Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Четири мјесеца рада (новог) Савеза

Четири мјесеца рада (новог) Савеза

30.09.2014 /   Балшић, Веселин

Веселин Балшић коментарише извештај председнице ШС ЦГ. Напоменимо да Перпетуал само преноси текст и нема неки став поводом написаног...

ЧЕТИРИ МЈЕСЕЦА РАДА (НОВОГ) САВЕЗА

Нијесам имао намјеру да износим свој суд о раду Савеза у протеклом периоду, али након објављене информације на сајту Савеза, од стране предсједнице, ипак сам одлучио да дам своје виђење рада Савеза и да изнесем позитивне и негативне стране у раду Савеза. Сада, када је завршена Премијер лига, сматрам да је право вријеме за то, јер овај коментар никога неће ни на који начин реметити, штетити му или га на било који начин ометати.

На почетку, да не испадне да само критикујем рад Савеза, желим да похвалим одређене добре потезе које је ново руководство Савеза повукло:

-регистрација Савеза у Управи за спорт
Заиста је невјероватан податак да Савез од 1996. године ради нерегистрован у Управи за спорт, само на основу потврде коју је издао министар спорта. Иако за овај „подухват“ није требало много рада и труда, ово сматрам као добар потез које је учинило руководство новог Савеза.

-нова иницијатива о градњи „Куће шаха“ у ХН,
Добро је што се опет почело причати о тој шаховској кући. Лично, нијесам баш неки велики оптимиста, али је добро да се поново покуша нешто направити. За почетак, довољно, али видјећемо даље шта ће бити.

-састанак Зоне 1.5 у Новом Саду
Иако предсједница, у свом извјештају, није поменула дводневни састанак Зоне 1.5 у Новом Саду, гдје су били присутни предсједници пет федерација и предсједник ФИДЕ Кирсан Иљумжинов, такође сматрам као добар потез новог руководства.

-добри услови за игру на полуфиналном турниру
Заиста, на полуфиналном првенству, које је организовано у хотелу „Рамада“ у Подгорици, услови су били изванредни. Велика, климатизована сала за игру, одлично освијетљена, велики столови, удобне столице..., све што играч може пожељети. На жалост, на том турниру је било непотребних пропуста, које сам врло прецизно објаснио у тексту „Осврт на други викенд I ЦЛ“

-изузетна посвећеност раду
Сматрам да ниједно шаховско руководство (предсједник + канцеларија) није толико радило, тј толико времена проводило у канцеларији као ово. За то им свакако треба одати признање, а сад –да ли је требало толико времена проводити, то је већ друго питање.

Мишљења сам да су ови потези којим се Савез може похвалити и што им се свакао мора признати као позитивно у досадашњем раду.

Што се тиче „наличја“, (како каже наша предсједница: „.. сви добронамјерни савјети, критике, сугестије, предлози и конкретна помоћ добродошли и потребни…”) почећу од текста који је објављен на сајту Савеза (и на ШХ):

Сајт ШС Црне Горе, 12.09.2014

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Након 4 мјесеца од преузимања дужности руковођења савезом ново руководство шаховског савеза Црне Горе жели да информише јавност шта је све у протеклом периоду урађено. Истичемо изузетну међународну активност након које је услиједио и низ међународних догађаја на којима су учествовали шахисти из Црне Горе а по позиву организатора. Но, кренимо редом. Црну Гору су посјетили кандидати за предсједника ФИДЕ господин Кирсан Иљумжинов и свјетски шампион у шаху Гари Каспаров. Осим њих, угостили смо и савјетника предсједника ФИДЕ Берика Барабајева, потпредсједнике ФИДЕ Бориса Кутина и Али Нихат Јазићија, као и члана борда ЕЦУ -а Јона Добраеануа.

У реализацију програма ових посјета и прес конференција имали смо изузетну подршку Управе за младе и спорт, као и Црногорског олимпијског комитета , са којима смо имали и имамо константну комуникацију. Као и представника Општине Никшић, Општине Цетиње, Шаховског клуба Будућност, Шаховског клуба Омладинац, Шаховског клуба Цетиње, Шаховског клуба Никшич, Шаховског клуба Румија из Бара. Једна од пратећих манифестација била је и симултанка коју је на Цетињу одиграо велемајстор Никола Ђукић.

У остваривању многих међународних контаката помогао нам је и Горан Томић, уредник Шаховске хронике.

Осим наведених посјета имали смо и имамо сталну комуникацију и са осталим високим званичницима ЕЦУ-а и ФИДЕ, представницима судијске и тренерске комисије, предсједницима Шаховских савеза окружења и Европе. Као плод такве сарадње црногорски шахисти учествовали су као гости органзатора на међународним турнирима и то:

ИМ Лука Драшковић на појединачном првенству Србије у Новом Саду, Србија Тијана Благојевић на појединачном првенству Европе у Пловдиву, Бугарска Стефан Мијовић и Предраг Никач на међународном турниру у Араду, Румунија Душан Лекић на појединачном првенству Медитерана у Грчкој

Такође, успјели смо да обезбиједимо да један наш судија представља Црну Гору и суди на Олимпијади у Тромсу, што за једну малу земљу представља велику част. У реализацији ове идеје помогао је Горан Томић и Борис Кутин. Овом приликом им се захваљујем на изузетној сарадњи и помоћи.

За разлику од прошле године и учешћа на првенству Европе, на Олимпијади у Норвешкој, Црну Гору су репрезентовале и женска и мушка репрезентација Црне Горе. Правовремено су обезбијеђена средства а организоване су и двије пресс конференције поводом одласка репрезентативаца на ово велико такмичење. Такође, прије поласка репрезентација се окупила у Никшићу, организован је испраћај. Посебно нам је драго да је женска репрезентација у потпуности оправдала указано повјерење. Резултати које су оствариле Александра Миловић и Марија Стојановић су сензационални.

Организована су сва такмичења из Календара за 2014. годину у предвиђена за протекла 4 мјесеца и поред тога што је ново руководство преузело дужност средином године, па је имало изузетно мало времена за успостављање организационе структуре и обезбијеђивање средстава. Брзопотезно првенство Црне Горе у Никшићу било је једно од до сада најмасовнијих, јаког састава, а организовано је уз изузетну подршку општине Никшић, Шаховског клуба Никшић и Шаховског клуба "Елекртопривреда". Дио средстава од уписнина уплаћен је фондацији "Анто Рмуш". Даље, омладинско и пионирско првенство у Пљевљима организовано је у сарадњи са Шаховским клубовима из Пљеваља а непосредно пред његово одржавање Пљевља је посјетио радни тим Шаховског савеза Црне Горе. Посјету су пратиле локалне новинске, радио и телевизијске станице, а разговарало се и са представницима локалне управе. Успостављени су нови стандарди у организацији када су у питању услови за игру, прије свега сале у којима се одржавају такмичења. Тако је полуфинале првенства Црне Горе одржано у Сали Хотела Рамада гдје су обезбиједјени услови за игру на високом нивоу.

Започета су такмичења у Другој и Првој лиги а обезбиједјени су изузетно повољни услови за одржавање Премијер лиге у Улцињу, како финасијски услови, тако и услови за смјештај учесника уз адекватну салу за одржавање такмичења. У току су припреме за преостала такмичења, од којих су приоритет појединачна државна првенства у мушкој и женској конкуренцији. Такодје, приводе се крају припреме за одлазак младих шахоста на Европско првенство у Грузији за чији је одлазак највећи дио средстава обезбиједио савез а дио средстава за пратиоца обезбиједио је ШК â€жОсновне и средње школе“ из Пљеваља. Свако од наведених такмичења пратила је изузетна медијска покривеност. О шаховским збивањима могло се прочитати на порталима, штампаним медијима, радио и тв станицама. Шах је добио мјесто које заслужује а појачало се интересовање јавности за шаховске резултате. Простор у медијима обезбиједјен је захваљујући заједничком раду и изузетној посвећености комплетног УО, в.д секретара и в.д. администратора.

Све активности пратио је свакодневан рад у канцеларији савеза посвећен административним пословима. Било је много отежавајућих околности, недостајали су и нису били систематизовани подаци из протекле године, а при томе требало је правовремено пријавити репрезентацију за Олимпијаду и обавити све неопходне резервације а нисмо имали потребне пасворде. Но, успјело се у томе а наше репрезентације биле су смјештене у најбољем хотелу који је био у понуди организатора Олимпијаде. Даље, Шаховски савез је успјешно регистрован, припремљена је апликација за додијелу средстава код Управе за младе и спорт, успостављена је књиговодствено-рачуноводствена документација, почело је формирање базе података а припремају се значајни иновативни програми за унапређење пројекта шах у школама. У припреми су сви пратећи правилници које смо у складу са законом дужни усагласити са новим Статутом ШСЦГ. Приводи се ктрају припрема новог модерног сајта. Сви шаховски клубови добијају записнике са сједница УО а до сада их је било пет. Припремају се критеријуми за избор секретара, администратора и селектора.

Финансијска ситуација се поправља. Током протеклог периода измирене су све текуће обавезе, плаћени су већином и преузет дугови од претходног руководства а нека потраживања као што је дуг према ФИДЕ за 2012, 2013 и 2014. годину у износу 3.300ЕУР, који није био пријављен приликом примопредаје, измирен је у цијелости. Допринос дају и Шаховски клубови измиривањем дугова према савезу а у току је комуникација са локалним управама у циљу стварања бољих финасијских услова за све шаховске клубове у Црној Гори.

И на крају, наравно да није све лако, наслиједили смо и проблеме који су резултирали истрагом државних органа. Много времена требало је да припремимо тражену документацију.

Поред тога, сусрећемо се са проблемима и тешкоћама другачије природе али захваљујући јединству и посвећености свих у УО као и оперативцима у канцеларији савеза успјешно их рјешавамо. Овом приликом нећемо много о појединостима. Зелимо да нагласимо да су сви добронамјерни савјети, критике, сугестије, предлози и конкретна помоћ добродошли и потребни.

Трудимо се да наставимо предвиђеном динамиком и да резултати савеза буду све бољи.

Предсједник УО Ангелина Вуковић

-међународна активност
Иако се мора признати да је Савез, у протеклом периоду, имао врло запажену међународну активност, сматрам да је то више последица тренутног догађања у ФИДЕ и ЕЦУ (предсједнички избори), него уважавање нашег Савеза (и појединаца) од стране наведених институција и њихових представника. Видјећемо колико званичника ФИДЕ и ЕЦУ ће посјетити наш Савез за следећа 32 мјесеца (до истека мандата). Наравно, појединци су ове посјете искористили као личну промоцију (да сјутра, када не буду у шаху, имају о чему да причају), али то им се не може замјерити. И да, ако Ангелина жели да упозна што више ВИП особа из ФИДЕ и ЕЦУ и „..има сталну комуникацију...са високим званичницима..“ то јој је било много лакше постићи тако што ће контактирати раније предсједнике Савеза, и они ће јој (сигуран сам у то) много помоћи у остваривању важних (и врло битних) контаката.

-судија из ЦГ судио на Олимпијади у Тромсу
Врло често помињу како су „они“ тј она, својом активношћу и добрим односима са особама из ФИДЕ успјели да се изборе да један судија из ЦГ буде ангажован на Олимпијади. Колико сам упознат (а добро сам информисан), тај предлог је потекао од г-дина Бориса Кутина, и Савез је то прихватио. Иначе, из Савеза се нико неби сјетио да тако нешто предложи у ФИДЕ. И да су могли, мишљења сам да би врло радо стопирали одлазак ИА Игора Вујачића на Олимпијаду. Али, већ је био одређен, па сада да се не брукају, Игору стварно нијесу правили проблем, а могли су. Ту су били фер. Иначе, Игор је поодавно на „црној листи“ код Ангелине, и радо би га се одрекла, јер неће да прихвати све одлуке њеног члана у Одбору судија (Бранка Милашиновић). Међутим, тако нешто неће прихватити УО, јер ко ће, онда, да суди, да уноси партије, да ради на ДГТ? Зато, било би добро да убудуће не помиње своје заслуге за овај сегмент, већ заслуга иде искључиво г-дину Кутину.

-учествовање мушке и женске репрезентације на Олимпијади,
Истакнуто је као велики успјех што је на Олимпијади у Норвешкој учествовала и женска репрезентација (како је Ангелина навела: ..“...за разлику од прошле године и учешћа на првенству Европе...“ гдје женска репрезентација није учествовала). Сматрам да је ово врло неозбиљно и ова два такмичења се не могу упоређивати. На ЕП Савез мора покрити све трошкове (превоз и пансионе), док на Олимпијади све екипе имају обезбијеђене пансионе. И укупан хонорар играчима је био већи прошле године (за мањи број кола-дана) него што су добили (или ће добити) за учествовање на Олимпијади. То је ипак један велики корак уназад.

-учествовање играча у иностранству
Наведено је да као плод добре сарадње са ФИДЕ и ЕЦУ, пет наших играча је, на позив организатора, учествовао на међународним турнирима. Можда је то за предсједницу велики успјех, али сам сигуран да су јој поједине особе из свијета шаха могле помоћи да за сваки турнир (о трошку организатора) учествује пет пута више играча.

-нови стандарди у организацији
Наша предсједница пише: „Успостављени су нови стандарди у организацији када су у питању услови за игру, прије свега сале у којима се одржавају такмичења.“ Ово је заиста смијешно. Који су то нови стандарди? Зар су нови стандарди услови у којима је одиграно ИВ коло И ЦЛ, када су играчи играли у врло малом и загушљивом простору, у нехуманим условима?

-финансијска ситуација
Иако предсједница наводи да се финансијска ситуација поправља, ја баш то и не видим. Ако се зна да приходи нијесу били као што је планирано (много мање је Савез добио од Управе за спорт од планираног, поједини клубови нијесу измирили своје годишње обавезе за регистрацију клуба и плаћање за рејтинговане играче, има неизмирених дуговања мањег броја клубова из ранијих година, мали број спонзора...), онда је и разумљиво (нема новца) зашто су репрезентативцима смањени хонорари, зашто су судијама смањени хонорари, зашто је смањен, на појединим турнирима, број судија...

-организована сва такмичења из календара за 2014. г
Види се да је Ангелина „нова“ у шаху, и она нема преглед свих такмичења која су била организована у прошлој години. Прошле године је у Никшићу организовано кадетско брзопотезно првенство ЦГ. Наведено такмичење је било планирано и за ову годину (у јуну мјесецу, па је пролонгирано за касније). Да је Ангелина имала за савјетника Марка Марковића (био је савјетник и В Шакотићу), вјероватно се неби десио овакав пропуст. А ово је велики пропуст. Код овако малог броја такмичења (поготово за кадете), укинути им једно занимљиво и јефтино такмичење је неозбиљно и неодговорно. А још неодговорније је тврдити да су сва такмичења из календара за 2014. одржана.

-вођење књиговодства
Предсједница наводи ..“..успостављена је књиговодствено-рачуноводствена документација..“ Врло неозбиљно од предсједнице. За вријеме Марка Марковића књиговодство је вођено, јер је свима познато да је плаћан књиговођа. Како је вођено, то заиста не знам. Такође, и претходно руководство (након оставке Шакотића) је ангажовало књиговођу која је требало да сва документа за прошлу годину прокњижи. И да апсурд буде већи, управо тог истог књиговођу, Ангелина је ангажовала и сада, по њој испада да није било ње....-књиговодство се неби водило. Ово је типично понашање за неког ко жели да буде ВАЖАН, и да представи, како све добро –почиње од ње(га). На жалост, далеко је то од истине.

-припрема правилника
О овој „горућој“ теми се мјесецима прича. Али, када се помене израда новог правилника, ту се првенствено мисли на Правилник о судијама. Ту се Ангелина (и њен инсталирани члан у Одбору судија –Бранка Милашиновић) опасно окомила на тај правилник. Проблем је једино у томе што она, по мом мишљењу, не зна шта хоће, али зато то жели одмах. Њих не занимају остали правилници, који су можда били приоритетнији за измјену, њих не занимају ни одређени правилници који никада нијесу ни припремљени (вјероватно и не знају о којим је правилницима ријеч), њих занима само судијски правилник. На сједници УО од 09.07. када разумни чланови УО нијесу хтјели да прихвате правилник који је припремила Бранка, одлучено је да се одреди комисија која ће за два мјесеца припремити наведени правилник. Тог правилника, за сада ниђе нема. Ангелина своју пријатељицу Бранку представља (члановима УО), између осталог као: ...“..члан тима који се бави писањем законских аката за потребе државе Црне Горе.....“ И све би то можда и могло да прође, да Бранка има било какве везе са правом, али, она је инг металургије. Волио бих да сазнам шта је то Бранка урадила за државу (по питању законских аката). На то питање (е-маил) Бранка ми никада није одговорила.

-припрема новог модерног сајта
О измјени сајта говорило се још за вријеме Радне групе. И просто је несхватљиво да нешто (израда сајта) која се завршава за 7-10 дана траје оволико дуго. Ево, сачекаћемо (надам се до Нове године), па ћемо видјети на шта и како ће то чудо (сајт) изгледати.

-записници се достављају клубовима
И док су се раније записници са састанка УО објављивали на сајту, сада је направљен један велики корак уназад. Сада се наведени записници достављају клубовима. Зашто је то урађено? Да ли да се смањи јавност рада Савеза, или је нешто друго у питању. Када је потребна било каква, мање важна информација, да се објави, иста се не доставља клубовима, већ се поставља на сајт Савеза. Направили су велики корак уназад и по питању достављања (објављивања) наведених записника. Много се касни са објављивањем тј достављањем записника. Тако, нпр УО је имао другу сједницу 20.06.2014, а записник је клубовима достављен 06.08.2014, што значи да су каснили 47 дана. Крајње неозбиљно и неодговорно.

-критеријуми за избор секретара, селектора
Још за вријеме Радне групе се говорило о избору секретара и селектора. Заузели су став да РГ за то нема ингеренције, већ ће се то учинити по избору новог предсједника. Иако је од тада прошло јако много времена, предсједница још ову „врло важну“ тему није ставила на дневни ред. За сада се само договарају – како да се договоре о избору секретара и селектора. И заиста ми није јасно зашто се толико дуго чека, одуговлачи. Рецимо, за секретара су тачно прописани услови које кандидат треба да испуњава. И шта је ту ( и коме) нејасно?

-дуг према ФИДЕ није био пријављен
Неозбиљно је да предсједница сада оптужује претходно руководство како им није био пријављен прави износ дуга према ФИДЕ. Претходно руководство за такав потез (скривање дуга) није имало никакав разлог. Да ли је укупан дуг 3 или 5 хиљада еура, одлазећем руководству је било сасвим свеједно. И друго, 33 дана је радила Радна група (са шефицом Ангелином), те су имали сасвим довољно времена да благовремено доставе допис у ФИДЕ и тачно сазнају колики је стварни дуг наше федерације. Зашто то нијесу урадили, то је већ друга ствар и то је пропуст Радне групе.

-јединство и посвећеност свих у УО као и оперативаца у канцеларији Савеза
Заиста ми је драго што су тако јединствени и посвећени послу (обавезама). Како би тек лоше радили, да су којим случајем нејединствени, или да нијесу толико посвећени послу. То би било равно катастрофи. Вазда се по мало прибојавам таквог јединства. Оно, обично касније прерасте у једноумље, а затим у безумље. Па зар и Шакотић до задњег дана, док није поднио оставку (па и након тога), није имао јединство у Управном одбору и Надзорном одбору. Заиста се предсједници и запосленим у канцеларији мора признати максимална посвећеност послу. Истина, они одређене обавезе, које би Марко Марковић завршио за 1-2 сата, обично одраде за 2 дана. Увијек сам по мало сажаљевао особе које много, непотребно, раде. Да ли је у питању лоша организација, несналажење у послу, непознавање проблематике или нешто сасвим друго, велико је питање.

Веселин Балшић