас налази.

Репрезентативну каријеру је започела играјући за Русију, чије боје је бранила на две олимпијаде (Манила 1992 и Јереван 1996) и једном европском првенству (Дебрецин 1992). Напоменимо да је у Манили 1992. освојила златну појединачну медаљу на другој табли, а у Јеревану 1996. екипну бронзу. Након тога репрезентативну каријеру је наставила под нашим заставама (прво Југославије, а затим Србије и Црне Горе) од 2001. до 2005. Наступала је на три олипијаде (Истамбул 2000, Блед 2002, Калвија 2004) и три европска првенства (Леон 2001, Пловдив 2003, Гетеборг 2005). Ту вреди напоменути Блед 2002. и златну појединачну медаљу на другој табли, као и Пловдив 2003. где је освојила сребрну појединачну медаљу на резервној табли.

Појединачни резултати су такође импресивни. Освојила је два шампионата (1992 и 1998) Русије. Што се тиче наших женских шампионата, има две титуле (Херцег Нови 2000, Котор 2002) и једну вицешампионску (Херцег Нови 2001).

У нашим крајевима појавила се 1993. када је наступила за београдски Партизан. Велике клупске успехе доживела је играјући за земунски Агроуниверзал са којим је двапут освојила Европски екипни куп (Хале 2000 и Београд 2001) уз појединачне златне медаље (на трећој, односно четвртој табли). Затим прелази у београдски БАС за који је и одиграла своју последњу партију, 31. августа 2007. на Женској лиги Србије. Од тада јој на рејтинг листи стоји неактивни рејтинг од 2349 поена, а вреди рећи да је највећи рејтинг имала на јулској листи 2000. који је износио 2428.

Као што смо већ написали, од 2007. Светлана није играла шах, а главни разлог је тај што се посветила ћерци и њеној каријери. Њена двадесетогодишња ћерка, Тамара Чуровић је успешна српска тенисерка. Тамара се тренутно налази на 503. месту светске WTA листе у синглу, односно на 211. месту у дублу (најбоља позиција у синглу била јој је 394. прошле године).

Ексклузивна вест!

Како Перпетуал из поузданих извора сазнаје, Светлана Прудњикова се враћа шаху! Сигурно се питате ко је заслужан за повратак ове шаховске величине, а одговор је једноставан, у питању је Небојша Баралић, у шаховском свету познат као Бум-Бум, а мање познат као кнез Баралија, најбржа рука Драгачева и капетан Леши.

Перпетуал: Бум-Буме, ти си председник шаховског клуба Јелица из Горачића. Од самог оснивања клуба, женска секција се бори за титулу и увек је главни конкурент био београдски БАС.
Н.Баралић: Да, на свом прволигашком дебију, 2010. године било је неизвесно до краја, а нажалост заузели смо друго место. Међутим, титулу смо коначно дочекали прошле године!

Перпетуал: Пре две године твоја ударна табла, Анђелија Стојановић, прешла је у редове БАС-а, а сада је то учинила Јована Војиновић?
Н.Баралић: Да, Јована је напустила клуб.

Перпетуал: Да ли преузимањем "твојих" шахисткиња БАС има веће шансе да дође до титуле? Н.Баралић: Нисам сигуран, вероватно ће и ова лига бити неизвесна, јер већ смо ангажовали појачање "из противничких редова" за одбрану титуле. Боје Јелице ове године браниће Светлана Прудњикова, некадашња чланица БАС-а!

Перпетуал: Дакле, наступаћете у саставу: Наталија Жукова, Светлана Прудњикова, Марија Ракић, Јована Ерић, Мирјана Марић и Тамара Кезеле.
Н.Баралић: Тако је, то је тренутна екипа, али до лета може бити још неких изненађења.

Перпетуал: Увек загонетан?
Н.Баралић: Пријатељи смо, знам да се то неће објавити... Покушавамо да оженимо нашег пријатеља са репрезентативком једне успешне европске шаховске репрезентације. Онда промена федерације, домаћа играчица, Јелица, наша репрезентација...

Перпетуал: Прошле године вратио си великог сенсеија Ивана Марковића у шаховску арену кроз ШК Јелица, након осам година шаховске апстиненције. Ове године враћаш Светлану Прудњикову. Шта је следеће, Гари Каспаров у Јелици?
Н.Баралић: То никако, Дебрецин се не заборавља! Али један наш шаховски великан је рођен близу планине Јелице, а тренутно није активан...

Перпетуал: Љубојевић?
Н.Баралић: :-)
(Одговора није било само осмех!)

Перпетуал: Буме, хвала ти на овој ексклузивној информацији, а ми се видимо ускоро на Купу Ректора.
Н.Баралић: Нема на чему. Искористио бих прилику да позовем све шаховске љубитеље да крајем маја дођу на Шаховски сабор у Горачићима.