Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Осврт на други викенд Прве црногорске лиге

Осврт на други викенд Прве црногорске лиге

17.09.2014 /   Балшић, Веселин

Веселин Балшић је дао своје виђење у вези Прве црногорске лиге...

ОСВРТ НА ДРУГИ ВИКЕНД I ЦРНОГОРСКЕ ЛИГЕ

Према усвојеном календару такмичења, у времену 12-14.09.2014. године одржан је други викенд (IV-VI коло) И црногорске лиге.

Организатор је промијенио мјесто (салу) одржавања лиге, па је тако умјесто хотела „Подгорица“, гдје су услови били добри, други викенд одржан у хотелу „Сити“, такође у Подгорици.

Ипак, услови за игру у овој Сали су били врло лоши. Првог дана (IV коло) сви столови су били постављени у једној малој Сали, тако да је играчима било врло тешко да оду до тоалета. Посматрање партија од стране капитена и гледалаца било је немогуће. У току кола неко је примијетио да до те сале такође постоји још једна (мања) сала, па су два наредна кола одиграна у мало бољим условима, јер је један меч пребачен да се игра у овој другој, мањој Сали.

Иако се играло у подрумским просторијама, у једном тренутку је над једном таблом почела да капље некаква вода. Судије су брзо реаговале и ту партију су пребациле на безбедније мјесто.

Није необично да се, из оправданих разлога, промијени сала за игру, али је неозбиљно од стране организатора (вд ген секретара), да се поједине екипе о тој промјени обавијесте само дан раније. Такође, врло је неозбиљно да се већ раније, правилником одређена сатница мијења. Зашто је требало V коло да почне сат времена раније? Да ли „они“ знају колико проблема са том промјеном почетка кола све капитене и играче доводе у незгодну ситуацију?

На почетку IV кола, предсједница Савеза (директор такмичења) је дала одређено оправдање због чега није присуствовала првом викенду –и како она, ето није ни знала да је директор турнира, и да је појединци (првенствено се мисли на мене) због тога прозивају... То су обичне глупости. Уопште нијесам прозвао г-ђу Ангелину због тога. Само сам, у загради написао њено име, као директора турнира. Када будем одлучио да је јавно прозовем, то ћу урадити са далеко више стила, служећи се искључиво аргументима и само истином. И за тако нешто биће ми потребно више наставака. Наравно, уколико до тада не будем забрањен за писање, објављивање и читање...

Примједба у вези директора турнира (која је оправдана) односила се на вд ген секретара, Младена Поповића, који је именовану уписао као директора турнира. Да ли је то вд ген секретара урадио због површности у раду или је можда желио да скупи који поен код предсједнице, заиста не знам. Али, то није ни битно. Направио је грешку. Зашто није за директора такмичења одредио некога од чланова УО, који су били ту сво вријеме (Никола Ђукић), или једноставно није морао ни уписивати тај податак.

Мало је необично да се предсједница правда да је била „необавијештена“. Она, која се у све мијеша, а нарочито у судијску организацију, у рад Одбора судија, у надлежности предсједника Одбора судија (ИА Игор Вујачић) –није упућена у основне ствари врло важног такмичења. Мишљења сам да јој је ово непотребно правдање само аутогол.

И још један, занимљив догађај десио се на такмичењу. Одбор судија је, након што је Бранка Милашиновић одустала од даљњег ангажмана у својству судије (вјероватно је и сама схватила да јој није мјесто у Сали за игру), одредио да главни судија буде ФА Чедомир Вујачић. И ништа страшно ту неби било, јер је наведени судија годинама судио оваква такмичења.

Ипак, подсјећања ради, на почетку рада овог Савеза, УО је изабрао Одбор судија, гдје је Бранка Милашиновић једноставно инсталирана на функцију члана Одбора (наравно –на предлог предсједнице Савеза, и гдје се вјероватно Бранке нико од чланова УО (као судије) ни сјетио неби, а камо ли да је предложи за то мјесто). Одмах на почетку, Бранка је почела да спроводи своје идеје (да ли само своје?), да она пише нови правилник о судијама (ех колико ту глупости има), да одређује ко ће и шта да суди.... Једноставно, она је постала алфа и омега у Савезу, а не само у судијској организацији. Предсједник Одбора судија, ИА Игор Вујачић, се поред ње апсолутно није питао ништа.

И тако, она одмах на почетку своје „владавине“, донесе одлуку да убудуће, због конфликта интереса, Лидија Благојевић не може да суди гдје јој игра кћерка Тијана и супруг Драгиша. То се исто односило и на Чедомира Вујачића –не може да суди гдје игра његов син Игор. Јер, то је –конфликт интереса...

Наравно, одмах се створила велика полемика између Лидије и Бранке (потпомогнуте Ангелином). И као резултат свега тога –Лидија је одлучила да до даљњег не суди никакве турнире у организацији ШСЦГ.

И сада, Савез ипак одреди Чедомира Вујачића да буде главни судија I ЦЛ. Сада нико више не помиње „тај“ конфликт интереса. А Чедомир Вујачић, осим што му син игра на том такмичењу, је алфа и омега ШК „Зета“, која наступа на овом такмичењу. И није само он у конфликту интереса. Други судија, млађани Петар Ђурић се налази у основном саставу екипе ШК „Котор“. Нестварно, али истинито. Екипа ШК „Котор“ ће сигурно бити међу три првопласиране, и тако ће и судија Ђурић освојити медаљу. Наравно, за овај пропуст са Ђурићем крив је вд ген секретара.

Након VI одиграних кола екипа ШК „Црногорац“ је практично обезбиједила прво мјесто и прелазак у Премијер лигу. Врло су озбиљно и одговорно схватили ово такмичење, и заиста ништа не препуштају случају. За друго мјесто и такође прелазак у Премијер лигу највеће шансе (због распореда) има екипа ШК „Котор“, док ће се екипе ШК „Зета“ и ШК „Морнар“ борити за освајање трећег мјеста. Што се борбе за опстанак тиче, највјероватније ће задње, девето мјесто заузети екипа ШК „Зора“ и преселити се у II ЦЛ. Иако су им остали мечеви са екипама са самог зачеља (директни конкуренти), по мом мишљењу ипак имају мале шансе за опстанак.

Овдје бих истакао, на основу онога што сам видио и чуо, врло добар однос према свим судијским обавезама млађаног Петра Ђурића. Именовани би, уз мало више праксе могао постати добар и захвалан судија за сва такмичења.

Након објављеног осврта после првог викенда, доста шаховских љубитеља ми се јавило. Наравно, појединци су врло позитивно оцијенили наведени коментар. Ипак, било је и шаховских заљубљеника који су негативно оцијенили наведени коментар. Појединци сматрају да било какав коментар ако се објави, да је то одмах удар на институцију, на ШС ЦГ. Изгледа да се појединци поистовјећују са ШС.

Примједбе које сам навео односиле су се искључиво на рад и пропусте вд ген секретара, и ни на кога више, а поготово не на ШС ЦГ.

С обзиром да су појединци изнијели коректно (и конкретно) шта им се не свиђа, остаје ми да им поједине примједбе мало детаљније објасним:
-Такмичење је било слабо медијски пропраћено. У односу на раније организовано полуфинале сениорског првенства -које је било добро испраћено од стране штампаних и електронских медија, овдје је само један дневни лист извијестио о наведеном такмичењу. А ово такмичење је било квалитетније од наведеног. Можда одговорни из Савеза немају добру „прођу“ код медија, али успоређујући турнире које организује НВО „Дијагонале“, на челу са г-ђом Радмилом Милошевић и ове које организује Савез су неупоредиве, у корист НВО „Дијагонале“.
-Недолазак главног судије на такмичење, по мени је скандалозно. Ово је, по мени, највећа грешка коју неко може да учини. Иако појединци покушавају да све то објасне као „неспоразум“, за мене је то неприхватљиво. Колико сам упознат, вд ген секретара једноставно није (иако се договорио са судијом) истог обавијестио о томе да је одређен за наведено такмичење. То је крајње неозбиљно и неодговорно.
-За мене је неприхватљиво да се за такмичење одређују судије које немају лиценце. Можда Савез заиста има добре односе са ФИДЕ, и можда им нико неће правити проблем у вези тога, али је неприхватљиво да се прави било какав уступак (било којем судији) по том питању. Рок за пријаву судија ради добијања лиценце био је до 25.11.2012. године. Значи, овдје се не ради о неком малом кашњењу судија за добијање лиценци, већ о огромном кашњењу од скоро двије године. Да ли то значи да смо ми, који смо на вријеме све то изрегулисали, најобичнији павијани? Да ли у Савезу праве разлику између одговорних и неодговорних судија?
-Једна особа ми је рекла да је полуфинале сениорског првенства било добро организовано, и да „ове“ из Савеза неоправдано прозивам. Нијесам имао намјеру да износим пропусте са тог такмичења, али, кад ме већ прозвао...
На наведеном такмичењу судије нијесу користиле одговарајући сат за ДГТ табле. Разлог –судија не умије да подеси тај шаховски сат. Сво вријеме такмичења, судија је погрешно „водио“ други критеријум (Бухолц). Наиме, умјесто тог критеријума, судија је ставио неки други критеријум (ваљда збир свих бухолц поена). И када се турнир завршио, тај критеријум је остао. Тек дан након завршетка турнира исправљена је та грешка. Сва срећа што тај критеријум није одлучивао, а било би весело. Приликом уношења партија, није се водило рачуна да се уноси цијела партија. Имао сам прилике да видим формулар само једне партије (играч се нешто жалио и показао ми формулар). На том формулару је било уписано 45 потеза, а лице које је вршило унос партије је унијело само 31 потез. Скоро 50% мање. Могу да претпоставим шта би се све установило када би се прегледали сви формулари и успоредили са оним што је заиста и унешено. Разлика би била огромна. На огласној табли се налазило објашњење ко се пласирао и по ком основу на државни шампионат. И тамо стоји да се ГМ Драшко пласирао на шампионат по једном критеријуму, а онда, испод тога се налази као резерва по некаквом другом критеријуму. Врло неозбиљно. Ове пропусте многи играчи нијесу примијетили, али сви који се баве организовањем шаховских турнира или суђењем, свакако јесу. Тако је то када неко организује такмичење а то ради неозбиљно, неодговорно и површно. Игор Вујачић и ја смо организовали и судили два такмичења (за вријеме Радне групе), и оба такмичења су била одлично организована, и без икаквих примједби. Наравно, и ту је био један приговор, од стране Бранка Мандића. И шта је урадио ШС ЦГ? До данашњег дана није урадио ништа по том питању. -Марко Марковић је 17 година обављао дужност ген секретара, и све обавезе је обављао врло коректно. Сви ови пропусти се неби десили да је Марко био организатор. Садашњи вд ген секретар се не може, у организцији такмичења, са њим упоредити ни по којем питању.

Веселин Балшић