Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Голи интерес матирао врлине

Голи интерес матирао врлине

10.10.2014

Из листа "Сведок" преносимо текст Аце Милићевића, председника ШК Београд.

За СВЕДОК пише: Милан Аца Милићевић, председник ШК “Београд“

ГОЛИ ИНТЕРЕС „МАТИРАО“ ВРЛИНЕ

Једини часопис који, поред дневних листова Политике и Спортског журнала, пише о шаху је „Сведок“ . Пише и то стручно и критички, као што и приличи листу чији је уредник дугогодишњи шахиста. А сад и пита: Зашто умире шах у Београду?! Много је разлога, али се усуђујем да их сврстам у неке од група, као што су социјална, економска, спортска.
а) Нестанком социјализма односно хуманог друштва, престале су да постоје и да се цене и неке врлине као што су ентузијазам, аматеризам, пожртвованост, љубав према спорту и тд. Све те врлине заменио је само голи интерес. Тако су се људи које су красиле те особине повукли па су спорт а у овом случају шах почели да стагнирају. На сцени је остао само голи интерес, а пошто шах није профитабилан, остали су људи скромних очекивања а последично, најблаже речено, и скромних могућности.
б) Слаба економска ситуација је свакако објективан фактор, јер је све теже добити новац неопходан за рад клубова као и све остале шаховске активности. Ипак ваља потсетити да шах никад није пливао у парамаи да је одувек постојао проблем финансија.
ц) Шта је спортска група разлога: Пре свега криза резултата, што је условило смањену медијску пажњу. А без ње нема спонзора и тако је настао својеврсни “circulus viciosus“ из кога је тешко изаћи.

Заједнички именитељ горе наведеног су људи, ми их зовемо кадрови. А они су кроз дужи период негативне селекције, са часним изузецима, постали саможиви, неамбициозни, нестручни. И то би био само њихов проблем да они већ годинама не воде шаховску организацију. Покушаји да се нешто промени сваки пут су доживели неуспех а за неверовати је последњи, када су се врхунски шахисти удружили, јер су увидели да им је угрожен опстанак и када су тражили промене, али их нису изборили. Медиокритетска бирократија је била јача и од њих. То је одговор на питање “Зашто умире шах у Београду“: људи и само људи. И да ли је то крај прослављеног српског шаха?? Теоретски није, јер на маргинама шаха још постоје искрени и способни љубитељи и поштоваоци шаха. Замислите управу шаховске организације коју би чинили Анђелко Мучибабић, Мића Лазић, Душан Цогољевић, Милош Јовићић, ВМ Бојан Вучковић, ИМ Иван Марковић, Проф. Милош Недељковић!!! Сигурно би активирали безброј других вредних шаховских радника што би уз друге промене довело до бољег сутра.

Ко је Милићевић
води шаховски клуб „Београд“ 40 година
14 година је био Председник Шаховског савеза Београда и Србије
Организовао је преко 20 међународних манифестација од којих су најзначајније :
ГМА ЈАТ ОПЕН са први пут у историји шаха 100 велемајстора на једном такмичрњу
Меч Љубојевић – Карпов по убрзаном темпу, који су преносили ТВ и радио станице
6 супертурнира Инвестбанке.