Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Правда за екстрахонораре - бојкот!

Правда за екстрахонораре - бојкот!

07.04.2014 /   Андрејић, Владица (2223)

Ипак је дошло до бојкота, а крњи шампионат се игра...

За први април дохватили смо се озбиљне теме екстрахонорара за учеснике шампионата. Текст "Шахисти бојкотују, правда за екстрахонораре!" била је једна паралелна стварност, не тако немогућа, што потврђују многи наши читаоци који су се упецали. Касније смо демантовали тај сценарио кроз текст "Правда за екстрахонораре, дан други", али прича се ту не завршава.

Свих четрнаест учесника Шампионата Србије 2014 окупило се синоћ у хотелу Патриа у Суботици. На почетку техничке конференције уручени су турнирски правилници и званично питање било је има ли каквих примедби. Актуелни шампион Богосављевић је упитао зашто је из правилника изостављен члан о екстрахонорарима. Након мука у сали, штурих објашњења и заташкавања те теме наставило се читањем правилника. Када се отпочело са ивлачењем турнирских бројева и ред дошао на Богосављевића, он је изразио незадовољство и потребу да се седне и разговара о озбиљном проблему и неправди око расподеле екстрахонорара. Одбио је да потпише правилник и уследила је расправа...

Покушаћу да објасним неке ствари и суштинске проблеме. Распис шампионата објављен је пред сам крај последњег квалификационог турнира са тим спорним детаљима везаних за екстрахонораре. Од 2007. од кад постоји Шампионат Србије било је екстрахонорара за све, увек су играчи до 2500 рејтинга добијали неке парице, минималац је износио 6000, 8000, 13000, 13000, а на последња три 15000 динара. Неко је уложио свој новац да игра квалификације, да би у случају позитивног исхода то рефундирао кроз очекивани екстрахонорар. Да је тај неко знао да ће се екстрахонорари укинути можда не би ни играо квалификације!

Увек је најнижа постављена граница износила 2500 рејтинг поена, а сада је неко ад хок све то подигао на великих 2550, а све људе испод тога прогласио за најнижу касту. Погледајте парадокс, на актуелној рејтинг листи Поповић има 2540, а Лајтхајм 2539, односно један бод мање; међутим, Поповић добија 30000 динара јер је на прошлој листи имао 2550+, а Лајтхајм добија 0 (НУЛА) динара! Нема се пара (сг су паре скупе, сг је оскудација), кажу! Па како онда за неке има, а за неке нема? За брамане има 50000 динара, за кшатрије 40000, за вајшије 30000, док за шудре и парије "организатор сноси путне трошкове у висини аутобуске карте од места пребивалишта до Суботице и назад"! Нема пара, у реду, али онда процентуално смањите хонораре, рецимо 50% мање у односу на прошлу годину. Ово је безобразлук! "То је неправда, права неправда!", рекао би Калимеро!

А зашто пара нема? Дужност председника савеза је да институцији пронађе спонзоре и донесе новац, а не само да пресипа новац из буџета из шупљег у празно. То вам је као кад Толе Караџић, председник фудбалског савеза Србије, каже како је та организација финансијски стабилна, а не постоји фудбалски савез у Европи који није финансијски стабилан, сигурне паре стижу из УЕФА, ФИФА, ТВ права... А наш председник савеза, јадан, барата само са средствима из буџета.

Могао би наш председник из малог џепа да извуче те паре. Сетите се само финансијског извештаја са Екипног првенства Европе у Новом Саду... Не можете да се сетите? Управо тако! Сетите се како је наш председник узурпирао изборе у Војвођанском шаховком савезу и потпуно нелегално и на силу постао председник ШС Војводине. Сетите се како је након испадања његове и екипе потпредседника из лиге декретом проширио ту лигу за два места и декретом обзнанио да обе екипе остају у лиги! Шта да кажем, том човеку није место на врху, него на дну, иза решетака...

Челници ШС Србије су појаснили у Суботици да Шампионат може да се игра и са шест играча двокружно и да неће зарад ситних интереса двојице или тројице играча да мењају своје одлуке! Сви играчи морају бити срећни што им они уопште и организују Шампионат, а коме се не свиђа може да иде кући. Богосављевић и Миљковић нису наишли на подршку осталих учесника, сем што је Лајтхајм одржао говор и указао на конкретне проблеме, али ипак прихватио да игра на Шампионату.

Након додатних размишљања о бахатом ставу челника савеза, који су ту зарад себе самих, а не зарад шахиста, Богосављевић и Миљковић који су дошли са жељом да играју на Шампионату, касно синоћ одлучили су да ипак не играју на истом, иако је техничка конференција била готова и извучени турнирски бројеви. Обавестили су главног судију о својој одлуци и отишли кући!

Јутрос је судија окупио играче и поново су извукли нове стартне бројеве. Хммм правила заправо налажу да се игра како је извучено, два играча ће се брисати из табеле, а двојица ће ићи у бај скоро свако коло, али кога је брига за правила. Добили смо нови правилник, мање учесника, краћи турнир. Таман посла да су још звали Ацу Ковачевића као резерву, коштао би их 30000 динара нето, плус дневнице и пансионе за два дана више...

Уживајте у праћењу Крњег шампионата Србије 2014... ако имате довољно јак стомак...