Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Правда за екстрахонораре - исечци

Правда за екстрахонораре - исечци

09.04.2014 /   Андрејић, Владица (2223)

Преносим текстове из Политике од понедељка и уторка, а ту је и коментар Милана Божића...

01.04.2014 /   Андрејић, Владица (2223) : Шахисти бојкотују, правда за екстрахонораре!
02.04.2014 /   Андрејић, Владица (2223) : Правда за екстрахонораре, дан други
07.04.2014 /   Андрејић, Владица (2223) : Правда за екстрахонораре - бојкот!

Преносим текстове из Политике од понедељка и уторка, а ту је и коментар Милана Божића...

И шампион избрисан са листе хонорара, Политика 07.04.2014

Бранићу титулу првака Србије у Суботици иако сам сврстан у групу учесника којима су одлуком руководства ШСС одузета досадашња права и на минималну надокнаду

Желим да изнесем своју огорченост расподелом награда и хонорара учесницима Првенства Србије за шахисте, које се управо одржава у Суботици. Не говорим о укупном износу новца, мањем него прошле године, јер знам да је то последица општег стања у друштву. Схватам да је тешко прикупити средства. Моје примедбе су упућене искључиво на начин њихове расподеле на награде и хонораре, као и на расподелу хонорара.

Председник ШС Србије и Извршни одбор ШСС су 20. марта одлучили да постоје хонорари само за играче изнад 2.550 рејтинг-поена, иако су до сада сви учесници имали право на хонорар, а најмањи је, за рејтинг нижи од 2.500 поена, износио 15.000 динара на претходна три шампионата. Нико не бежи од тога да играчи са вишим рејтингом добију већи хонорар, али сви учесници имају трошкове током такмичења и коректно је да добију макар основну надокнаду. Ако је намера била да се некима потпуно одузме то право, требало је на време обавестити играче, да одлуче хоће ли при таквим условима одвојити време за квалификације и припреме.

Постојећи новац могао је да буде распоређен само на награде, без хонорара. То би стимулисало борбеност, ставило резултат у први план и донекле би било неправедно према играчима који нису у ситуацији да се боре за награде. Могао је новац и да се расподели на награде и хонораре, али не овако, произвољном одлуком о граници испод које нема никакве надокнаде.

Посебан је апсурд да ни ја, као актуелни шампион Србије, немам право на хонорар, ако он већ за друге постоји. Да га нема, свакако не бих тражио посебан статус као прошлогодишњи победник. Ако желимо да шампионат Србије буде престижно такмичење, да учесници друге обавезе подреде овом турниру и да се окупе најквалитетнији, треба да се поштују сви. Мислим да је онда природно да се поштује и бранилац титуле и зато сматрам да треба пре осталих оштећених да се огласим. Зашто би се неко ове године борио да постане шампион ако ће га догодине третирати као мене, или можда још горе?

Упркос свему, одлучио сам да играм у Суботици, јер волим своју земљу и спорт који сам изабрао за професију. Јер, сматрам да својим шаховским противницима – које поштујем – дугујем прилику да ми у борби одузму титулу, а ја ћу се спортски борити да је задржим. Најзад, дугујемо сви ми шахисти јавности Србије да има јако и занимљиво првенство. Ја ћу се на тај начин одужити и својим навијачима, до којих ми је такође веома стало. Од првог шампионата Србије као независне државе то ми је такмичење било најважније и нећу ни сада одустати од принципијелних ставова због једне лоше одлуке руководилаца Шаховског савеза Србије

Бобан Богосављевић, велемајстор


Богосављевић на техничкој конференцији

Инцидент уочи почетка Првенства Србије, Политика 08.04.2014

После расправе на техничкој конференцији, велемајстори Бобан Богосављевић и Мирослав Миљковић напустили турнир, први пут 12 уместо 14 учесника

Првенство Србије за шахисте почело је инцидентом на техничкој конференцији, после чега је списак први пут сведен на 12, уместо досадашњих 14 учесника. Примедба браниоца титуле Бобана Богосављевића на одузимање досад постојећих хонорара делу учесника са рејтингом испод 2.550 поена изазвала је расправу са руководиоцима Шаховског савеза Србије, а потом и одустајање велемајстора Бобана Богосављевића и Мирослава Миљковића.

Зашто смо одлучили да не играмо

Желимо да објаснимо јавности одлуку да не играмо на Првенству Србије, донету на техничкој конференцији у Суботици, вече уочи почетка. Читаоци „Политике” су дан раније упознати са нашим ставом о решењу ШС Србије да се први пут одузму хонорари делу учесника. Исти проблем смо изнели на техничкој конференцији, очекујући разумевање колега и руководилаца ШСС.

Учесници турнира су се поделили на оне који су одлуком о расподели хонорара имали директне материјалне користи и оне који су остали без хонорара, али из разних разлога сматрају да им је то прихватљиво. У трећој групи су потписници овог текста и велемајстор Борко Лајтхајм, који се принципијелно поставио, али није одустао од турнира.

Иако смо били спремни да играмо и без хонорара, за коначну одлуку смо се определили због односа челника Шаховског савеза Србије према нама као играчима и људима, а посебно према актуелном шампиону државе и државном репрезентативцу. Цитираћемо само нешто од онога што су рекли: „Шампионат може да се игра и са шест играча двокружно, или не мора уопште да се игра, нећемо зарад ситних интереса двојице или тројице да мењамо своје одлуке”. „Будите срећни сто је шампионат уопште организован. Ко хоће може да иде кући, савез нема пара и у неким периодима је имао искључену струју”.

Велемајстору Бобану Богосављевићу, шампиону државе и репрезентативцу који је учествовао на седам ранијих шампионата, речено је да се „опрости од репрезентације и подршке и помоћи Савеза”.

Као особе које желе да задрже лични интегритет и достојанство, сматрали смо да не треба да играмо када је организатору свеједно колико ће учесника бити, хоће ли прошлогодишњи шампион играти или не, а посебно када нам се пре турнира саопште претње. Жао нам је навијача који ће остати ускраћени због недостатка професионалног и моралног разумевања свемоћних челника савеза, чији су ставови непомирљиви са здравим разумом, логиком и досадашњом праксом шампионата Србије.

Бобан Богосављевић, велемајстор
Мирослав Миљковић, велемајстор

Стигао нам је коментар Милана Божића, па га и објављујемо...

Коментар, Милан Божић, Ваљево, 08.04.2014

Поштовани Владице и непоштовани шахисти, иако немам обичај да коментаришем шаховска збивања, бар не јавно, ови коментари на Перпетуалу ми дају инспирацију па не могу да останем по страни. Можда као део клуба који се није баш прославио у I Лиги Србије (односом према појединим играчима и обавезама) и немам право да пуно брбљам али имам право као појединац да дам потврду невиђених дешавања у нашем шаху. Дрскост и разбојништво функционера Савеза била ми је сфера интересовања неколико година и покушао сам да им бар загорчам живот и пореметим задовољство уживања (пре свега материјалних) у привилегијама које су сами одредили и озаконили шаховским прописима. Није ми само јасно зашто у њиховом уживању учествују наши најбољи шахисти. Ова прича око шампионата и екстрахонорара никада не би видела светло дана да у њима не учествују шахисти који ће увек наћи изговор зашто прелазе преко свега и пристају на шаховски садомазохизам. Није ово први пут да Копања, Вукотић, Влаховић, Манојловић ... харају шаховском сценом пројектима и организацијом шаховског живота на нивоу пећинских људи али увек добију потврду шахиста: ако сте, само да сте ви нама живи и здрави и да сте ту где јесте јер без вас ми смо ништа а са вама смо бар дупло ништа. Е сад, кад имамо подршку оних који би требало као доктори, професори или радници у фирмама да генерализују штрајк свих шаховских збивања, онда и овај шампионат има легитимитет нормалног. Зато мојим шаховским колегама од срца желим пријатно дружење и разглабање о шаховским приликама код нас са доживотним и постдоживотним функционерима Савеза. Да не заборавим још, молио бих уредника овог сајта да не спомиње Европски у Новом Саду док се не усвоји финансијски извештај са истог јер нема смисла причати о нечем што не постоји. Срећан нам одмор функционера у Суботици !!!

Извештај? Милане, не знам о чему причаш, па извештај не постоји ;)