Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Правда за екстрахонораре, дан други

Правда за екстрахонораре, дан други

02.04.2014 /   Андрејић, Владица (2223)

Јуче смо ускомешали јавност објавом о бојкоту Шампионата Србије, али...

Прошле недеље схватио сам да нисам никакав Перпетуал чланак написао у последњих седам месеци. Зато сам се, иако затрпан професионалним обавезама, хиперактивирао и написао четири текста, а све у склопу прославе великог празника. Подсетимо се најпре ранијих празничних вести, које су остале забележене у архиви сајта.

01.04.2009 /   Андрејић, Владица (2223) : Просветно првенство Европе
01.04.2011 /   Андрејић, Владица (2223) : Шири спискови репрезентације
01.04.2012 /   Андрејић, Владица (2223) : Повратак Гарија
01.04.2013 /   Андрејић, Владица (2223) : Како разоткрити преваранте
01.04.2014 /   Андрејић, Владица (2223) : Шахисти бојкотују, правда за екстрахонораре!

Овога пута дотакли смо се теме екстрахонорара на шампионатима Србије. Већина ствари у спорном тексту "Шахисти бојкотују, правда за екстрахонораре!" је истина. По први пут су укинути екстрахонорари на шампионатима Србије, а то је раја сазнала тек кад су шампионати расписани. У последње три године минимални хонорари на шампионату износили су 15000 динара, а на женском шампионату 10000 динара.

Мени се лично не свиђа институција екстрахонорара, поготово не на шампионатима државе. Ту се залажем за равноправност свих учесника, а ко је бољи играч нек покаже на лицу места и нек освоји боље место и већу награду. Наравно, залажем се и за то да је број награда једнак броју учесника, тако да ипак нешто добију сви учесници. Сваком према заслугама.

Изгледа да нема ништа од бојкота. Сви осим Ивана Иванишевића прихватили су позив (деветорица без екстрахонорара укључујући и актуелног шампиона Србије Богосављевића), тако да ће на Шампионат ући једна резерва.

Надамо се да ће прва резерва, наћи мало времена да ипак одигра Шампионат поред напорних припрема селекције Туниса за Олимпијаду у Тромсеу. Није мала ствар спремати Туниског броја седам са рејтинг листе за наступ у репки. Такође се надамо да ће Нишки ФИДЕ мајстор и потпредседник Туниског шаховског савеза, Jawhar Ben Fredj, заблистати пуним сјајем на свом другом званично рејтингованом турниру у животу, и да ће тако поправити својих муком стечених 2307 рејтинг поена, не би ли се мало разликовао од свог колеге по титули!

Срећан празник свима и будите обазриви следећи пут, а ја се надам да нећу чекати годину дана до писања наредних Перпетуал текстова. Живели!