Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Нестор Турбина пљачка

Нестор Турбина пљачка

05.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268)

Моји коментари на ситуацију око меча Нестор - Турбина

03.11.2014 /   Андрејић, Владица (2268) : Нестор Турбина факти

#   Нестор (Земун) 4-4   Турбина (Вреоци)
1   Јовић, Славко (1929) 1-0   Милијановић, Горан (2066)
2   Остојић, Катарина (1882) ½-½   Прентић, Игор (2101)
3   Жарковић, Милош (1904) 0-1   Јевтић, Мирољуб (2041)
4   Демић, Александар (1763) 0-1   Полексић, Душан (1971)
5   Петровић, Борислав И (1635) 1-0   Стојановић, Михаило М (2004)
6   Трајковић, Михаило (1562) 1-0   Вујошевић, Димитрије (1851)
7   Несторовић, Катарина (1743) ½-½   Маринковић, Вељко
8   Трајковић, Нада (1395) 0-1   Милинковић, СлавкоПре два дана објавили смо чињенично стање у вези меча Зонске лиге Београда између ШК Нестор и ШК Турбина. Довољно је пажљиво све прочитати и имати мало здравог разума па закључити о чему се овде ради. А ради се о пљачки и отимачини од стране функционера Шаховског савеза Београда. Оваква дрскост и бандитизам до сада нису били забележени на нашим шаховским просторима. Но пођимо редом...

Евидентно је да је Димитрије Вујошевић комплетирао нелегалан потез по други пут (што је и сам признао у изјави), такође је јасно да по члану 7.5б правила игре (за разлику од члана 7.4б правила која су важила до 1. јула која захтевају три нелегалних за контумацију) он губи партију. То је рекао делегирани судија меча, то је рекао и Лига одбор, то вам кажем ја и то ће вам рећи и било који судија који има појма. На шаховским такмичењима постоји судија који одлучује, на његову одлуку може се уложити жалба турнирском одбору (у овом случају Лига одбор), а одлука турнирског одбора је коначна. Турнирски одбор је донео своју одлуку и као што тамо пише на ту одлуку није дозвољена жалба.

А онда имамо једног мамлаза који не може да прихвати да је његова екипа против неке доста слабе екипе легално одиграла нерешено и који у својим жалбама пише брдо будалаштина, уместо да пита неког ко се разуме у правила игре и да научи своје играче да не остављају краља у шаху и не прескачу поља да би убрзали промоцију. И одједном жалба Управном одбору на нешто на шта не може да се жали.

Управни одбор је посебна прича. Они се позивају на члан 26 Статута ШСБ где пише да Управни одбор одлучује у другом степену по жалбама и приговорима на одлуке сталних радних тела Управног одбора. Међутим, по члану 31 истог Статута, стална радна тела су: Комисија за организациона и нормативна питања, Стручни савет, Комисија за мушки шах, Комисија за женски шах, Комисија за кадетски и омладински шах, Такмичарска комисија, Судијска комисија, Регистрациона комисија, Комисија за међународну сарадњу, Комисија за издавачку делатност, Комисија за маркетинг, Дисциплинска комисија и Одбор за хитна питања. Дакле, Лига одбор није стално радно тело, што је и логично! По члану 21 Статута, Председник ШСБ је по функцији и председник Управног одбора и стара се, у оквиру делокруга Управног одбора, о правилној примени закона и тог Статута.

Шта овде имамо? Имамо бандитизам на делу. Имамо службено лице које је искористило свој службени положај и овлашћења, те прекорачењем границе свог службеног овлашћења прибавило корист мамлазу који се ушлихтао, а екипи ШК Нестор нанео штету. Ово предвиђа Кривични законик републике Србије у члану 359 и то кривично дело кажњава се затвором од шест месеци до пет година. Постоје други и трећи део тог члана који помињу имовинске користи преко 450000 и 1500000 динара, за који су запрећене дуже казне затвора, али не верујем да је мамлаз толико профитирао. Директни кривац је председник ШСБ који би, да се законик поштује, већ одлепршао на шестомесечну робију. Ја га овом приликом позивам да поднесе оставку на функцију председника ШСБ.

Колико је безобзирно понашање Управног одбора и њеног председавајућег (који је то нелегално ставио на гласање) можете видети из тога што они поништавају дотични меч и налажу играње новог. Гомила квазиполитичара из Управног одбора нема ингеренције, нити је стручна да она тумачи правила игре, која пак не могу другачије ни да се протумаче него ли како је урадио Лига одбор. Приде, поништили су читав меч! Па што нисте поништили читаво коло или можда читаву лигу? Или можда све лиге икада? Сам меч имао је седам партија на које није постојао никакав приговор и сад се то не рачуна? Деца су уредно одиграла свих осам партија и нико нема право да им то отима. Конкретно, деца су на том мечу зарадила у збиру 73 рејтинг поена (Јовић +14, Остојић +11, Жарковић -13, Демић -9, Петровић +36, Трајковић +34), при чему 39 поена на партијама на којима не постоји приговор. И сада бандити хоће да украду од деце и то ми се нимало не допада...

Слободно ми јавите шта ви мислите о овоме...