Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Осврт на трећи викенд Прве црногорске лиге

Осврт на трећи викенд Прве црногорске лиге

20.10.2014 /   Балшић, Веселин

Веселин Балшић је дао своје виђење у вези трећег викенда Прве црногорске лиге...

17.09.2014 /   Балшић, Веселин : Осврт на други викенд Прве црногорске лиге
30.09.2014 /   Балшић, Веселин : Четири мјесеца рада (новог) Савеза

ОСВРТ НА ТРЕЋИ ВИКЕНД I ЦРНОГОРСКЕ ЛИГЕ

Одржан је и трећи викенд I ЦЛ, према раније објављеном календару ШС ЦГ, 12-14.10. у хотелу „Сити“ у Подгорици.

Иако сам очекивао да ће из канцеларије Савеза бити објављен извјештај са тог завршног чина, изгледа да наша предсједница Ангелина није имала времена за такво нешто. За сада нема ништа на сајту Савеза (старом и новом) о одиграном трећем викенду I ЦЛ? Можда је то због чињенице што генералног секретара Савеза и даље нема. Чак више нема ни вд секретара (Младен Поповић), који сада воли да нагласи како је поднио оставку.

Услови за игру су били одлични. Иако се играло у истој Сали као и ИИ викенд, захваљујући ангажовању предсједнице Савеза, Ангелине Вуковић, сада је у потпуности оспособљена и друга сала (избачене све сувишне столице и столови,) па је било сасвим довољно простора и за играче и за гледаоце.

Екипа ШК „Црногорац“ је задња два кола играла опуштено и дозволила је себи луксус да ремизира са екипама од којих су објективно бољи, али јој то није сметало да убједљиво освоји прво мјесто.

Друго мјесто је освојила екипа ШК „Котор“, и заједно са првопласираном екипом, пласирала се у Премијер лигу.

Амбиције нових Премијер лигаша биће свакако различите. Док ће екипа ШК „Котор“ поред очекиване борбе за опстанак у највишљем рангу такмичења, морати да се (из)бори и са финансијама, екипа ШК „Црногорац“ планира да се још појача и крене у освајање медаља..

Треће мјесто је припало екипи ШК „Морнар“ Бар, која је у сусрету са директним конкурентом, екипом ШК „Зета“, одиграла неријешено (захваљујући побједи искусног НМ Максима Лутовца (4/5 поена)), што им је било довољно за освајање бронзане медаље.

На комплетном такмичењу I ЦЛ добре резултате, поред НМ Лутовца, постигли су ИМ Бенковић Петар (5,5/6), млади Томић Александар (5,5/7), Симић Драгиша и Савовић Драган (6/8). Треба истаћи и добре игре најмлађе екипе (ШК „Омладинац“), гдје су сви играчи (осим једног) пребацили очекивани резултат и зарадили рејтинг поене.

Свакако треба поменути и судије, с обзиром да се овај пут појавила и трећа „постава“ судија. Наиме, сваки викенд су се судије мијењале.

Али, није само проблем у томе. Овај пут ШС ЦГ је изоставио судију Петра Ђурића, али наша предсједница (Ангелина Вуковић) није нашла за сходно да истога обавијести о тој промјени. Наведени судија је о тој одлуци (замјени) сазнао –када је дошао до хотела. Ипак је то врло неозбиљно.

Да је на почетку боље планирано и урађено, овако нешто се могло (и морало) избјећи. Овакав пропуст се никада неби десио ранијем секретару Марку Марковићу.

Ипак, млађани судија Ђурић је много помогао јер је одрадио све обавезе судија у СМ и за компјутером (измјене екипа, уписивање резултата, постављање на интернет, унос партија...). Званичне судије се, по том питању, нијесу мијешале у свој посао.

И на крају, иако нијесам желио да помињем више предсједницу Савеза, једноставно ме она, својим неодговорним односом према веома значајном такмичењу (најважније до сада, након Премијер лиге) на такво нешто приморава.

Иако је био ред да буде на свечаном затварању, да уручи медаље и побједнички пехар, наше предсједнице ниђе било није.

А уз то, на овом такмичењу је обављала врло одговорну дужност –директора турнира. Очигледно није свјесна да се одговорне дужности морају врло одговорно обављати, и она као предсједник Савеза, мора у томе да послужи за примјер свим осталим шаховским радницима. Ако сматра да је ово њен, приватни Савез и да може да ради шта и како хоће, онда је ред да је неко на то упозори, и да јој објасни да ствари не стоје баш тако, и да мора мало више рачуна да поведе о такмичењу и такмичарима. Ако није могла да обавља дужност директора турнира, требала је одмах затражити да наведену дужност неко други обавља, а то је могао, рецимо, ГМ Никола Ђукић

У сваком случају, код организације било којег такмичења Марко Марковић се тако није понашао, већ је увијек остајао до краја такмичења, и на крају -скупљао би шаховске реквизите.

Веселин Балшић