Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Нестор Турбина факти

Нестор Турбина факти

03.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268)

У овом чланку дајем само чињенично стање ситуације. Коментари ће следити накнадно!

21.09.2014. играно је треће коло Зонске лиге А између екипа Нестор (Земун) и Турбина (Вреоци). Меч је завршен резултатом 4:4.

#   Нестор (Земун) 4-4   Турбина (Вреоци)
1   Јовић, Славко (1929) 1-0   Милијановић, Горан (2066)
2   Остојић, Катарина (1882) ½-½   Прентић, Игор (2101)
3   Жарковић, Милош (1904) 0-1   Јевтић, Мирољуб (2041)
4   Демић, Александар (1763) 0-1   Полексић, Душан (1971)
5   Петровић, Борислав И (1635) 1-0   Стојановић, Михаило М (2004)
6   Трајковић, Михаило (1562) 1-0   Вујошевић, Димитрије (1851)
7   Несторовић, Катарина (1743) ½-½   Маринковић, Вељко
8   Трајковић, Нада (1395) 0-1   Милинковић, СлавкоТурбина је уложила жалбу Лига одбору.

Жалба Турбине лига одбору (ПДФ)

Дана 21.09.2014. у просторијама ШК Нестор одигран је меч између ШК Нестор и ШК Турбина. У складу са најавом у записнику меча ШК Турбина улаже жалбу због повреде правила шаховске игре у складу са правилником фиде.

Наиме на шестој табли играч ШК Турбине је у једном моменту у добијеној позицији одиграо неправилан потез. Играч домаћих није реаговао тј није зауставио часовник и позвао судију да рекламира неправилан потез већ је џентлменски скренуо пажњу играчу ШК Турбине Вујошевићу на неправилно одигран потез после чега је партија настављена нормално. За то време госпођа Несторовић тренер ШК Нестора је судији рекла да је играч ШК Турбине одиграо неправилан потез на што је судија њој рекао да то није њена ствар и да не треба да се меша у партију и даје то ствар играча. Како играч домаћих није рекламирао неправилно одигран потез, већ је партија нормално настављена ни судија није реаговао односно опоменуо играча ШК Турбине.

Партија је даље настављена као да се ништа није догодило. Мало касније у позицији у којој је бели имао топа и пешака на седмом реду пред промоцијом у даму и једног пешака а црни два пешака на Г6 и Х5 играч гостију Вујошевић је одиграо поново неправилан потез и како га судија у предходном случају није опоменуо јер како је наведено играч домаћих није то рекламирао, у овом моменту судија је требао да изрекне опомену и у складу са правилима фиде додели два минута играчу домаћих. Међутим судија је играча ШК Турбине контумацирао због два неправилна одиграна потеза.

С обзиром да у првом случају није било никакве реакције судија је погрешио и директно оштетио ШК Турбину и уместо резултата 5:3 из само њему знаних разлога мимо правила фиде доделио поен домаћој екипи. Све време је госпођа Несторовић вршила притисак на њега ометајући остале играче и он је није искључио из простора за игру иако је био дужан да то уради. Тиме је угрожена регуларност такмичења а судија се у овом мечу понашао крајње навијачки што је недопустиво.

Тражимо па основу свега наведеног да се меч региструје резултатом 5:3 а ШК Турбина тражи да приликом одлучивања такмичарске комисије буде присутан Мирољуб Јевтић као сведок и представник ШК Турбине с обзиром да је све време био присутан и да може до најситнијих детаља да казе праву истину.

У току игре судија је ометао играче тиме што их је прекидао у току игре да би указао да није уплаћена рејтинг такса што није његова брига. Тражимо да судија Тишма буде изузет од даљег суђења а такође тражимо да се поштују правила фиде и да ми као екипа не треба да испаштамо ако он не познаје правила фиде (рекао је да не мора да опомиње играча и да противничком играчу се не додаје два минута за неправилан потез)

С постовањем ШК Турбина
Председник Михаило Стојановић
Примерак уплатнице таксе на жалбу од 3000,00 динара доставићемо у понедељак 22.09.2014. у предвиђеном року.

Изјава Димитрије Вујошевић (ПДФ)

Дана 21.09.2014 игран је меч Нестор - Турбина. Ја сам играо белим фигурама на 6ој табли за екипу Турбине. У једном моменту у добијеној позицији нисам приметио да је дао шах па сам одиграо потез топом, на што је Трајковић ми је казао да мој краљ под шахом и ја сам се извинуо и одиграо потез краљем. Ми свмо наставили партију. Мој противник није звао судију и није зауставио сат. Поступио је врло коректно. Судија није ни био ту, па ме није ни опоменуо, а мој противник Трајковић није то ни тражио.

Партија је нормално настављена. Пре краја кад сам ја имао топа и пешака слободног на а6 пред промоцијом у даму сам повукао потез пешаком на а8Д али нисам зауставио сат. Тог момента настала је гужва и галама од стране домаћих играча (тренера и више играча тражећи од судије да додели победу домаћој екипи). Судија је тако и поступио.

Тада сам од стране судије први пут опоменут, то значи да је требало да дода мом противнику 2' и да се партија настави. Позиција је у том моменту била следећа Бели Вујошевић Кб6 Та1 Па6, Црни Трајковић Кг2, Пх4 г4. Овде је на потезу био бели. Следи потез а7 итд.

С обзиром да се ради о шаховској школи мислим да децу треба учити шаху а не стварима које кваре шаховску игру.

Димитрије Вујошевић

Изјава Иван Тишма, Београд, 21.09.2014 (ПДФ)

Дана 21.09.2014. судио сам меч ШК Нестор - ШК Турбина. Пошто сам испратио обострани цајтнот за првим столом, отишао сам да видим ситуацију у партији на 6. столу, у партији Трајковић Михаило - Вујошевић Димитрије. Капитен домаћих, Ирена Несторовић, ми је добацила да је играч Вујошевић одиграо неправилан потез, на шта сам јој ја одговорио, практично опоменуо да она нема право да се меша, јер то треба да рекламира играч, у ситуацији када судија није на лицу места. Питао сам Трајковића да ли је Вујошевић одиграо неправилан потез, он је рекао да јесте, а и Вујошевић је признао, дакле изјавио, да је одиграо неправилан потез. И оно што је врло битно - Партија је настављена исправљеним потезом, односно Трајковић није наставио да игра са неправилним потезом на табли!

Значи, ја сам примио к знању да је Вујошевић одиграо неправилан потез. Мој једини пропуст је био што Трајковићу нисам одмах додао 2 минута, односно нисам строго применио правила ФИДЕ, јер у том тренутку Трајковић је имао 16, а Вујошевић ... /фали део текста, видети ПДФ/...

Партија се дакле наставила и Вујошевић, у мом присуству, пешака са а6 ставља на а8 и промовише у даму, притиснувши сат.

У том тренутку сам рекао да је то неправилан потез, а будући да је био други, ја сам прогласио победу Трајковића (који има 2 пешака на табли).

Резултат је био нерешен, а капитен Турбине је у записнику написао да најављује жалбу на одлуку судије и коначни резултат. Исту изјаву, као и записник није хтео да потпише.

поновна изјава Иван Тишма (ДОЦ)

Поштовани, ово пишем као осврт на спорну ситуацију у мечу ШК Нестор - ШК Турбина. Доста детаља сам изнео и у руком писаној форми коју сам доставио колеги Бабићу. Али, ево још једном:

Након што се завршио обострани цајтнот на првој табли који сам испратио, кренуо сам према 6. табли. Капитен домаће екипе је викнуо: "Судија, немогућ потез", на шта сам јој ја одговорио да нема право да она то рекламира. Дакле, неправилан потез је био, што су оба играча потврдила, али понављам, неправилан потез су сами исправили, односно, партија није настављена обострано прихваћеним неправилним потезом. Као што сам навео, нисам додао одмах два минута, пошто су имали по 15, односно 18 минута сваки, а и пошто је домаћи играч - вођа црних фигура, мало дете, послушао сам и препоруке објављене на сајту ФИДЕ да младим играчима - почетницима не би требало да се толико стриктно примењује правило о неправилном потезу и два минута.

Вујошевић је требало да лагано добије партију по свим основама, али је несмотрено прескочио једно поље и са а6 отишао на а8 и извршио промоцију. Он је и при првом неправилном потезу и на крају меча признао да је направио неправилан потез.

Одлука Лига одбора, Београд, 6.10.2014. (ПДФ)

Лига одбор Шаховског савеза Београда у саставу Бранислав Цветковић, Милорад Кузмановић и Миленко Пуцаревић на састанку одржаном 2. октобра 2014.године у просторијама Шаховског савеза Београда донео је следећу

ОДЛУКУ

Да се партија Вујошевић- Трајковић на шестој табли у мечу ШК Нестор - ШК Турбина региструје резултатом 0:1.

Образложење

Након примљене жалбе ШК Турбина као и узетих изјава од господина Вујошевића, судије меча господина Тишме и усмене изјаве капитена ШК Нестор, Несторовићеве непобитно је доказано да је г. Вујошевић одиграо 2 неправилна потеза и сходно томе судија је на основу члана 7.5 б Правила игре Фиде донео одлуку. Одбор је такође дошао до закључка да процедуралне грешке које је направио г. Тишма не могу да утичу на коначну њеrову одлуку.

На ову одлуку није дозвољена жалба.Турбина је уложила жалбу Управном одбору.

Жалба Турбине Управном одбору, 9.10.2014 (ДОЦ)

Управном одбору шаховског савеза Београда

На основу одлуке лига одбора ШСБ поводом жалбе на меч ШК Нестор-ШК Турбина од стране ШК Турбине исти управном одбору ШСБ улаже жалбу.

Како је и написано у жалби на дотичан меч дана 21.09.2014. одигран је првенствени меч зонске А лиге измедју ШК Нестор и ШК Турбина у просторијама ШК Нестор.Том приликом играч ШК Турбине Вујошевић је одиграо у једном моменту неправилан потез.Домаћи играч Трајковић је џентлменски поступио односно они су сами договором отклонили неправилан потез и наставили партију нормално као да се ништа није догодило.То управо значи да играч домаћих није зауставио сат и није позвао судију да рекламира неправилан потез свог противника.Значи то се није догодило нити је судија прилазио столу нити је опоменуо Вујошевића на неправилно одигран потез.Другим речима судија није контактирао ни са једним од играча том приликом.Партија је настављена даље.За то време тренер и капитен домаћих се врло неспортски понашала јер је судији добацила да је играч ШК Турбине одиграо неправилан потез и нон стоп причала коментарисала ситуацију и тиме ометала остале играче.Судија јој је рекао да то није њена брига и да не треба да се меша у партију али је није искључио из простора за игру иако је то морао да учини.Наравно она је наставила и даље гласно да коментарише.

Мало касније у добијеној позицији за Вујошевића,Вујошевић је одиграо поново неправилан потез и тада домаћи преко Ирене Несторовић и играча на шестој табли Трајковића први пут рекламирају код судије неправилан потез.Ирена гласним навијањем галамом и притисцима тражи од судије Тишме да досуди контумацију Вујошевићу због два неправилно одиграна потеза,што судија и чини.

На моје питање као капитена ШК Турбине да ли га је опоменуо први пут судија Тишма признаје да није али ми каже да по новим правилима не мора то да учини што није тачно.Другим речима после једне опомене и једне рекламације домаћег играча доделио је контумацију играчу ШК Турбине чиме је прекршио правила фиде а екипу Турбине оштетио и уместо победе од 5:3 директно са 4:4 одлучио о исходу меча.Тиме је оштетио и друге екипе које се боре за опстанак. У одлуци лига одбора ШСБ нису наведене битне појединости односно одбор је приказао погрешно чињенично стање и тиме прекршио правила ФИДЕ да би заштитио судију Тишму и екипу Нестора.У одлуци је и речено да је у усменом разговору са Несторовићевом дошао до непобитног закључка да је судија правилно поступио.Одкад је било какав доказ усмени разговор двоје људи где само они знају о чему су разговарали.Иначе сам судија Тишма је признао да је погрешио.Домаћи су схватили односно Ирена да им је позиција на шестој табли изгубљена па је покушала да виком и галамом прекине партију и да судији нон стоп сугерише одлуку која њој одговара односно да додели поен њима после само једне рекламације неправилног потеза на коју је судија реаговао.Тиме су погрешили и одштетили ШКТурбину.

С тога тражимо од УОШСБ да донесу одлуку у корист шаха и правила ФИДЕ јер је очигледно да се у судијској организацији намештају мечеви као овај.

Такодје тражимо од УОШСБ да се статут ШСБ достави свим члановима УОШСБ а и свим клубовима у оквиру ШСБ.То једноставно зато да се види да ли се ради по статуту односно да ли је лига одбор изабран по статуту или није.Уз ову жалбу доставићемо и првобитну жалбу лига одбору као и одлуку лига одбора.

С најбољим намерама Председник

ШК Турбина,9.10.2014. Стојановић МихаилоУправни одбор доноси одлуку 23.10.2014 којом поништава меч.

Одлука Управног одбора (ДОЦ)

На основу члана 26. став 1. алинеја 11. Статута ШСБ на својој седници одржаној 23.10.2014.године, донео је

ОДЛУКУ

ПОНИШТАВА СЕ МЕЧ ЗОНСКЕ ЛИГЕ ГРУПА "А" НЕСТОР : ТУРБИНА-ВРЕОЦИ који је одигран 21.09.2014. године. Нови меч Нестор : Турбина одиграће се 01.11.2014. године.са почетком у 10,00 часова

Образложење

ШК Турбина-Вреоци поднео је дана 09.10.2014. године жалбу на одлуку Лига одбора ШСБ којом је одбијена жалба ШК Турбина-Вреоци на одиграни меч 21.09.2014. године између ШК Нестор и ШК Турбина Вреоци.

Разматрајући поднету жалбу ШК Турбине-Вреоци Управни одбор је на основу увида и читања писмених изјава судије меча и актера партије на шестој табли и чији резултат је означен као споран Управни одбор је утврдио следеће чињенично стање:

- да је од стране играча на шестој табли Вујошевић- Трајковић одигран неправилан потез и да су играчи, без икакве рекламације једног од играча, или других лица, па ни судије меча, наставили да играју партију тако што је неправилан потез отклоњен од стране самих играча;

- да је потом, у даљем наставку партије дошло до поновног одигравања неправилног потеза, од стране играча ШК Турбине-Вреоци Вујошевића, у добијеној позицији за тог играча;

- да је тада на рекламацију капитена ШК Нестор судија меча контумацирао играча Вујошевића са образложењем да је одиграо два неправилна потеза.

Контумацирањем Вујошевића од стране судије који је судио меч начињена је битна повреда Правила игре Фиде, која се примењују на екипно такмичење Зонске лиге група "А", која се огледа у неспорној чињеници да судија није утврдио и констатовао први неправилан потез Вујошевића и у складу са тим му изрекао казну за први неправилан потез, додавање времена противнику. Како судија није утврдио на начин како је то предвиђено чланом 7.5 б Правила игре Фиде први а потом и други неправилан потез играча Вујошевића, није могао да контумацира Вујошевића.

Својом одлуком која је супротна Правилима игре Фиде судија је директно утицао на резултат меча ШК Нестор: Турбина-Вреоци па је Управни одбор ШСБ донео одлуку као што гласи у диспотиву одлуке сматрајући да ће се одигравањем меча исправити погрешна одлука судије која је битно утицала на меч који је одигран 21.09.2014. године.

Миодраг РакићКапитен ШК Нестор по први пут шаље своју изјаву и виђење спорне ситуације и тражи допуну документације: записник и број чланова Управног одбора. Затим ШК Нестор шаље свој одговор на одлуку.

Изјава Ирена Несторовић, Земун 25.10.2014 (ДОЦ)

У вези меча Зонске лиге А између шк Нестор и Турбина Вреоци, као капитен шк Нестор, дајем следећу изјаву:

У тренутку спорне ситуације стајала сам поред стола шесте табле меча и имала директан увид на дешавање које следи.

Трајковић диже руку и гласно се обраћа противнику речима: „одиграли сте немогућ потез!“ (сведока колико хоћете), истог тренутка зовем судију Тишму речима: судија, одигран је немогућ потез! (То баш не личи на добацивање!) Судија стоји поред првог стола, два метра удаљен од спорне ситуације, прилази, капитену шк Нестор даје опомену, посматра како играч Вујошевић отклања неправилан потез и постављањем пар питања и једном и другом противнику, констатује да је одигран неправилан потез. Партија се наставља уз присуство судије.

После одиграног другог немогућег потеза судија одмах контумацира Вујошевића. Настаје расправа и то од стране играча Турбине и судије у трајању најмање 10 мин. иако се у том тренутку игра још једна партија на дугој табли. Сведока колико хоћете. Како је на тој табли Турбина имала добијену позицију меч је требало да се заврши победом Турбине и претпостављам да жалбе не би ни било.

Међутим, сва бука играча Турбине (само двојице) довела је до лоше игре њиховог играча и партија се завршава ремијем.

Невероватна срећа за шк Нестор и некоректност два играча Турбине (Стојановића и Јевтића). Господин Јефтић је стајао поред мене и видео и чуо кад је Трајковић подигао руку и обратио се Вујошевићу негодујући због неправилног потеза а сви у сали када сам звала судију да бих указала на неправилност у партији.

Што се тиче господина Вујошевића све време је био коректан и признао је да повукао два немогућа потеза, али се жалио што је Трајковић играо пропалу позицију до краја.

На крају бих изјавила да смо као шаховска школа познати по томе да децу учимо фер игри али и да познају и користе важећа шаховска правила без обзира да ли она кваре шаховску игру. Ако у томе неко види нешто лоше требало би да преиспита себе и своје одлуке.

Захтев ШК Нестор, 28.10.2014 (ДОЦ)

У вези спора који је настао у мечу Зонске лиге А између клубова Нестор и Турбина Вреоци, шк Нестор хитно тражи допуну документације:

1. Записник са седнице Управног одбора од 23.10.2014.
2. Списак свих петнаест чланова Управног одбора у складу са чл. 24. Статута Шаховског савеза Београда.

ШСБ, Одговор на захтев, 29.10.2014 (ДОЦ)

Поштовани,

Записник са седнице Управног одбора се усваја на првој наредној седници и тада може претрпети промене. Тек након усвајања на Управном одбору записник постаје званичан.

Текст записника (у радној верзији) можете добити на увид у канцеларији Савеза.

Управни одбор ШСБ броји 13 чланова и то:
Миодраг Ракић
Светозар Влаховић
Часлав Здравковић
Милорад Давидовић
Мирко Димитријевић
Милош Калања
Милорад Кузмановић
Бранко Лазовић
Драган Недељковић
Драгољуб Раичевић
Дарко Божић
Марија Лукић
Миша Марковић

Одговор ШК Нестор на одлуку УО, Земун, 28.10.2014 (ДОЦ)

Поштовани,

Чланови Шаховског клуба „Нестор“ са изненађењем и разочарањем примили су „Одлуку“ Управног одбора Шаховског савеза Београда са седнице одржане 23.10.2014. године.

Овим дописом желимо да Вас обавестимо да је ова „Одлука“ за наш клуб неприхватљива и неутемељена са правног, процедуралног и спортског аспекта, па сходно томе, сматрајући је правно непостојећом, нећемо приступити одигравању поновљеног меча, онако како је у тој одлуци наведено.

Образложење:

1. Правни аспект

У заглављу „одлуке“ доносилац се позива на члан 26. алинеја 11 Статута Шаховског савеза Београда. Ова алинеја неприменљива је на дати случај. Наиме, Лига одбор није стално тело Управног одбора (видети члан 31. Статута ШСБ), нити је он орган који доноси одлуке у првом степену, да би Управни одбор доносио одлуке по жалбама. Лига одбор је спортски орган експертског карактера и према Правилнику такмичења обавља улогу Апелационог комитета или Турнирског одбора. Лига одбор представња другостепени орган (одлука судије је првостепена) и његова одлука је према Правилнику такмичења и Турнирским правилима ФИДЕ коначна. Уосталом, у поуци о правном леку Одлуке Лига одбора број 139 од 6.10.2014. године, одлука је коначна и на њу није дозвољена жалба, и ми се према истој тако и односимо.

2. Процедурални аспект

Да би процедурално били потпуно јасни, с обзиром да се овим детаљима очигледно нико озбиљно није бавио, желимо да нагласимо да је по правној норми „ко може више, може и мање“, допуштено да Управни одбор разматра ову одлуку, али само у случају захтева за заштиту законитости, односно материјалне процедуралне грешке приликом доношења другостепене одлуке, што овде није био случај, већ је ШК „Турбина – Вреоци“ Управном одбору упутио жалбу као (непостојећем) трећестепеном органу.

3. Спортски аспект

У другом ставу образложења „Одлуке“ Управног одбора нетачно је наведено да су актери партије дали изјаву. Нашег играча није нико није питао за изјаву, а потпуно неуобичајено је да се не поклони поверење изјави судије меча, као званичног органа, делегираном од стране ШСБ. Да будемо прецизни: Шаховски клуб „Нестор“ никада није бежао, нити ће бежати од истине и правде. Потпуно би разумели да је формирана експертска комисија од троје угледних судија (са „А“ или „Б“ лиценцом) или затражено мишљење неког међународног експерта. Такво решење (ad hoc арбитража) предвиђено је и у члану 52 Шаховског савеза Београда. Одговорно изјављујемо да и данас прихватамо овакву експертизу и да ћемо поштовати сваку такву одлуку.

Овако, остаје утисак да је по ко зна који пут, Шаховски клуб „Нестор“ тенденциозно оштећен од неког органа Шаховског савеза Београда. Судија и играчи су утврдили односно констатовали да је одигран и први и други неправилан потез (члан 7.5а). Судија је одлучио да играча за први неправилан потез не казни а за други га је казнио како стоји у правилима Фиде 7.5б. Све ово подносили бисмо знатно лакше, да у питању нису млади играчи, практично деца. Можда је у „одлуци“ требало рећи како је са оваквим радом могуће ту децу уопште задржати у шаху.

На крају, желимо да Вас обавестимо да у случају Вашег инсистирања на последњем писму, нећемо одустати од правне борбе за наша права и да ћемо користити могућности предвиђене чланом 52. Статута Шаховског савеза Београда, укључујући као последњу могућност Етичку комисију ФИДЕ и заштиту медија.

У име ШК „Нестор“, Ирена Несторовић

ШК Батајница Управном одбору, (ДОЦ)

Управном одбору Шаховског Савеза Београда

Поштовани, поводом Ваше одлуке да се понови меч трећег кола Београдске зоне А , између ШК Нестор и ШК Турбина Вреоци , батајнички шах клуб је на заседању свог управног одбора донео следеће :

МИШЉЕЊЕ

1. Сматрамо да су сви клубови који учествују у лиги Београдска зона А, без обзира на пласман на табели, морали бити обавештени о жалби ШК Турбина Вреоци на њихов меч трећег кола са ШК Нестор који је одигран 21.09.2014.

2. Сматрамо да су сви клубови који учествују у лиги Београдска зона А, такође, морали бити обавештени о одлуци коју је донела Такмичарска комисија Шаховског Савеза Београд поводом наведене жалбе.

3. Сматрамо да су сви клубови који учествују у лиги Београдска зона А, такође, морали бити обавештени о одлуци коју је донео Управни Одбор Шаховског Савеза Београда поводом жалбе ШК Турбина Вреоци на одлуку Такмичарске комисије.

4. Сматрамо да је одлука Управног Одбора донешена прекасно, те директно утиче на регуларност такмичења .

Спорни меч је, као што смо већ споменули, одигран још у трећем колу, 21.09.2014, а ми смо незванично обавештени тек после деветог кола. Дакле, прошло је читавих 6 кола, односно 35 дана !

Основано сумњамо да, ако се инсистира на понављању меча ШК Нестор - ШК Турбина Вреоци, то може да утиче на резултате у последњем колу, а који утичу и на плејоф и на плејаут .

ШК Батајница има шансе да се пласира у плејоф , тј у разигравање за улазак у виши ранг такмичења ( Квалитетна Лига ), али, уколико се поменути меч понови, наше шансе могу постати само шансе на папиру, јер управо у последњем колу игра се меч између ШК Братство Јединство - ШК Турбина Вреоци, а који директно утиче на плејоф.

5. Један од разлога због чега се не слажемо са касним одигравањем заосталог меча је и 2012. година. Наиме, поменуте године, такође у лиги Београдска зона А, није одигран меч првог кола (термин одигравања је требао бити 09.09.2012. ) ШК Младост Сурчин - ШК Раковица и одигран је веома касно, а такође је директно одлучивао о плејофу, и такође су то биле две екипе којима је тако касно одигравање меча омогућило да се обе пласирају у плејоф. Тада нисмо изражавали сумњу у регуларност такмичења чак и поред великог размака у терминима између неодиграног и одиграног меча. Али, сада, присећајући се тако нечега, увиђамо да све ово делује, најблаже речено, сумњиво.

Очекујемо од Управног Одбора Шаховског Савеза Београд да нас благовремено, пре одигравања последњег кола, обавести о свом ставу поводом нашег мишљења. Ово очекујемо да бисмо ми благовремено донели одређене одлуке. Сматрамо да последње коло Београдске зоне А не може бити регуларно докле год се не реши најављена жалба ШК Нестор и предлажемо да се последње коло одложи до коначног регулисања споменуте жалбе.

С поштовањем, Управни Одбор ШК Батајница.ШС Београда 30.10.2014 из непознатих разлога на сајту објављује да ће се спорни меч одиграти у суботу 1.11. односно дан пре завршетка последњег кола Зонске лиге А, иако је ШК Нестор обавестио ШСБ да неће поново играти спорни меч. У суботу 1.11. на сајту ШСБ проглашена је победа Турбине од 7:0.